X
primari-zona-metropolitana

Zona metropolitană Sibiu: 16 localități au spus ”da”

Reprezentanții a 15 localități din jurul Sibiului au răspuns invitației de a participa la prima întâlnire dedicată înființării unei zone metropolitane Sibiu.

Demersului inițiat de reprezentanții municipiului Sibiu i-au răspuns cei ai orașelor Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului, Săliște și Tălmaciu și cei ai comunelor Cristian, Gura Rîului, Orlat, Poplaca, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică. Primarul din Râu Sadului nu a putut participa din motive obiective, dar localitatea pe care o reprezintă este inclusă în propunerea de creare a zonei metropolitane.

Întâlnirea a avut loc marți, 20 septembrie, la sediul Primăriei Sibiu. Toți cei prezenți au fost de acord cu înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. Urmare a acestei întâlniri, primarii celor 16 localități vor demara campanii de informare a cetățenilor asupra beneficiilor pe care le presupune asocierea într-o zonă metropolitană. Aleșii vor insista asupra faptului că o astfel de inițiativă nu înseamnă dizolvarea actualelor unități administrative. ”Autoritățile deliberative și executive la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale (municipiu, oraș sau comună) care intră în asociere în Zona Metropolitană Sibiu își vor păstra autonomia locală”, informează reprezentanții administrației municipiului Sibiu Sibiului.

”Doamna Astrid Fodor, a inițiat prima întâlnire pe tema înființării Zonei Metropolitane Sibiu și a invitat la discuții primarii celor 16 localități învecinate municipiului Sibiu: David Dumitru (orașul Avrig), Gheorghe Huja, prin administratorul public Otilia Man (orașul Cisnădie), Claudiu Predescu (orașul Ocna Sibiului), Horațiu Răcuciu (orașul Săliște), Nicolae Basarabă (orașul Tălmaciu), Ioan Seuchea (comuna Cristian), Gheorghe Călin (comuna Gura Râului), Aurel Gata (comuna Orlat), Vasile Budin (comuna Poplaca), Bogdan Bucur (comuna Rășinari), David Ioan (comuna Roșia), Ivan Valentin(comuna Sadu), Marius Grecu (comuna Șelimbăr), Marin Cornel (comuna Șura Mare), Valentin Ristea (comuna Șura Mică). La întâlnire a fost invitat și primarul din Râu Sadului, localitate inclusă în propunerea de zonă metropolitană, dar nu a putut participa din motive obiective”, comunicat Primăria Sibiu

Primarii prezenți au și semnat o declarație de intenție pe tema intereselor pe care le urmărește preconizata zonă metropolitană. ”Ca primari, cunoaștem cu toții beneficiile creării unei zone metropolitane. A venit timpul să ne asociem pentru o dezvoltare coerentă a localităților din întreaga zonă. Împreună vom fi mai puternici, vom avea o voce care se va face auzită mai tare și aici mă refer la promovarea unor proiecte ample de dezvoltare”, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului, potrivit comunicatului emis de administrația locală.

Primele șapte obiective
Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Declarația de intenție semnată de primarii sau reprezentanții acestora enumeră șapte obiective, dar – pe viitor – numărul acestora poate crește.

– Dezvoltarea sustenabilă a unităților administrativ teritoriale, în mod unitar la nivel de zonă metropolitană, îngrijind în același timp caracterul unic și distinct al fiecărei comunități
– Dezvoltarea economică și socială echilibrată a localităților.
– Punerea în valoare a potențialului turistic și cultural al zonei
– Dezvoltarea infrastructurii zonei într-un mod unitar, în beneficiul comunităților și pentru asigurarea unei mai bune funcționalități
– Dezvoltarea unui sistem de transport public local și regional funcțional la nivelul întregii zone metropolitane, care să asigure o mobilitate crescută populației
– Dezvoltarea urbanistică sănătoasă, coerentă, care să îmbunătățească condițiile de locuit pentru comunitățile care fac parte din această zonă metropolitană
– Utilizarea în mod responsabil a resurselor zonei metropolitane, în beneficiul comunităților

Citește și

Zona Metropolitană Sibiu: din septembrie încep discuțiile. Cine, ce, cum, când?

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

20 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   io de la tara

   la capitolul dezvoltare urbanistica sanatoasa Selimbarul poate fi doar exemplu de “asa NU”…blocuri inghesuite(zona de langa Dedeman arata oribil), blocuri printre case….habar n-am cine a dat autorizatiile alea de constructii….

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eugen

  In Selimbar s-a construit haotic pe vechiul regim. Acum vedem ca s-au schimbat conditiile gratie domnului primar Marius Grecu. Intradevar raul cel mai mare s-a produs. Grosul de locuinte a trecut. Am putu vedea blocuri intre case si invers. A fost haos. Acum eu zic ca s-a schimbat tot. Este alta abordare. Sa speram ca va ramane asa. Acum poti sa dai mana cu cel din blocul vecini. Dar se pare ca cei care au cumparat , in speta cei din VL nu ii prea intereseaza ca nu au locuri de parcare, iasa din scara blocului in strada, nu exista spatiu verde , trotuar lipsa sau ca da mana cu cel din blocul vecin. Nu exista pretentii si cererea e mare de cumparare.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   gigicu

   “Intradevar” esti un anagramat cu tot cu Mariusica Grosu al tau! Oare asta nu e cercetat penal ? Parca era in lotul Maricuta. Si ieri spunea ca nu vrea sa se uneasca cu sb! O sa plece de la primarie, nu e de el pozitia aia!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MB

  Cine a mai iesit din tara isi da seama foarte usor ca proiectul ar trebui demarat cu subiectul legat de transportul public regional. Daca aceasta problema se rezolva, totul vine de la sine…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dobra

  E clar ca acest proiect este cel mai importanat dupa cel din 2007,sa speram ca se realizeaza rapid mai ales acum cand e nevoie acuta de forta de munca in Sibiu iar transportul in comun metropolitan ar rezolva si aceasta problema in mare masura. De urmarit subiectul!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  a

  Si din nou te uiti la comentarii si vezi prostimea care pune botul aiurea la orice proiect de fatada. Aceeasi prostime care voteaza pe principiul “pai a facut ceva cat a fost in mandat” chiar daca acel ceva e o prostie de doi bani. Sibiul are probleme mult mai importante decat o zona metropolitana care nu ajuta cu absolut nimic pe nimeni.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ba da, ajuta!
   Daca doar asa o sa se rezolve, de exemplu, transportul in comun pe Calea Cisnadiei, atunci ajuta. Din cate stim cu totii, in acest moment, Tursib nu poate circula in directia aceea pentru ca nu apartine de oras.
   De ce trebuie sa zicem NU pentru orice initiativa?

   PS: pentru cunoscatori, mai cresteti porci si gaini in oras?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    a

    Ai inteles ce inseamna zona metropolitana tot nu. Nu va ajuta deloc. Zona Calea Cisnadiei e gata, acolo trebuie reconfigurata toata infrastructura. Degeaba pui autobuze cu conectii aiurea intr-o zona unde majoritatea oamenilor s-au mutat pentru ca pot circula si cu masina proprie. Acolo trebuia intai construita infrastructura si doar dupa aceea construite blocurile, dar asa e la Sibiu, facem totul invers si pe urma ne plangem. A, zona aceea, Arhitectilor … ar fi trebuit atasata Sibiului de cand s-a vazut ca se incep constructii de locuinte (desi slabe sanse sa fi facut vreo diferenta … cu arhitecta orasului de acum .. chiar foarte slabe sanse).

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Am inteles foarte bine ce inseamna zona metropolitana. Vin dintr-un oras in care exista acest tip de zona de aproape 10 ani. Sibiul a fost depasit de Brasov, de exemplu, la toate capitolele. Mai ales la infrastructura! (din pacate).

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact