Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Cinema imersiv la Astra Film Sibiu, în premieră în România

Cinema imersiv la Astra Film Sibiu, în premieră în România

Între 17 și 23 octombrie, ,,Astra Film Festival” propune o călătorie de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

Cele mai reușite documentare de autor produse recent în lume sunt incluse în secțiunea competițională ,,OutStanDox”. Câteva dintre filmele care pun zoom pe realități umane și redau drame dintr-un trecut nelămurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clișee și decoruri sunt ,,Dead Slow Ahead”, în regia lui Mauro Herce a fost premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno și Jihlava, ,,Depth Two”, în regia lui Ognjen Glavonić și ,,The New Man”, în regia lui Aldo Garay care a primit premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale.

cinematograf-dom_1

Din lumea reală, în realitatea virtuală AFF propune un program inedit de documentare imersive care include producții creative realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome și web documentare.

,,Ne-am dorit în mod special să includem în programul ediției din acest an, pe lângă cinemaul documentar clasic, o selecție a celor mai noi formate ale documentarului imersiv: full-dome, VR sau video 360 de grade. Astfel, continuăm ideea inițială a festivalului pornit în urmă cu 23 de ani ca o platformă de cinema sincronizată cu ceea ce se întâmplă în lume în materie de producție de film”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
În premieră absolută în România, în Piața Mare va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experiență captivantă, datorită câmpului vizual sporit și a sunetelor care vin din toate părțile. Acest tip de proiecție creează spectatorilor impresia că totul se desfășoară în jurul lor și senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film. Documentarele full-dome vor transpune cinefilii față-n față cu spectacolul fascinant al aurorei boreale ,,Aurora: Lights of Wonder”, cu arta de a zbura ,,Dream of Fly” sau cu scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial ,,World 2 War”.

ochelari-vr

Lumea, prin ochelarii viitorului La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia să experimenteze și să interacționeze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală: Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă și Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade. Realitatea virtuală deschide calea către o comunicare bazată pe empatie: perspectiva împărtășită creează un soi de înțelegere, iar utilizatorul, izolat în spațiul digital, devine parte a lumii virtuale și are posibilitatea de a întreprinde diferite acțiuni: poate manipula obiecte sau chiar să se miște fizic prin universul fictiv, făcându-l astfel să se simtă parte integrată a evenimentului prezentat.

O premieră pentru Sibiu vor fi cele opt documentare din programul AFF care vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală. Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu câteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015, vei putea experimenta în cadrul proiecției ,,Witness”. Dacă ești curios să testezi viața într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană, ”6x9” A Virtual Experience of Solitary Confinement”, îți dă șansa să faci asta. 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria și Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveștile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanță în ,,The Displaced”.

Selecția AFF conține și zece web documentare, toate integrând formatul 360 de grade,trei dintre ele fiind producții românești care prezintă diferite problematici ale comunismului: închisoarea de la Râmnicu Sărat, o expoziție virtuală despre avortul în România comunistă sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.

Cetățeni ai lumii online Trei filme dezvăluie latura necunoscută a tărâmului pe care păşim atunci când accesăm mediul online, un tărâm care pare să fie plin de însuşiri, legi şi locuri neexplorate. ,,Lo and Behold: Reveries of the Connected World”, în regia lui Werner Herzog, înfățișează oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginaţie, creativitate şi abilităţi tehnice pentru inventarea şi, ulterior, modelarea lumii pe care astăzi o ştim ca fiind Internetul.

Dacă ar fi să explorăm şi mai mult geografia umană a acestui tărâm online, cea mai mare ţară din prezent cu siguranţă ar fi cea a comunităţii Facebook, cuprinzând 1,7 miliarde utilizatori activi, ca locuitori. Care sunt legile în naţiunea Facebook şi ce se întâmplă dacă le încalci, este punctul de plecare al filmului ,,Facebookistan”, în regia lui Jakob Gottschau. ,,Down the Deep, Dark Web”, în regia lui Duki Dror, ne invită să mergem dincolo de motorul „obişnuit”, „oficial” de căutare al mediului online indexat, detectabil şi să ajungem în străfundurile Internetului, lumea interlopă digitală, singura care mai păstrează speranța internetului liber.

afis-aff-2016

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus