Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Sibian premiat de prim-ministru Bavariei pentru curaj. ”După ce l-am salvat a vrut să-mi dea 50 de euro”

Sibian premiat de prim-ministru Bavariei pentru curaj. ”După ce l-am salvat a vrut să-mi dea 50 de euro”

Un sibian plecat din țară de mai bine de 25 de ani și stabilit în Germania este considerat erou de prim-ministrul Bavariei. Vasile Sădean și-a pus viața în pericol sărind în ape reci pentru a salva un bărbat în scaun cu rotile aflat la un pas de moarte.

”Prim-ministrul Bavariei, domnul Horst Seehofer, l-a decorat pe cetățeanul român Vasile-Marcel Sădean cu Medalia «Christophorus». Ceremonia de decernare a medaliei a avut loc în sala Antiquarium a Palatului Residenz din München. Din partea Consulatului General al României la München a participat domnul Anton Niculescu, consul general. Originar din Sibiu și stabilit în Hengersberg b. Deggendorf, domnul Sădean a primit înalta distincție bavareză în semn de recunoștință pentru un act de curaj deosebit: pe 8 noiembrie 2015, domnul Sădean a salvat de la înec un om în vârstă de 82 de ani, care se rostogolise cu scaunul cu rotile într-un râu”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis în data de 15 iunie.

Vasile-Marcel Sadean erou germania 2

„În orice moment, oricare dintre noi poate necesita ajutorul unei alte persoane. E bine de știut că există oameni care pot interveni când ești neputincios“, a declarat prim-ministrul Seehofer, conform publicației Süddeutsche Zeitung.

O zi de pescuit

În vârstă de 58 de ani, Vasile Sădean, a povestit pentru publicația Ziarul Românesc întreaga pățanie.

”S-a întâmplat anul trecut, în 15 septembrie. Eu sunt înscris în Asociația vânătorilor şi pescarilor de aici şi în acea zi mă aflam la pescuit împreună cu mai multe persoane. La câțiva metri se afla bătrânul, a fost de meserie dulgher şi, din cauza unui accident, i-au amputat un picior. Circulă cu un cărucior electric şi este pescar pasionat. A venit şi mi-a cerut o momeală. I-am dat ce mi-a cerut, a plecat, locul lui era cam la șapte metri distanță, numai că nu ştiu cum a luat curba, prea repede, şi a căzut în apă. Acolo apa are șase metri adâncime... A strigat «Hilfe, Hilfe!», eu nu am ezitat.

Mi-am dat cizmele jos şi am sărit imediat să îl scot. Au mai venit alți patru bărbați pe mal, dar niciunul nu a sărit să mă ajute. Erau 8 grade afară. Cu ajutorul unui coleg din Rusia, l-am scos pe bătrân, apoi am sărit iarăşi şi am scos şi căruciorul. Am pus o pătură pe bătrân, l-am învelit şi a sunat la fiica sa. Nu a vrut să cheme salvarea. După trei zile îl văd înapoi la peşte şi vine la mine, cu un plic în care avea 50 de euro. Mi-a spus: «Mulțumesc că m-ai salvat, datorită ție trăiesc!» Mi-au dat lacrimile.

Nu am luat banii, m-a impresionat simplitatea gestului său de mulțumire. Apoi nici n-am ştiut, câțiva prieteni au scris la primărie, povestind acest gest, primăria a înaintat actele la autoritățile landului şi aşa am primit medalia”, a povestit sibianul. În trecut, când încă se mai afla în România, Vasile Sădean a făcut parte din trupele speciale ale Armatei Române și s-a antrenat în cadrul Armatei a 4-a Dobrogea. El trăiește de 27 de ani în Germania. Lucrează la o firmă subcontractoare a BMW şi are două fete de care este mândru.

În cadrul ceremoniei, Seehofer a decorat 137 de persoane, 86 cu medalia de salvator al Bavariei și 50 cu medalia Christophorus, pentru gesturi eroice în condiții dificile.

Vasile-Marcel Sadean erou germania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Georg nui Gheorghe

Acum 7 ani

pe 8 noiembrie 2015, domnul Sădean a salvat de la înec un om în vârstă de 82 de ani ”S-a întâmplat anul trecut, în 15 septembrie Aha, adica o salvat doi oamen ?
Raspunde

RE ardelean 100%

Acum 7 ani

georg te rog sa incepi cu cititul benzilor desenate prima oara
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Aia 50 de Euro erau pentru carucior?
Raspunde

raspopitul

Acum 7 ani

Atat valoreaza o viata in Jermanica, 50 de euro?
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

Cinste lui !
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Splendidă sala din Residenzpalast ; aţi remarcat " Tracht " - ul afişat la ceremonie ? Cum s - ar interpreta aşa ceva la Bucureşti ? La Viena şi Berlin costumele bavareze se vînd la preţ de Prada ; la Prada - turiştii,Tracturile - autohtonii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus