Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Restaurantul The Gallery: răbdare și trabuc

Restaurantul The Gallery: răbdare și trabuc

Situat pe Nicolae Bălcescu, The Gallery e restaurantul cu una dintre cele mai mari terase sezoniere din centrul Sibiului: o terasă în față și alte două pe partea cealaltă a drumului.

Și, parcă pentru a rezona cu numărul ridicat de mese, meniul e unul dintre cele mai stufoase văzute de mine: 24 de pagini numai cu mâncăruri: o pagină e numai cu supe și ciorbe, două - numai cu feluri de pui, alta numai cu curcan, alte două cu vită, una cu pește și tot așa. Practic, găsești cam tot ceea ce îți trece prin cap a cere de la un restaurant normal: de la piept de pui în sos de hrean la piept de curcan cu sos de portocale, biftec cu ou, șalău în crustă de verdețuri și iaurt sau cotlet de porc cu vin și oregano. Prețurile sunt sub media celor practicate în restaurantele din centru: o salată Caesar (Cezar în meniul The Gallery) e 21 de lei, iar o ciorbă de burtă – zece lei, spre exemplificare (ca imediat după Revoluție sau pe la ”promoțiile” din magazine, peste tot în meniu se mai aplică prețurile cu 99 de bani în coadă). Alte șase pagini ale meniului enumeră numai cu băuturi. Inclusiv șampanii de 1.500 de lei sau trabucuri. Și ca totul să fie ”complet”, în meniu mai este precizat și faptul că, la cerere, din bucătărie mai pot fi livrate și mâncăruri neincluse.

Ultima vizită la ”împricinuitul” local se pierde în negura anului 2010, așa că m-am așezat pe unul din fotoliile restaurantului fără prejudecăți într-una din serile săptămânii trecute. Ce-o fi, o fi… The Gallery nu e un restaurantul unde să mergi de ești grăbit. Deși pe toate trei terasele erau sub zece mese ocupate, zece minute a durat până am primit meniul. Și, parcă pentru a-mi da timp să lecturez la meniu, ospătarii m-au lăsat vreo 15 minute până să îmi ia comanda. Ca un sumar, la jumătate de oră după ce m-am așezat pe terasă primeam băutura cerută și, la trei sferturi de ceas de la același moment T0, aveam în față și primul fel de mâncare. Și nu am cerut ceva complicat (nu îmi prea inspiră încredere restaurantele cu mii de preparate): o supă de pui cu tăiței de casă. Alegerea nu s-a dovedit greșită: supa ajunsă în cele din urmă în fața mea era la temperatura potrivită, nu era înecată de ulei și tăițeii chiar aveau gust. Porția era chiar mare (la The Gallery ciorbele pot fi comandate și la 60% dintr-o porție normală, cu prețul redus), dar foamea ce mă răscolea și așteptarea îndelungată m-au făcut să las ditamai ”blidul” gol. Cu ocazia opintelii mele de a termina tot, am remarcat și o hibă a terasei: or fi fotoliile comode, dar sunt mult prea joase pentru mese. Practic – chiar de nu am statură de pitic – farfuria îmi ajungea până la cinci centimetri de bărbie. Iar fotoliul ”cu pantă” mă obliga să mă forțez în permanență pentru a rămâne aplecat cât de cât asupra mesei.

restaurant-the-gallery-3

Pentru felul doi, am mai așteptat un sfert de ceas cu farfuria golită de supă în față. Și – la fel – porția era cu adevărat mare. Am ales specialitatea bucătarului, un ”mușchiuleț de porc Burrinio”, care în meniu era garantat la 400 de grame. Și cam atât cred că a ajuns și în farfuria mea. Preparatul nu era unul tocmai rău gândit, dar nici nu te dă pe spate. Mușchiul de porc prăjit e acoperit cu un abundent sos de smântână și iaurt, printre care se ascund bucăți de ciuperci, porumb și morcovi. Iar morcovii mai merg cum merg, dar când apuci să amesteci carnea cu piureul (piure din cartofi, nu din fulgi) laolaltă cu porumbul dulce-dulce, lucrurile nu se prea îmbină fericit. Iar porumbul de conservă abundă prin sos. Și din această cauză – dar și din cauza porției absolut generoase – jumătate din preparat a rămas în farfurie.

restaurant-the-gallery-5

La final nu am mai așteptat până se trezește ospătarul să vadă de am terminat și am fluturat cât mai evident din mâini că aștept nota. Care a venit cu un preț de 45,96 de lei: 24,99 de lei pentru specialitatea bucătarului, 9,99 lei pentru supa de pui, 5,99 lei pentru apa plată și 4,99 lei pentru salata de varză albă.

Exchange You

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

pofticiosul

Acum 7 ani

Felul doi arată ca naiba! Nu m-as fi atins de el... Ce grețos...
Raspunde

Pitic de ocazie

Acum 7 ani

Jalnic, ca de obicei. Mai trebuie sa vizitati birtul din Poplaca, pentru o evaluare profesionista.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ești sigur ca tu de fapt nu căutau un "Fast" food ?
Raspunde

a

Acum 7 ani

Eu am servit masa ultima data in restaurantul cu pricina in iulie. Am comandat o porție de cartofi speciali elementele speciale erau 2 muste coapte bine intre cartof si cașcaval.
Raspunde

Pitic de ocazie

Acum 7 ani

@a : ai priit bacsis, cand ai servit?
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Pana in urma cu 2-3 ani aveau cea mai buna supa crema de ciuperci din oras. Acum nu mai stiu, nu imi mai place atmosfera de acolo si nu am mai fost.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus