Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Micile afaceri. Mobilă ”hand-made” 100% românească

Micile afaceri. Mobilă ”hand-made” 100% românească

În urmă cu 14 ani, Oana Cerbu, a lăsat micul orășel harghitean Bălan în care a crescut, pentru a face facultatea la Sibiu. Pasionată de pictură încă de la grădiniță, împreună cu partenerul ei de viață, Mircea Ungurean au pus pe picioare o mică afacere cu mobilă pictată. De atunci și până astăzi, aceștia au dat viață pieselor de mobilier din sute de case, atât din țară, cât și din străinătate. Mai mult decât atât, acum trei ani au deschis pe strada Turnului nr. 6, un mic magazin de suveniruri și cadouri pictate sub numele ,,Florile Transilvaniei”.

Deși a vrut să urmeze cursurile de la  Restaurare, s-a înscris la Sociologie pentru că nu vedea pictura ca pe o sursă de venit.

,,Și-a găsit nu numai pictor, ci și consoartă”

Văzând un anunț în care se căuta o persoană talentată la pictură, aceasta a dat o probă, pe care ulterior a luat-o și a început să-și pună în practică ideile și imaginația. ,,Acum 13 ani, în timpul facultății, am găsit un anunț de angajare și eu terminând Liceul de Artă, m-am dus, am dat o probă și am început să muncesc. Mircea Ungurean, de meserie inginer, își căuta pictor și așa și-a găsit nu numai pictor, ci și consoartă. El este de fapt cel care este în spatele acestei idei”, spune Oana.

Prin anul 2000, Mircea a văzut un atelier de mobilă ungurească pictată la Brașov. I-a plăcut foarte mult ideea și a dorit să facă și el ceva asemănător. ,,Modelele lui sunt inspirate din piesele de mobilier săsesc. Bunica lui este săsoaică și oricum nu mai era nimeni care să facă așa ceva. Prima dată a vrut să o facă în miniatură, dar nu a mers și așa a început să facă mobilier mare”, povestește aceasta.

oana-cerbu-florile-transilvaniei-16

Mobilă pentru toată casa

La Cisnădioara au un atelier de lucru, unde, din lemn de fag, fac piesele de mobilier pe care Oana, ajutată de încă o fată, le pictează. Chiar dacă la început le-a fost greu, în timp, oamenii au prins gustul muncii lor și astfel au început să aibă și comenzi. ,,La început, totul bâjbâia. Câțiva ani am pictat, dar nu aveam cereri ca acum. Mircea a vrut de foarte mute ori să renunțe. Nu era o sursă sigură de venit, era doar un lucru boem. În timp, dezvoltându-ne tâmplăria și modelele, am mers la foarte multe expoziții și, încetul cu încetul, lumea a început să vadă cu ce ne ocupăm”, spune Oana.

Împreună realizează mobilă pentru toată casa, fie de bucătărie, dormitor sau baie, iar picturile diferă, de la un client la altul, ținând cont întotdeuana de preferințele acestora. ,,Noi facem mobilă pictată și trebuie să-i placă clientului. Nu pictăm același lucru. Mulți vin cu modele de pe tapițerii, de pe perdele. De foarte multe ori, clienții ne lasă mână liberă. Ne cer părerea și apoi mergem să măsurăm”, explică aceasta.

oana-cerbu-florile-transilvaniei-6

Piesele de mobilier au ajuns atât în casele românilor cât și în străinătate, în țări precum Germania, Italia, America, Pakistan sau Canada. Prețurile diferă de la o comandă la alta, dar cu aproximație, un scaun ajunge la 450 de lei, iar o noptieră la 600 de lei. ,,În general, oamenii  apreciază că suntem cam singurii care producem  astfel de piese de mobilier, le producem aici și sunt 100% românești. La comezile din altă țară, noi avem un microbuz și mergem personal să o montăm”, spune Oana. Vopselele folosite sunt pe bază de apă pentru că, spune ea, mobila trebuie să rămână ecologică, iar lacurile au și ele la bază pigmenți naturali.

oana-cerbu-florile-transilvaniei-7

,,Florile Transilvaniei”, un magazin de suflet

Din materialele care le rămân de la piesele de mobilier, aceștia fac suveniruri și cadouri. În urmă cu trei ani au deschis un magazin pe strada Turnului, numărul 6, sub numele ,,Florile Transilvaniei”, unde au de la magneți de frigider, casete și linguri, până la tăvi, mojare și alte obiecte utilitare. Acestea prind culoare într-un atelier situat la doar câțiva metri de magazin.

,,De ce «Florile Transilvaniei»? Pentru că asta pictăm. Noi pictăm arborele vieții, un simbol foarte vechi, de 2000 de ani și în general este un buchet de flori, care sub o formă metaforică amintetește de povestea «Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte». Sunt flori cu specific din Transilvania”, explică Oana. Ea spune că magazinul reprezintă pentru ea ceva de suflet, iar prețul lucrurilor de acolo nu reflectă cu adevărat munca pe care o depune. Mărunțișurile, cum le spune ea, sunt modalitatea perfectă penru a-și exersa mâna pentru picturile pe care trebuie să le facă pe piesele mari de mobilier.

Chiar dacă își petrece foarte mult timp în atelierul de lucru, undeva la 12 ore, ea spune că atunci când faci ceea ce îți place, timpul se măsoară altfel. ,,Eu nu am timp. Intru în atelier și când îmi termin treaba nu mă uit la ceas, acolo timpul se deformează. În atelier mă simt foarte bine și sunt la fel ca atunci când mergeam la grădiniță și îmi dădea de colorant. Sunt dedicată 100% și mi-am schimbat stilul de viață pentru afacerea aceasta”, spune Oana.

foto Silvana Armat

oana-cerbu-florile-transilvaniei-9 oana-cerbu-florile-transilvaniei-4 oana-cerbu-florile-transilvaniei-3 oana-cerbu-florile-transilvaniei-2 oana-cerbu-florile-transilvaniei-15 oana-cerbu-florile-transilvaniei-14 oana-cerbu-florile-transilvaniei-13 oana-cerbu-florile-transilvaniei-12 oana-cerbu-florile-transilvaniei-11 oana-cerbu-florile-transilvaniei-10

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

unu

Acum 7 ani

felicitari! ceva de minune faceti :)
Raspunde

un pictor

Acum 7 ani

Toata stima si consideratia pentru rabdarea si munca depuse in amprentarea acestor obiecte unicat de arta traditionala saseasca ! Spre cat mai multe realizari!
Raspunde

ger

Acum 7 ani

Sincere felicitári din Bavaria pentru acesti adevárati artisti ! Frumos acest articol...mi-a plácut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus