Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Foto/Video. Maratonul cercetării la Sibiu: roboţi, viaţa în eprubetă sau laboratoare de criminalistică

Foto/Video. Maratonul cercetării la Sibiu: roboţi, viaţa în eprubetă sau laboratoare de criminalistică

Copii pasionaţi de ştiinţă, părinţi, profesori sau pur şi simplu sibieni curioşi au intrat, pentru câteva ore, în lumea ştiinţei. "Noaptea  Cercetătorilor" şi-a deschis porţile iar vizitatorii au fost, deopotrivă, spectatori şi actori principali, în timpul evenimentului fiind prezentate experimente chimice, roboţi, produse alimentare atipice, viaţa în eprubetă, cât şi rezultatul unor proiecte derulate de elevi şi studenţi.

Ultima vineri din luna septembrie s-a transformat într-un maraton al cercetării, unde, în şase locaţii sibienii au avut posibilitate să participe la peste 80 de activităţi, experimente, expoziții, concursuri, spectacole cu roboți, science — cafe.

noaptea-cercetatorilor

La Facultatea de Litere şi Arte şi Facultatea de Ştiinte Socio-Umane printre activităţi s-au numărat workshop-urile de scriere creativă, spectacolele de teatru sau prezentarea unor roboţi şi tehnologii avansate robotizate cu aplicabilitate militară. În plus, copiii au avut posibilitatea să tragă cu replica unei arme la o ţintă. După primele ore, peste 150 de copii au tras cu arma, printre ei şi Nadia, o fetiţă de 9 ani care, deşi i-a plăcut activitatea nu vrea să o facă tata militar, ea visând să devină medic veterinar.

”Am tras cu puşca în nişte ţinte şi mi-a plăcut foarte mult. Nu am mai făcut asta până acum. Când mă fac mare vreau să devin medic veterinar pentru că îmi plac mult animalele”, spune Nadia.
 

La Facultate de Inginerie vedetele au fost roboţii, copiii fiind impresionaţi de felul cum se mişcă sau că urmează anumite trasee. Pe lângă roboţi, vizitatorii au mai putut asista la măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, au putut să înţeleagă mai bine astrele sau să vadă machetele unor „case inteligente”. În cadrul Facultăţii de Ştiinţe standurile cu produse alimentare atipice, cele cu produsele tradiţionale, dar şi cele în care curioşii puteau vedea „viaţa în eprubetă” au fost printre preferatele celor prezenţi.

noaptea-cert-3

”Mi-au plăcut acei peşti, mi se par interesanţi că sunt băgaţi în sticluţe. M-am uitat şi la o urzică prin microscop şi a fost foarte interesant că se vedea foarte de aproape.Nu am mai văzut până acum. Am fost şi la Inginerie şi mi-au plăcut roboţii. Dar la mâncare mi-a plăcut cel mai mult”, spune Sara, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Nr 4.

Pe lângă cele trei locaţii sibienii au mai fost aşteptaţi la Facultatea de Ştiinţe Economice, la Facultatea de Medicină sau la Drept, unde au putut vedea cum arată un laborator de criminalistică sau să asiste la un proces penal simulat.

Noutatea acestei ediţii a fost concursul Sibiul cercetătorilor – ştiinţă, tehnologie şi cultură care  și-a desemnat câștigătorii, aceştia fiind premiaţi în deschiderea evenimentului. Echipele de proiect au avut ca sarcină realizarea unor proiecte inovative, științifice sau tehnice, cu caracter experimental – demonstrativ. Aceste proiecte au fost filmate și publicate pe pagina de Facebook a concursului unde au putut fi vizualizate și votate.În urma jurizării proiectelor au fost selectate echipele câștigătoare. Lista câştigătorilor poate fi găsită aici.

noaptea-cercet

noaptea-cert-8

noaptea-cert-7

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Popescu Mihai

Acum 7 ani

Penibil! °Atat doar. Ar trebui un alt rector, poate asa mai exista o sansa!
Raspunde

Curios

Acum 7 ani

Poti detalia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus