Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

De ce ajung elevii să facă meditații

De ce ajung elevii să facă meditații

La Sibiu, o mare parte din copii, indiferent la ce școală sunt, ajung să facă meditații. De cele mai multe ori, lipsurile din sistem îi împing spre orele suplimentare, spun elevii.

Anul trecut, Cristina a dat Bacalaureatul și deoarece considera că profesoara de la clasă nu își dădea interesul și toată lumea era ”în urmă” s-a hotărât să urmeze meditații. Dar, nici aici, nu a avut prea mult noroc și a căutat mai mult până a găsit o persoană în regulă pentru ea. Nu a primit niciodată vreo chitanță pentru banii pe care i-a dat și nici nu a auzit pe nimeni din cercul ei de prieteni să fii primit.

Interesul scăzut al profesorului

“Am schimbat două profesoare de matematică până să ajung la cea mai bună pentru mine. Am aflat de aceasta de la niște colege, pentru că mai aveam trei luni până la BAC și eram hotărâtă să merg la altcineva. Mi-a plăcut mult de profesoară și am plătit mai puțin, 40 de lei pe ședința de două ore, iar înainte plăteam 50 de lei. În momentul în care profesoara de la clasă a aflat că majoritatea facem meditații a început să nu își mai dea interesul. Noi eram deja în urmă cu materia. Nu am primit niciodată nicio chitanță și pe nimeni nu am auzit să fi primit”, își amintește Cristina, fostă elevă a Colegiului Național “George Barițiu”. Călin povestește că majoritatea colegilor lui fac meditații cu profesori de la clase paralele sau din afara școlii. Cei mai mulți se pregătesc suplimentar la engleză, germană, fizică sau chimie. “Nu ne simțim presați de profesorii noștri să facem meditații cu ei. Dar mai sunt care fac meditații câte opt în grupă, iar eu consider că nu prea poți învăța așa. Eu acum fac meditații la engleză și germană, dar nu fac meditații cu profesorii de la mine din școală. La engleză, cu alți doi copii în grupă, plătesc 50 de lei ședința de două ore și la germană, cu o altă persoană în grupă, o oră și jumătate, tot 50 de lei. La germană, de obicei, e mai scump că sunt mai puțini profesori. Nu am primit niciodată vreo chitanță că am dat bani. Din păcate sunt și profesori care fac industrie din meditații, adică grupe de opt copii, două ore vin unii, după, imediat, alții”, spune Călin, elev al Colegiului Național “Samuel von Brukenthal”.

Inginer de meserie, ofer meditații

Elena este inginer de meserie, nu a predat niciodată, dar lucrul cu copiii o relaxează. Face asta din plăcere și nu pentru bani, după cum spune ea, și a fost surprinsă de poveștile celor care i-au trecut pragul. O ședință de două ore costă 40 de lei. “Deocamdată, din punctul meu de vedere, nu ofer meditații neapărat pentru bani, ci pentru că mă încarcă cu energie pozitivă. După opt ore de muncă, dacă fac două ore de meditații simt că m-am redresat. Datorită acestui lucru am acceptat chiar și un băiețel de clasa a II-a. Lui îi mergea mintea, atât că avea altă viteză de învățare și nu putea ține ritmul”, povestește femeia.

“Nu sunt motivați să dea randament”

Elena spune că a încercat să își ajute învățăceii cum a putut, nu doar învățându-i matematică, ci și oferindu-le lecții de viață. “Am avut o fetiță cu o situație mai dificilă acasă, avea tată vitreg, care îi voia binele, însă nu știa cum să se manifeste și îi transmitea frică, pur și simplu o bloca. Profesorii nu sunt motivați să dea randament, ei se duc să facă o meserie brută. În meseria de profesor trebuie să pui puțin suflet, să fii mulțumit cu tine însuți ca să poți să dai mai departe pentru că lucrezi cu niște caractere care se formează”, punctează Elena. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că nu există profesori care să îi oblige pe elevi să meargă la ei la meditații. În plus, îi îndrumă pe cei care vor să se pregătească spre orele oferite în mod gratuit. ”Universitatea «Lucian Blaga» Sibiu va organiza, la fel ca și anul trecut, mai multe ore suplimentare pentru pregătirea candidaților în vederea examenului național și implicit a intrării la facultate. Orele vor fi organizate de către profesori universitari și toți elevii care doresc să participe la aceste pregătiri sunt așteptați la Universitate. Săptămâna viitoare probabil o să avem și programul exact”, declară Livia Crețulescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

România

Acum 7 ani

Spaga,meditatiile si trotuarul.....cele mai bine plătite meserii fără impozite!!!!! Mândrețe de țară!!!!!!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Elevii să fie atenți la clasă și atunci rămân cu ceva de la predare. dacă chicotesc și se îmbrâncesc sigur că nu învață nimic. N-au decât să dea banii pe meditații!
Raspunde

Pavel

Acum 7 ani

Invatamantul romanesc este la pamant , este jalnic ! Interesul profesorilor este sa aiba cati mai multi elevi la meditatii si pretul orei sa creasca ! Nu sunt interesati sa avem un invatamant modern. Vor un invatamant invechit ca si cataloagele din vremea lui Caragiale !
Raspunde

...

Acum 7 ani

Jalnic ești tu, Pavele! Ai învățat vreodată o lecție? Ridicai mâna să ieși la tablă?
Raspunde

Corigentul

Acum 7 ani

Copiii ajung la meditatii din vina parintilor. Printii si printesele sunt prea ocupati cu alte activitati care nu au legatura cu procesul de invatamant, iar parintii prea ocupati ca sa se ocupe de copiii lor. In plus, toti corigentii si pramatiile de dupa revolutie au ajuns sa aiba acum copii la scoala. Ce exemplu le pot da acestia copiilor? Va spun eu: ”lasa copile, fii tu prost, ca tati trage sfori pentru tine inca de la gradinita”!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Ai dreptate!
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

De ce? Pentru ca altfel (cu ce se preda la scoala) nu ar putea ajunge la un liceu / facultate buna. Invatamantul oficial este un dezastru. Pe de alta parte, in articol se sugereaza ca, daca un profesor nu emite chitanta pentru banii incasati, inseamna ca nu plateste impozit, ceea ce nu este 100% adevarat dar de, face articolul mai "senzational". Exista si impozitarea la norma de venit si corect era sa fie mentionat in articol.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Dacă dl. Johannis n-a plătit impozit și a adunat bani pt. 6 case din meditații, de ce ar plăti impozit un amărât care abia se descurcă de la o lună la alta?! De ce nu i-ați cerut părerea și dlui președinte în legătură cu meditațiile? Înainte de a fi primar și președinte, a fostșți el un anonim profesor de fizică!
Raspunde

Corigentul

Acum 7 ani

Elevii fac meditatii cu profesorii pe care ii au la scoala. La scoala insa elevii au alte preucupari..
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Poate in anumite cazuri, dar nu generaliza. Profesorii copilului meu (de la o scoala foarte buna) refuza copiii din clasele unde predau.
Raspunde

Corigentul

Acum 7 ani

Asta stiu. Am vrut sa spun ca nu se poate arunca vina pe profesori din moment ce toti sunt destul de buni pentru a da meditatii.
Raspunde

Tudor Vianu & company

Acum 7 ani

Dar Johannis a dat chitanțe pentru banii primiți la meditații ? Dacă a dat chitanțe și a plătit impozit, cum de i-au mai rămas atâția bani pentru locuințe ?
Raspunde

chitanta

Acum 7 ani

Te rog sa ne indici si noua, necunoscatorilor, care e legislatia in domeniu, cum se poate functiona legal ca profesor particular ce da meditatii- PFA, SRL, Ce CAEN? Ce acte sunt necesare? Intreb ptr. ca autoritatile nu au lamurit acest aspect...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus