Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Zona Metropolitană Sibiu: din septembrie încep discuțiile. Cine, ce, cum, când?

Zona Metropolitană Sibiu: din septembrie încep discuțiile. Cine, ce, cum, când?

Subiect reluat în campania electorală din această primăvară, Zona metropolitană Sibiu va cunoaște primele discuții oficiale în a doua jumătate a lunii septembrie din acest an. Deocamdată, primarii din jurul Sibiului nu prea par a ști exact ”cu ce se mănâncă” un astfel de proiect, dar se arată de acord ”în principiu”, în timp ce unii afirmă deschis că nu prea agreează această idee. Vorbim de o potențială asociere între localitățile situate pe o rază de 30 de km în jurul Sibiului, asociere care ar putea duce – în primul rând - la o armonizare a dezvoltării urbanistice, infrastructurii și și utilităților, printre altele.

Printr-o lege adoptată în 2001 (legea cu nr. 351) pentru aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Parlamentul acestei țări a definit pentru prima dată conceptul de ”zonă metropolitană”: ”zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanțe de până la 30 de km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Prima astfel de zonă metropolitană înființată în România a fost cea construită în jurul Iașiului. Discuțiile au început în toamna anului 2002 și, cu sprijin american, Zona metropolitană Iași a fost înființată în aprilie 2004 de către municipiul Iași și 13 comune înconjurătoare. De atunci, în România au mai apărut alte zece astfel de asocieri (Constanța, Craiova, Brașov, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Roman și Suceava).

Aceste zone sunt conduse de consilii directoare în care sunt numite persoane desemnate de localitățile componente. Aceste persoane gândesc strategii și implementează proiecte agreate de toate localitățile componente.

ZMS – o asociere de până la 2.800 de km pătrați

Teoretic, pornind de la definiția din lege, Zona metropolitană Sibiu (ZMS) ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și 24 de comune (Alțâna, Apoldu de Jos, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Sadu, Șeica Mică, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr).

Din practica zonelor înființate până acum, comunele mai îndepărtate de marile centre urbane nu au dorit să adere. Tocmai de aceea, Turnul Sfatului a cerut doar părerea primarilor de localități imediat învecinate municipiului Sibiu. Cu toții s-au arătat deschiși unui astfel de proiect, mai puțin primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea. ”În primul rând, cetățenii din comună nu vor fi de acord. Pentru ce să ne asociem? Ca să fie bine Sibiului? Eu, din 2004, am crescut impozitele doar de două ori și atunci doar pentru că am fost obligați de Guvern. Nu vrem să ajungem precum acele cartiere ale Sibiului - foste localități, precum Gușterița sau Turnișor, unde există atâtea probleme de infrastructură nerezolvate”, spune Ioan Seuchea.

Din a doua jumătate a lui septembrie

Toți primarii din jurul Sibiului așteaptă ca primul pas să fie făcut din municipiul reședință de județ. Iar Astrid Fodor, oferă și un prim termen. ”Prima întâlnire pe această temă cu reprezentanții localităților din jurul Sibiului va fi programată în a doua jumătate a lunii septembrie. Proiectul a făcut parte din programul meu electoral și bineînțeles că este în continuare de interes pentru Primăria Sibiu și pentru mine. Dezvoltarea orașului și a întregii zone ar primi un impuls important prin realizarea acestei zone metropolitane. Beneficiile sunt de natură economică, administrativă și socială, existând clare avantaje și în domeniul mobilității populației. De aceea voi depune toate eforturile pentru ca zona metropolitană Sibiu să se realizeze și sper ca toți factorii implicați să recunoască importanța proiectului”, declară Astrid Fodor.

Ea preferă să nu avanseze niciun termen de concretizare a unui astfel de proiect. ”Depinde de rezultatul primelor discuții cu reprezentanții localităților din jurul Sibiului. Dacă aceștia și comunitățile pe care le reprezintă vor înțelege beneficiile și vor adera la acest proiect, totul se va desfășura mai rapid. Termenul nu va fi unul foarte scurt, având în vedere că pașii prevăzuți de legislație pentru realizarea acestei zone presupun anumite termene și demersuri”.

Ce spun ceilalți primari

Cu excepția primarilor din Șelimbăr și Rășinari, ceilalți primari consultați de Turnul Sfatului nu par a se fi preocupat, până acum, de un astfel de proiect. ”Am spus-o încă din campanie, sunt de acord atâta timp cât unitatea administrativ-teritorială Șelimbăr rămâne de sine-stătătoare. Prin asocierea într-o zonă metropolitană, pentru Șelimbăr aș vedea ca proiecte prioritare transportul în comun și îmbunătățirea infrastructurii în ceea ce privește relaționarea străzilor cu municipiul Sibiu. Chiar aștept aceste întâlniri, sper să fie un proiect sănătos și să fim mândri că am fost părtași la punerea bazei lui”, spune Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr.

Bucur Bogdan, primarul din Rășinari, consideră că o zonă metropolitană ar putea fi benefică și turismului. ” Sunt anumite aspecte, cum ar fi transportul sau dezvoltarea turistică, ce ar putea ajuta toate localitățile din zonă. Dar, în primul rând, toată populația ar trebui informată despre ce înseamnă acest concept de zonă metropolitană. Deoarece multă lume înțelege prin acest demers faptul că anumite localități limitrofe ar fi «înghițite» de orașele mari. Trebuie discutat despre atribuțiile fiecărei localități în parte”, afirmă Bogdan.

Și primarul din Cisnădie, Ghoerghe Huja, crede că o zonă metropolitană în care să fie regândite – în primul rând - noi căi de comunicație este necesară. ”Dacă vorbim de proiecte comune legate de infrastructură și transport, evident că putem discuta, sunt lucruri bune. Dacă ne gândim și numai la intrarea în Sibiu, dinspre Cisnădie, prin cartierul Cireșica, unde totul se blochează, e evident că trebuie să discutăm. Acolo se formează dimineața cozi de sute de mașini, din cauza intrării pe la acel sens giratoriu”.

Și noul primar al comunei Poplaca, Vasile Budin, se declară adeptul unei zone metropolitane. ”Cu dragă inimă, pentru un astfel de proiect. Multe cred că ar putea fi avantajele pentru Poplaca”. Tot nou ales este și primarul din Șura Mare. ”În principiu, aș fi de acord. Dar trebuie să analizăm avantajele și dezavantajele pe care le-am avea, căci în cele două luni de când sunt primar nu am apucat să analizez aceste chestiuni. Dacă, de exemplu, am rezolva o parte din transportul în comun dintre localități, ar fi un lucru bun”.

Din Șura Mică, primarul Valentin Riștea tot chestiunea transportului în comun o pune pe primul loc. ”Fiind atât de apropiați, având multe probleme comune care ar putea fi armonizate - cum ar fi transportul în comun – un astfel de proiect l-aș vedea benefic. Dar, depinde de abordarea problemei, de modul în care acest proiect este prezentat cetățenilor. Să nu fie reticenți, căci majoritatea din vecinătatea Sibiului se feresc de mărirea taxelor și impozitelor, dintr-o greșită înțelegere a unui astfel de proiect. Care este o idee bună, dar care trebuie discutată”, spune Riștea.

Exemplul Oradea

Probabil că cea mai eficientă zonă metropolitană a României este cea din Oradea. Înființată în 2005 de municipiul Oradea și nouă comune învecinate, ZMO a ajuns acum la 12 membri. Prin atragerea de fonduri (europene, guvernamentale, norvegiene etc) ZMO a implementat în ultimii zece ani aproximativ 30 de proiecte, cu o valoare totală de peste 26 de milioane de euro. Iar proiectele sunt din cele mai diverse: de la realizarea de diferite strategii, până la construirea de noi drumuri de legătură, piste de biciclete, proiecte de ecologizare a tuturor râurilor din zonă, de îmbunătățire a infrastructurii de internet, de dezvoltare a transportului public, de eliminare a depozitelor ilegale de deșeuri, de dotare cu aparatură a spitalelor din zonă sau chiar de renovare a unor biserici. ZMO s-a implicat, însă, și de elaborarea unui Plan urbanistic general al întregii zone, dar și în ”fiscalitatea proprietăților și managementul patrimoniului imobiliar”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

a

Acum 7 ani

Ca sa fiu primul care o zice: o inutilitate de proiect marca primaria Sibiu care in loc sa se ocupe de problemele adevarate ale orasului, inventeaza fel si fel de "necesitati" care "trebuiesc" rezolvate. Deabia reusesc astia sa administreze un oras de ~190-200 000 de locuitori si ei vor sa ii ingreuneze si pe cei din jur? (in caz ca nu s-a prins careva pentru ca sta prost cu memoria, multumitii doamnei Fodor pentru acest proiect si pentru faptul ca l-a numit viceprimar pe cel mai incompetent functionar public din toata zona metropolitana Sibiu si anume Razvan Pop caruia ii apartine acest proiect foarte tampit)
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Ai dreptate in privinta domnisoarei Pop (fara niciun apropo, este feciorelnic), slab, extrem de slab, iar idea cu zona metropolitana ii apartine.
Raspunde

George

Acum 7 ani

Zona metropolitana nu este inventie a primariei Sibiu, asemenea zone sunt in toata lumea ! Acum daca tu ai ceva personal cu cineva din primaria Sibiu, e altceva -care nu trebuie amestecat. Referitor la probleme, niciunde nu stau lucrurile perfect. Daca ma refer la Selimbar, aceasta struto -camila (ca nu mai stie nimeni ce este), categoric trebuie sa-si armonizeze dezvoltarea cu Sibiul, mai devreme sau mai tarziu Selimbarul va deveni cartier al Sibiului - acest lucru a fost impiedicat de fosta administratie a judetului. Eu sper ca prefectul si consiliul judetean sa dea dovada de intelepciune si sa treaca peste orgoliile locale optuze.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, noțiunea se "rechin imobiliar" spune cuiva, ceva? "Ăstora" nu le mai ajunge Sibiul...
Raspunde

socotitorul

Acum 7 ani

Citat din articol : # ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) # Din orice parte incep numaratoarea, tot 6 ies... Noapte buna, aritmetica
Raspunde

Țepeș Vlad

Acum 7 ani

Lasati lumea cum o fost...
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Bah ioan seuchea, da' cu iti arata rahatul ala cu aroma de cirese de primarie, vopsita carmin cu termopane, iti place? Taranoi imputit si nespalat ! Mars la coada porcului de unde ai picat ! Si te-ai intrebat vreodata unde naiba lucreaza toata forta de munca din comuna? Ia ghici ! Obligati trebuiesc desfiintate fotoliile calde de primar astora, si toate localitatile pe o raza de minim 20km in jurul municipiilor peste 100 000, alipite !
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

15 ani i - au trebuit ardeleanului sa afle ca Grivei e caine ; in banc stia " de la Campina " . Sa nu fie si tarziu si prost : ce cauta Alina ( cu Benesti...) Mihaileni,etc. ? Seuchia este un autist...arogant ca E.S.Pettit .
Raspunde

Esus

Acum 7 ani

Va rog sa eliminati comentariile de la articole. De fiecare data cand ajung in zona lor, ma gandesc sa plec din orasul asta. Orice initiativa ar aparea in zona asta haterii sar ca arsi. Nu e de mirare ca Sibiul bate de 10 ani pasul pe loc. Oradea, Alba, Aradul etc ne ajung si ne depasesc. Mediocritate cat cuprinde. Fodor nu a facut nimic pana acum si uite o prima initativa majora, dar tot nu e bine. De ce ar fi Sibiul o metropola? Nu mai bine nu se schimba nimic ? Tinerii tot asa pleaca in Cluj, Bucuresti, Timisoara la facultate si acolo raman. Ganditi-va ce ar insemna daca s-ar intoarce 80-90% din cei care pleaca la studii in alte orase... Si apoi sa va intrebati de ce nu se intorc...
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Drum bun, cale batuta ....
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Expresia libertate de exprimare iti spune ceva? Te-ai jenat sa semnezi Isus?!
Raspunde

a

Acum 7 ani

Sigur studentii nu se intorc pentru ca nu suntem zona metropolitana. Eu spun ca nu se intorc pentru ca majoritatea oamenilor gandesc prost si accepta orice rahat de proiect facut doar de ochii lumii si pentru a prostii prostimea pentru cateva voturi + inca vreo cateva motive care implica doar tinerii cum ar fi lipsa de initiativa, populatia imbatranita si plictisita, educatia universitara mediocra (in care se baga sume imense nejustificate) si lipsa unei vieti de noapte pe care o cauta toti studentii. Aparent dupa cum vorbesti tu despre metropole, habar nu ai ce sunt si ce implica, la fel ca si Pop. Sibiul trebuie sa o ia incet spre drumul metropolelor, ca si exemplu trebuie incluse in oras cartierul Arhitectilor (Calea Cisnadiei) si Selimbarul. Asta ar fi un inceput bun.
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Ce bine era sa fie Sibiul zona metropolitana din 2005 .... Zeci de alte beneficii nespecificate de accest articol si ca de obicei comentarii care provoaca greata...
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Andrei tata ia cu lamaie!!!
Raspunde

Gastrita

Acum 7 ani

Eu propun ca in loc de zona metropolitana Sibiul sa fie declarat comuna... statut care s-ar potrivi mai bine cetatenilor sai trogloditi, dintre care avem cateva ilustre exemple aici in comentarii!
Raspunde

EMA

Acum 7 ani

Dl Seuchea nu stie decat sa aiba grija de animale ,pacat de comuna Cristian se puteau face mult mai multe ,exemple ar fi o gramada dau doar 1 exemplu o piscina comunala , apropo bravo celor de la Vestem si Avrig ( chiar daca nu este facuta de primarie)
Raspunde

presedinte de CAP cu 4 clase

Acum 7 ani

Va rog sa vorbiti cu primarii nu cu proletarii care s-au pus stapani peste comune, iar la Seuchea si altii ca el le-as recomanda asa sa nu mai aiba somn noaptea sa citeasca Legea regionalizarii care o sa fie data peste noapte, unde vor disparea comunele artificiale, eu unul ader la acest proiect si o sa iasa o treaba Sehr gut!
Raspunde

presedinte de CAP cu 4 clase

Acum 7 ani

O scuzati pentru grofii de primari sa stiti ca regionalizarea tot cu DNA-ul se face mama voastra de hoti, corupti, gata cu CAP-ul!
Raspunde

unulaltul

Acum 7 ani

Ar trebui ca in cazul in care tot felul de agaricii care vor doar sa gestioneze bugete locale cu sume emorme inregistrate din tot felul de proiecte imobiliare fara a oferi nici o infrstructura si nu numai ,sa fie asimilati fie direct cu marile localitati ,fie acestea sa le perceapa niste sume mult crescute adica de vreo cateva ori tuturor acelora care capuseaza marile orase prin faptul ca locuiesc langa ca sa plateasca taxe mai mici dar tot orasul mare le ofera adevaratul confort si standard de viata(aici vin la evenimente, institutii, scoli ,etc nu la ei pe campuri la Selimbar ....)direct la utilitati apa, curent gaz, gunoi sa vad unde ar face ei pt ei rost de toate acestea ....
Raspunde

Cosmin

Acum 7 ani

De ce ne împotrivim progresului.Toti vorbeam de ce s-au desființat ,,alimentările,, de pe vremea ... Dar toți mergem la noile supermarketuri si ne place .Acesta e progresul . mergem spre mai mare ce vrem să rămânem un orășel de provincie .
Raspunde

Doru Sandru

Acum 7 ani

Zona METROPOLITANA este bine venita, dar inainte de toate avem nevoie de o stransa colaborare in ce priveste arterele rutiere dintre SELIMBAR , CISNADIE si SIBIU. Avem nevoie de Proiecte comune pe termen scurt, cum ar fi PUG-ul corelat al celor trei localitati si de ce nu transformarea comunei Selimbar in ORASUL SELIMBAR tinand cont de numarul locuitorilor si conditile de confort pe care Selimbarul le dezvolta.
Raspunde

Dobra

Acum 7 ani

Primarii care se impotrivesc o sa zboare fara sa-si dea seama de unde le vine lovitura,in primul rand de la cei care i-au ales,nu va impotriviti progresulul pentru interesele marunte.Aviz si primarului din Cristian care vrea sa fie gica contra!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, gica contra vrea sa fie anonymus, sau viceversa , ca nici el nu știe exact! ...
Raspunde

un cetatean

Acum 7 ani

....." asociere care ar putea duce – în primul rând – la o armonizare a dezvoltării urbanistice, infrastructurii și și utilităților " ....glumiti ?! care armonizare taica !!!! ca e un haos urbanistic in zonele centrale ale orasului !!!!....penibil.
Raspunde

lex

Acum 7 ani

mai avem si idei bune.... sa vedem cum le ducem la bun sfarsit.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 7 ani

Ăștia știu ce e aia o zonă metropolitană?
Raspunde

K.Samuel

Acum 7 ani

Va rog nu comparati Sibiul cu Oradea. Oradea are un primar vizionar, plin de energie si vitalitate, care a schimbat orasul acela in mandatele sale, cum n-ar fi reusit Iohannis in 10. Imi place ce s-a facut la Sibiu, dar vazand alte orase, modul in care au reusit sa absoarba fondurile europene, proiectele indraznete si de succes de infrastructura realizate, ma face sa fiu putin dezamagit de atitudinea conservatoare din Sibiu. Am fi putut fi mult mai dezvoltati, daca aveam o conducere mai energica.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

La modul in care se dezvolta Sibul, in 10 ani, Selimbarul, Cisnadia, Rasinariul, Poplaca, Cristian, Sura Mare, Sura Mica si Ocna Sibiului vor fii inglobate de Sibiu, cu sau voia lor. Deci zona metropolitana se va infiinta de la sine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus