Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Primul investitor străin care și-a închis fabrica din China pentru a-și reloca producția la Sibiu

Primul investitor străin care și-a închis fabrica din China pentru a-și reloca producția la Sibiu

Aproximativ 80 de angajați – iar numărul-țintă este de 300 – are fabrica de senzori auto pentru decapotabile care funcționează la Ocna Sibiului. Pusă în funcțiune din decembrie anul trecut, fabrica Polycontact Hermannstadt a fost inaugurată oficial zilele trecute.

Polycontact AG, societatea mamă din oraşul elveţian Chur, este un furnizor hi-tech în industria auto, firma fiind înființată în 1959 ca producător de micro-întrerupătoare folosite ca ”emițătoare de impulsuri pentru mașini controlate prin carduri de program”. Vândută în 1968 concernului german ITT, Polycontact a trecut la componente pentru telefonie și – mai apoi – la producția de senzori auto pentru acoperișurile glisante. Cu timpul, producția a fost mutată în China.

fabrica-polycontact”Pentru că era de aşteptat ca într-o locație cu salarii mari, astfel cum este Chur, nu putea fi menţinută o producție intensivă bazată pe forţă umană pe o perioadă permanentă, în 2006, activitatea firmei a fost mutată în China, în Shenzhen. Însă, în toamna lui 2014, s-a decis mutarea producției din China, într-o țară EU, respectiv în România”, arată reprezentanții companiei elvețiene cu capital german. Potrivit reprezentanților companiei, doar o parte din producție a fost relocată din China la Sibiu. Elvețienii au în plan alte relocări din China în Turcia.

“Din cunoștințele mele, nu a existat o mutare de producţie sau o reconstruire în domeniul auto, într-un termen atât de scurt, de aproximativ un an. Și acest lucru cu o forță de personal redusă și la capacitate maximă de producție”, Reto Lardelli, proprietarul companiei Polycontact
Senzori pentru decapotabile

La Ocna Sibiului, cei de la Polycontact produc senzori utilizați de industria auto în tavanul mașinilor decapotabile. Acești senzori sunt utilizați de producători de talia Daimler, Audi. VW, Porsche și BMW. ”Polycontact primește de la clienți datele computerizate ale tavanului, simulează cinematica și construiește apoi senzorii standard direct în tavan. Până nu demult, acești senzori au fost construiți în China, iar în prezent constituie baza producției din Sibiu. Tot ce este în mișcare trebuie detectat. Așadar, senzorii Polycontact monitorizează elementele mobile, cum ar fi spoilerul din spate al mașinilor sport. Inclusiv acești senzori urmează să fie produși la Sibiu”, arată reprezentanții companiei. Tot în fabrica de la Ocna Sibiului urmează a fi produse primele seturi de cabluri pentru primii senzori de poziție a scaunelor din mașini, senzori dezvoltați tot de Polycontact.

polycontact-3

Producția maximă – în 2019

Polycontact AG intenționează să investească în amenajarea producției de cabluri mai bine de un milion de euro. ”Potrivit planului curent, Polycontact Hermannstadt urmează să atingă limitele de capacitate în anul 2019, cu aproximativ 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste zece milioane de euro. Acesta va fi și momentul ridicării celei de-a doua hale de producție. Intenția este de a îmbunătăți capacitatea concurențială pe piața europeană prin locația competitivă de producție din România. Scopul este ca, într-o primă fază, în România să fie fabricate produsele dezvoltate de societatea mamă. În cea de-a doua fază, Polycontact Hermannstadt va acționa independent pe piața locală, pe baza competențelor sale”, susțin reprezentanții companiei.

“Astăzi, majoritatea producătorilor germani de automobile se regăsesc printre clienții Polycontact. De-a lungul ultimilor ani, compania s-a dedicat aplicării extinse a tehnicii senzorilor din industria auto. Așa am dezvoltat senzori pentru detectarea poziției scaunului, senzori pentru unghiul de rotație pentru monitorizarea și controlul plafoanelor decapotabile, spoilere etc.”, Reto Lardelli, proprietarul companiei Polycontact
10.000 de euro pentru un teren de sport

”Se pune accent pe angajaţi bine pregătiți și foarte motivați, fără de care o societate nu poate rezista și nu poate crește”, susțin reprezentanții Polycontact. Motiv pentru care, proprietarul fabricii a anunțat că dorește să sprijine construirea unui teren de sport în Ocna Sibiului și a oferit un cec de 10.000 de euro autorităților locale. “Sper că prezența noastră în ambele părți să fie un câștig și să putem contribui la dezvoltarea prosperă a Ocna Sibiului. Pentru a ne exprima recunoștința, dorim să ne implicăm în construirea unui teren de sport și sperăm ca acest lucru să placă populaţiei din Ocna Sibiului”, a mai declarat Reto Lardelli. La finalul festivităților pentru inaugurarea oficială a fabricii, toți angajații și-au colorat palmele cu diferite vopseluri, după care și-au lăsat ”amprenta” mâinilor pe un tablou, pentru a crea o amintire veselă, ”păstrată cât va dăinui fabrica”, mai arată reprezentanții fabricii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

marginan

Acum 7 ani

minunat, si pentru astfel de investori ( dar nu numai) trebuie asigurata durabilitatea actelor legislative, daca se prinde curaj si incredere, se poate extinde afacerea si vor creste si salariile
Raspunde

M

Acum 7 ani

claar...prima conditie pt a creste salariile este ca cererea de forta de munca ( exemplul Sibiului ),sa fie aproape si usor mai mare decat oferta ( un deficit mare nu este de dorit )
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

....iar a doua condiție, dar cel puțin la fel de,daca nu chiar mai importantă este ca efortul depus sa fie in raport de inversa proportionalitate cu salarul, cel puțin dupa parerea unor "economiști" școliți pe la ULSB...
Raspunde

Toto

Acum 7 ani

Au inceput sa aibă chinezii pretenții la salarii si se mută in România. Când vor vrea si românii salarii mai mari se vor muta in Republica Moldova.
Raspunde

gigicu

Acum 7 ani

astia sunt aia care si-au pus fabrica la intrarea in ocna, ca sa nu plateasca taxe la sb! Buni baieti, toti se eschiveaza sa plateasca taxe adevarate!
Raspunde

Silviu

Acum 7 ani

Gicule, asa facem toti, asta-i economia de piata. Si tu te duci sa cumperi la supermarket ca-i mai ieftin, nu la magazinul din colt. In alta ordine de idei, cu atata industrie in zona ar trebui sa dispara asistatii social macar pe o raza de 30km in jurul Sibiului, dar....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus