Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Micile afaceri din Sibiu. Hug the Mug, afacerea a doi prieteni din copilărie, începută cu banii de bursă

Micile afaceri din Sibiu. Hug the Mug, afacerea a doi prieteni din copilărie, începută cu banii de bursă

Doi tineri sibieni, proaspăt ieșiți de pe băncile Facultății de Științe Economice din Sibiu, au vrut să aplice ceea ce au învățat în anii de studiu. Așa s-a născut ideea cafenelei cu specific to go, Hug the Mug.

Se cunosc din copilărie, au fost colegi de facultate și amândoi aveau același țel: să pună în practică cunoștințele acumulate.

,,Am vrut să vedem dacă se poate aplica ce am învățat în anii de facultate. Și da, se poate. Am primit sprijin de la instituțiile statului, nu ne putem plânge. Am întâlnit oameni care ne-au ajutat, dar într-adevăr birocrația este foarte mare,” spun cei doi tineri, care acum sunt în ultimul an la master.
Hug the Mug (3) (Copy)

Nu au avut de la început ideea unei afaceri care să includă cafea, dar după ce au studiat puțin piața, și-au dat seama că Sibiului îi lipsește un loc din care poți să pleci cu cafeaua în mână.

,,Am luat o agendă și ne-am apucat să scriem acolo toate ideile care ne veneau. În Sibiu, asta ni s-a părut că lipsește. Chiar dacă în Cluj sunt cinci pe aceeași stradă, aici nu aveam posibilitatea să luăm o cafea bună cu noi și să vizităm orașul. Am văzut Sibiul ca pe un oraș care se educă din ce în ce mai mult.”
 

Hug the Mug (10) (Copy)

Cu banii din bursa de la școală

Cu banii economisiți din bursa de la facultate și din cei pe care i-au strâns într-o vară, în America prin programul ,,Work and Travel", la 1 octombrie 2015 au depus primele acte de înființare ale firmei.

,,Nu am vrut să riscăm nici un ban al părinților. Am folosit bănuții pe care i-am avut noi puși de-o parte din bursa de la școală. Și cu banii pe care i-am strâns din America cu Work and Travel.”
Hug the Mug (5) (Copy)

În mai puțin de două luni de la depunereea actelor, în 18 noiembrie, aceștia au deschis prima cafenea sub numele Hug the Mug, pe Calea Dumbrăvii, nr. 16, adresată mai mult sibienilor, celor care își cumpără o cafea în drum spre serviciu.

Încurajați de succesul pe care l-au avut acolo, de curând, în 5 august, tinerii au deschis o cafenea cu specific to go și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

,,Am vrut să acoperim și alt segment, deoarece, aici, pe centru, sunt foarte mulți turiști și le este mai greu să ajungă în zona de pe Dumbăvii. Acolo avem foarte mulți clienți sibieni care au acces cu mașina și comandă șase-șapte produse odată. Cumpără unul pentru tot biroul.”
Hug the Mug (12) (Copy)

Produse personalizate și lapte vegetal

Meniul, în mare parte pe bază de cafea 100%  arabica, este unul diversificat și, spun tinerii, se poate personaliza în funcție de preferințele clientului.

,,Bineînțeles că există cafenele peste tot, dar am încercat să facem totul un pic diferit. Oamenii își pot personaliza cum vor cafeaua. De exemplu dacă vine cineva și nu știe exact ce cafea vrea, noi îi dăm sugestii, îl lăsăm să-și aleagă un pahar și cantitatea de lapte și cafea pe care o dorește. Mi s-a întâmplat să vând ceva ce nici nu era pe meniu, dar până la urmă noi încercăm să mulțumim clienții.”
Hug the Mug (11) (Copy)

Aceștia spun că au primit remarci pozitive cu privire la laptele vegetal pe care îl folosesc. Față de alte cafenele, spun aceștia, au diversificat paleta de sortimente. Pe lângă cel clasic din soia, folosesc și lapte obținut din orez, alune sau migdale. Nici limonada, ciocolata caldă, ceaiurile și prăjiturile de casă nu lipsesc din meniul cafenelei.

,,Lumea crede că dacă este o cafea to go, trebuie să fie o cafea mai ieftină. Dimpotrivă, deoarece ai nevoie, în primul rând, de un pahar”, menționează cei doi.
Prețurile produselor pleacă de la 3,5 lei un expresso simplu și ajung la 10 lei un latte machiatto mare cu diverse arome.

Hug the Mug (13) (Copy)

Ce au diferit

Totul e gândit de ei, de la lumini la flori, până la culori și design. Numele cafenelei a plecat de la ideea că, luat în mână orice lucru este îmbrățișat.

,,De ce Hug the Mug? Simplu. Îmbrățișează cana. Orice lucru îl îmbrățișezi. Și când ne strângem de mână este o îmbrățișare, la fel și cu cana.”
Tinerii spun că oamenii vor să vadă procesul prin care boabele negre se transformă într-o cafea aromată.
,,Avantajul nostru foarte mare este că lumea vede exact cum se prepară, deoarece oriunde am merge, ne așezăm la masă și barul este undeva în spate. Nici nu știi ce cafea folosește, câtă apă lasă să curgă, nu știm dacă este cafea de calitate. La noi se vede procesul, de la râșnire până la ambalare.”
 

Hug the Mug (4) (Copy)

Hug the Mug, spun cei doi, are deja clienți fideli.

,,Avem clienți care vin regulat, îi cunoaștem deja, intră în cafenea și ne spun poveștile lor. Asta poate pentru că noi încercăm să creăm  o relație cu clientul. Suntem foarte bucuroși că lumea pleacă fericită, cu zâmbete. Încercăm să plecăm urechea la cererea clientului. Să ne pese cu adevărat de ce bea clientul și să plece mulțumiți de aici. Să-și ia o cafea care îi place. ”
Dacă sunteți curioși, îi găsiți aici.

foto Silvana Armat

Hug the Mug (9) (Copy) Hug the Mug (2) (Copy) Hug the Mug (7) (Copy) Hug the Mug (8) (Copy) Hug the Mug (6) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

tex

Acum 7 ani

fara cusur!!!! nu se compara cu dughenele de pe mihai viteazul...dupa ce ca n-ai loc sa te misti cand iesi cate-o fufa doua te mai ard si cu tigara...
Raspunde

Succes tinerilor !

Acum 7 ani

Intradevar, cand intri in cafenea te simti ca intr-un local bun al unui oras sau capitala din Europa civilizata.
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Cand mai meream io pe centru, oamenii mai aveau timp de-o cafeluta. Astazi se bea in mers. Ce s-o mai schimbat lumea....
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Recomand cu drag cafeaua celor de la Hug The Mug! House Latte e delicios, plus ca are un ingredient 'secret'. Sunt foarte fericit ca doi fosti studenti au reusit sa porneasca o astfel de cafenea, voi trece pe acolo cat de des pot! Bottom's up ;) In umila mea parere, este mai buna ca Starbucks (si la jumatate de pret)! Mult succes!
Raspunde

Any

Acum 7 ani

Foarte buna cafeaua, iar cand cineva o serveste cu zambetul pe buze iti face ziua mai frumoasa. Recomand cu drag.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus