X

Listele

Alin Bratu

În perspectiva alegerilor parlamentare, cele două mari partide, PSD și PNL, vin cu următoarele propuneri: social democrații – Senat – Ioan Terea, Cosmin Cornel Dinică, Cătălina Iulia Crăciun. La Camera Deputaților – Ioan Cindrea, Lucian Radu, Manuela Rascarache, Adelaida Fulea, Elena Colceriu și Beneamin Gândilă Presecan.

Liberalii zic așa: la Senat – Mircea Cazan, Virgil Popa și Ioan Tămâian, iar la Camera Deputaților: Raluca Turcan, Nicolae Neagu, Constantin Șovăială, Florin Neag, Diana Pavelescu și Andreea Vasiu.

Comentatorii, neafiliați politic, dar cu sentimente, se declară total nemulțumiți. Vor altceva, nu mai vor aceleași nume, vor tineri, vor oameni dintre ei, oameni care vor să facă ceva.

Chiar dacă se iese în stradă, chiar dacă se vor arde cauciucuri în Piața Mare, iar mașinile de poliție vor fi incendiate în semn de protest, PNL Sibiu și PSD Sibiu tot nu pot veni cu alte nume.

Exemple sunt multiple. Nici în PNL și cu atât mai mult în PSD oamenii noi de care vorbesc toți nu există. Nimeni nu se înscrie într-un partid pentru că vrea să adune peturile de pe malurile Cibinului. Sau că au găsit ideea prin care se poate dubla salariul profesorilor și al doctorilor.

Cel care intră cu cel mai sincer gând într-un partid va pleca în câteva săptămâni din mai multe motive. Fie nu se integrează, fie că vor fi marginalizați, fie că își dau seama că politica așa cum o văd ei este o utopie.

Puneți-vă o secundă în locul unui președinte de organizație. Sau în locul celor care formează Biroul Politic Județean sau cum s-o fi numind. Cu cine să mergi la parlamentare? Cu tipul ciudățel care a venit acum două luni și care zice că a găsit soluția prin care motoarele diesel vor merge cu apă? Sau pe patronul de 30 de ani care spune că e om de afaceri? Sau cu vechiul senator care știu deja cum merg lucrurile în București, știe cum se face o campanie și îi cunoaște personal pe toți primarii din județ? Societatea civilă l-ar cere probabil pe primul. Dar vă garantez că la vot va ieși tot timpul al doilea. Sper să greșesc. Sunt oameni care deși-s foarte de gașcă și bine intenționați sunt limitați la un cerc de prieteni în jurul blocului. Cel mult. Nimeni nu-și va asuma asta.

Atunci te întrebi de ce o listă se anunță cu așa puțin timp înaintea alegerilor. De ce nu se pregătesc candidați cu ani înainte. Poate că asta se întâmplă, poate se pierd pe drum, poate că sistemul nu permite așa ceva.

Cert este că un partid înseamnă bani, înseamnă timp și multă muncă. Ca să te înhami la asta, să-ți aloci bani, timp și energie trebuie să fii mânat de ceva: de alți bani, de glorie sau de o inimă mare pentru comunitate.

De aici ar trebui să înceapă orice votant procesul de selecție și tot aici ar trebui să-și găsească răspunsul la întrebarea ”de ce tot ei?”.
Pentru că alții nu pot, nu știu sau nu vor.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Florin

  Abordarea e greșita,si dacă vrei dinozauri ăștia nu eliberează locul ușor,de ce sa o facă…? ma uit la PNL ??? Raluca,Neagu…cum ai putea obține rezultate diferite,mai bune cu aceeași oameni ? Fără speranțe de la ăștia…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Calin Blaga

  Unde e Christine Thellman? Era pe locul 3 in sondaje si nu apare in liste… parca vorbeai de oameni noi? Pai cum sa acceada in liste de cei cu serviete?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihai

  Saracii presedinti de organizatii, trebuie sa candideze tot ei si prietenii lor vechi, unii mai sunt si condamnati penal, dar se sacrifica pentru noi. Daca isi puneau macar acum doi ani problema aveau timp sa recruteze si sa pregateasca nume noi, dar adevarul e ca nu au vrut niciodata. Nu e bai, anul acesta avem si optiunea USR, sa vedem cu ce nume vin ei.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihăiță Conservă

  Domnule Bratu scrieti niste articole de ma ungeti și anume la suflet ) In alta ordinea de idei, la USR vei vota cu niste necunoscuti. Faptul ca stii de acum ca se numeste Mircea Pleșcoviță Turbescu inginerul IT – candidatul USR, sau nu știi, nu e acelasi lucru? La USR votezi oameni ca tine. Neunși cu alifiile fine ale unor membri vechi de partid, cum e Neagu (bine, Neagu se unge cu alifie in locuri dubioase si poate nu e cel mai bun exemplu), dar ideea e ca votezi necunoscuti la USR. Te votezi pe tine, Emanuela, enervanta care se crede intersanta/interesant ca spune “nenea” in orice comentariu; Mihai, care e sau nu bun pe domeniul lui, sau tu, da, tu, Piticule de Ocazie. Te votezi pe tine pe ideea ca daca vei ajunge acolo vei face totul transparent, vizibil DAR MAI ALES CU BUNA CREDINTA. Nu mergi acolo sa furi. Nu de asta mergi. Maturitatea votantilor din Romania la aceste alegeri se va vedea. Pana acum nu aveau alterativa si erau nemultumiti saracii votanti ca sunt aceeasi oameni tot timpul candidati si ca sunt rai de tot oamenii care conduc cu ei, cu votantii. Acum sunt candidati unii noi, asa cum ai cerut tu votantule, bebelusi politic, amatori politic, virgini. Sa nu cumva sa spui acum ca astia nu au experienta. Nu au cum sa aiba. Si daca asta ceri, esti infantil votantule. Vrei sotie virgina si cu experienta sexuala. “Nu iexista”

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Micul Muci

  Pe mine,neafiliat politic si deloc sentimental,listele ma multumesc:nu mai am nicio ezitare sa-mi exercit dreptul constitutional de a nu vota!Glumesc,evident: n-aveam nevoie de recensamintul resapatilor pentru a-mi exercita drepturile constitutionale.Dumneavoastra mergeti la vot dl Bratu sau inca va framinta,obsesiv, intrebarea ” de ce tot ei?”?Stiti bancul cu ” …………Ioane sa scap de obsesie!”?

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Micul Muci

  Cu toate ca nu sunt consultant politic si nici potential votant,dezinteresat recomand fericitilor listaci inlocuirea anacronicelor galeti,brichete,fulare,sosoni,ulei,zahar,agheazma sau alte produse de unica folosinta cu ceva ce va avea un succes electoral pe linga care ”Duminica Orbului” va fi o gluma:SACII MENAJERI!La metru,kilogram,sul etc. Va fi reconfortant sa vedem saci menajeri multicolori,nu doar negrul ala ortodox(Doamne Iarta-ma ca nu stiu ce spun!) de la Metro sau Kaufland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact