Marţi,
23.04.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Colectarea selectivă și sibienii, prima întâlnire. Viceprimarul Sibiului: ”eu, acasă, am trei pungi”

Colectarea selectivă și sibienii, prima întâlnire. Viceprimarul Sibiului: ”eu, acasă, am trei pungi”

Sub cerul închis al după-amiezii de miercuri, în Piața Mare a Sibiului au venit pentru a se întâlni cu sibienii – pentru prima dată în această formulă – reprezentanții firmelor care vor colecta și, respectiv, sorta deșeurile, autoritățile județene și o parte din primarii celor 21 de localități. Localități unde, de săptămâna viitoare, va începe colectarea selectivă a deșeurilor, proiectul care ar urma să ”europenizeze” și acest domeniu în Sibiu.

Ploaia măruntă care a căzut peste Piața Mare în cele două ore ale evenimentului a redus mult numărul sibienilor care ar fi putut discuta cu autoritățile prezente. Cei care au oprit, totuși, la info-point-ul amenajat în acest scop au cerut detalii despre modul de sortare, zilele de colectare, modalități de plată. În Piața Mare au fost aduse și o parte din noile autospeciale care vor colecta și transporta deșeurile de săptămâna viitoare, de la 1 noiembrie.

Colectarea selectivă va fi implementată, pentru început, în zona 1 a județului, zonă care include localitățile Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.
”Nu va funcționa corect în următoarele săptămâni

Că proiectul este unul care nu va funcționa corect în următoarele săptămâni o recunosc și autoritățile. În municipiul Sibiu, responsabil de implementarea acestui proiect este viceprimarul Răzvan Pop. ”Cu siguranță nu va fi un proiect care va funcționa perfect de la început, deoarece principalul element este modul în care vom învăța cu toții – noi, cei care lucrăm și locuim în Sibiu – să strângem acest gunoi în mod selectiv. Deschidere există foarte mare și trebuie să înțelegem că este necesar să conlucrăm. Cu siguranță, din prima nu vom ști să punem doar plastic în pubela galbenă sau doar sticlă în cea verde. Dar, în câteva luni, dacă vom avea deschidere cu toții, acest proiect va fi unul care va funcționa”, declară Răzvan Pop. El spune că autoritățile sunt pregătite să răspundă întrebărilor sibienilor. ”La Sibiu, oamenii îndemnăm oamenii să se adreseze atât nouă, Primăriei, cât și firmei contractate pentru colectare și transport, dar și reprezentanților ADI Eco, care este – de fapt – umbrela acestui proiect. Vor putea cere de aici clarificări atât persoanele fizice, cât și cele juridice”.

masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-pop-si-bucur-bogdan-22 Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, și Răzvan Pop, viceprimarul Sibiului

Alături de el, primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan, vorbește despre aceeași educare a cetățenilor. ”În prima fază cred că va fi mai complicat ca în acele pubele negre să punem doar gunoiul menajer, deșeurile degradabile să fie depozitate în lăzile de compost, iar cele reciclabile – în containerele amenajate pentru aceste materiale. Pe de altă parte, o altă problemă la nivel de Rășinari cred că va fi cea legată de plata taxei de salubrizare la Primărie. Până acum oamenii erau obișnuiți să plătească direct la operator, iar acum ei trebuie să facă aceste plăți la Primărie lunar. Sau pot plăti în avans”, arată Bogdan.

Cei care vor ridica deșeurile: marea problemă va fi…

Pentru reprezentanții SC Soma SRL, operatorul căruia i-a fost concesionată activitatea de colectare și transport a deșeurilor în zona 1 a județului, principala problemă ar putea fi tot modul în care sibienii înțeleg să precolecteze selectiv. ”Marea problemă a Sibiului poate fi în zonele de blocuri, acolo unde omul poate gândi «nu vede nimeni, arunc totul la grămadă». Prin urmare, tot acest gunoi va fi dus direct la groapa de la Cristian și nu vor mai putea fi atinse țintele de colectare selectivă”, arată Narcis Doru, directorul general al SC Soma SRL.

masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-18

Prin contractul semnat de această societate cu ADI Eco Sibiu, firma va trebui să colecteze anumite cantități de deșeuri reciclabile. În caz contrar, ADI Eco va putea aplica penalități operatorului. ”Cea mai gravă problemă, însă, din punctul meu de vedere nu va fi să pui deșeurile reciclabile în cele reziduale, ci invers: în recipientele pentru deșeuri reciclabile să fie aruncate unele reziduale. Se compromite astfel toată munca și tot efortul celorlalți. Adică, dacă într-un clopot, să îi spun așa, pentru hârtie aruncă cineva deșeul rezidual, practic distruge hârtia, nu mai poate fi valorificată. Nu mai contează, apoi, munca celorlalți care au colectat separat hârtia, a celor care au ridicat și transportat, a celor de la stația de sortare”, mai arată Narcis Doru.

”În final, acolo unde nu este precolectat corect deșeul reciclabil, vom refuza colectarea. La case este mult mai simplu, pentru că va rămâne cu pubela. În zonele de blocuri va fi mult mai complicat, acolo unde în același recipient aruncă deșeurile 200 de oameni”, Narcis Doru, directorul general al Soma SRL
Potrivit reprezentanților Soma SRL, în Sibiu, pentru fiecare stradă va fi stabilită o singură zi din săptămână în care vor fi ridicate deșeurile biodegradabile și cele reziduale. În aceeași zi a săptămânii, dar o dată la două săptămâni, odată cu deșeurile biodegradabile și cele reziduale, echipele de la Soma vor trece și cu o a treia autospecială pentru a ridica și deșeurile de plastic și metal, pe care sibienii care locuiesc la case trebuie să le precolecteze în pubelele de culoare galbenă.

Sortarea și compostul: stațiile vor funcționa de la 1 noiembrie

Din 1 noiembrie, ziua în care va începe colectarea selectivă, vor fi pornite și stațiile de sortare și compost de la Șura Mică, ridicate în cadrul aceluiași proiect de implementare a unui sistem integrat de management al deșeurilor în județul Sibiu. Alături de aceste două stații, intră în proiect și stația de sortare de la Cisnădie, funcțională de mai mulți ani. De operarea acestor trei stații se ocupă asocierea firmelor Brantner și Schuster & Co Ecologic, adică firmele care asigurau până acum activitatea de colectare și transport. ”Mai sunt câteva chestiuni de finalizat, pentru că nu chiar toate lucrurile au fost clare. Dar stațiile noi vor funcționa în mod cert. Lista pentru angajări este încă deschisă”, precizează Lucian Sălcudean, directorul executiv al Brantner Sibiu.

masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-28

Dacă din recipientele în care sibienii ar trebui să precolecteze doar anumite tipuri de deșeuri reciclabile, la stația de sortare vor ajunge deșeuri și de alte feluri, va putea fi invocat ”refuzul de stație”. ”Nu suntem obligați să primim decât deșeul selectat: adică plastic curat, hârtie și așa mai departe. Noi vom respecta contractul, cel impus de ADI Eco, acesta fiind și organismul care va putea verifica modul de derulare al proiectului”, mai arată Lucian Sălcudean. În cazul în care astfel de cantități de deșeuri vor primi ”refuz de stație”, operatorul Soma SRL va trebui să reîncarce deșeurile și să le transporte la groapa de gunoi de la Cristian, administrată de Tracon SRL. Fapt care va genera costuri mai mari pe întreg sistemul de colectare și transport.

Cum vor proceda acasă oamenii?

În cazul locuitorilor municipiului Sibiu, deșeurile vor trebui precolectate în cinci fracții: hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, biodegradabil și rezidual. Cei de la case au primit (sau urmează să primească zilele următoare) recipiente pentru biodegradabil, rezidual și plastic și metal, restul deșeurilor (hârtie și carton, sticlă) urmând a fi precolectate în punctele de pe domeniul public. Sibienii care locuiesc în blocuri, vor precolecta deșeurile în recipientele de pe domeniul public. Toate aceste schimbări vor impune modificări și asupra modului în care sibienii își gestionează în propriul cămin depozitarea deșeurilor.  ”În cazul meu, acasă, am trei pungi, în care voi aduna deșeurile menajere. Pentru plastic, hârtie și sticlă nu cred că voi avea probleme, deoarece nu produc multe deșeuri din aceste categorii, fiind persoană fizică. În momentul în care se adună le voi duce direct în recipientele din curte. Cu siguranță va fi un pic mai complicat: de exemplu, am o șuncă ce expiră. Va trebui să fiu mai atent pentru că șunca va trebui aruncată separat, iar ambalajul, în alt recipient. Deci voi sta și eu cu pliantul, probabil o lună, să văd ce și unde arunc”, povestește Răzvan Pop, viceprimarul Sibiului. La Rășinari, pentru primar, lucrurile stau un pic mai ușor, arată acesta. ”Noi am avut amplasate prin comună recipiente pentru colectarea plasticului, deci cel puțin pe partea aceasta noi făceam această colectare selectivă. Hârtia, de obicei, o mai folosim prin gospodărie pentru a aprinde focul la centrală, de exemplu”, arată Bucur Bogdan.

Soluția de avarie

După cum arăta Turnul Sfatului zilele trecute, implementarea proiectului are încă multe obstacole de trecut. Cel generat de lipsa platformelor (nefinalizate încă) pentru amplasarea recipientelor pentru colectarea selectivă în municipiul Sibiu a fost ocolit, pe moment, printr-o înțelegere între noul operator, SC Soma SRL, și ”vechii” operatori, Brantner și Schuster, referitor la recipientele amplasate pe domeniul public. Pentru o perioadă – legată de finalizarea platformelor de către Primăria Sibiu și predarea acestora către Soma – vor fi folosite în continuare actualele recipiente.

Foto: Silvana Armat

masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-27 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-25 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-24 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-21 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-20 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-19 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-17 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-16 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-15 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-14 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-11 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-10 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-8 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-7 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-6 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-4 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-3 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-2 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-1 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-cimpean-soma-10 masini-de-gunoi-colectare-selectiva-cimpean-soma-9

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Eugen

Acum 7 ani

"...restul deșeurilor (hârtie și carton, sticlă) urmând a fi precolectate în punctele de pe domeniul public..." Cateva randuri mai jos, dl viceprimar, responsabilul cu aceasta actiune in Sibiu, spune ca el are in curte recipientele care sunt pe domeniul public!!! "...Pentru plastic, hârtie și sticlă nu cred că voi avea probleme,....... le voi duce direct în recipientele din curte". Raz Pop in Van.
Raspunde

Silviu

Acum 7 ani

"...de exemplu, am o șuncă ce expiră. Va trebui să fiu mai atent pentru că șunca va trebui aruncată separat, iar ambalajul, în alt recipient." Asa, si sunca nu v-a fi aruncata si ea intr-o punga de gunoi? Ca doar nu o ducem in palma pana la tomberon.
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

reclama multa pentru ceva ce nu exista si totul este deocamdata doar povesti in timp de oamenii de la case nu si-au primit pubelele si platformele de la blocuri multe sunt doar pe hartie...
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 ani

Sistem implementat ca de obicei pe genunchi fara a se dori cu adevarat sa facem o treaba buna. Odata cu colectarea deseurilor ieri 26.10 firma veche a ridicat si pubelele fara a anunta in prealabil. Noua companie a distribuit pubelele pe strada mea dar nefiind acasa nu am primit. Asa ca in momentul de fata nu am in ce sa ''colectez selectiv''. Pe de alta parte cei de la compania veche au incasat/ incaseaza factura pe luna intreaga desi mi sa comunicat telefonic ca mi s-a colectat deseul pe saptamana aceasta iar pe diferenta de zile pana la 1.11 nu mai este problema lor. In schimb la noua companie Soma nu raspunde nimeni la telefon desi incerc de 2-3 ore sa-i contactez in legatura cu noile pubele.
Raspunde

nedumerit

Acum 7 ani

de ce la selimbar nu se dau tot 3 pubele ca la sibiu?!
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 7 ani

În mediul rural, alături de stația de compost (care ar fi trebuit distribuită oamenilor încă de anul trecut, dacă mai țin bine minte), se mai împarte doar câte o pubelă, cea neagră, pentru deșeurile reziduale. În stația de compost trebuie depozitate deșeurile biodegradabile, iar fracțiile reciclabile (hârtie și carton, hârtie și plastic, sticlă) vor trebui precolectate în recipientele amenajate pe domeniul public.
Raspunde

Ioan Dragomir

Acum 7 ani

La momentul cand s-a creat groapa ecologica din Cristian,cetatenii comunei au aprobat cedarea terenului,cu o conditie, un pret de cost mai mic pentru ei..Va invit azi,in zilele cu vant sau innorate,pe teritoriul comunei Cristian,mirosul specific,pestilential uneori,ne creaza probleme respiratorii,nu mai putem efectiv folosi uscatoarele de rufe in aer liber..Iata ca , din senin,apare o firma ADI ECO care schimba regulile jocului,tarifele, prin impunerea efectiva a acestui program..Pe noi, cetatenii, ne-a intrebat cineva ??Sau suntem doar niste unelte de obtinere de fonduri europene pentru orice firma isteata,pe banii si sanatatea noastra si a copiiilor nostri !! Daca ,de maine de exemplu,nu mai doresc sa am contract cu nimeni (nici nu vom avea, va fi intre primarii si SOMA..),ma ocup personal de selectare (oricum o fac deja) si platesc transportul acestora la punctele de depozitare??Nu e posibil, ni se impune o decizie in baza unor declaratii proprii !! Daca maine, o alta firma de salubrizare vine cu o oferta mai buna pentru mine ?? Aha,nu are voie, trebuie sa vorbeasca cu ADI ECO mai intai,cica dupa anul 2031 mai tin o licitatie !!Cam unde e economia de piata,principiile concurentei loiale, dreptul la negociere , informarea publica inaintea deciziilor ,etc.??Mie-mi suna a monopol, pe banii mei si in conditiile lor, credeam ca au fost rai comunistii,dar se pare ca cei de azi sunt mai abitir, fac orice pentru profitul lor,punct ! Sa ne fie rusine noua, celor care acceptam batjocura!
Raspunde

nedumerit

Acum 7 ani

domnule Deleanu, poate stiti mai bine, de ce sunt obligat sa-mi fac depozit de diferite deseuri in camara, casa, pivnita, curte si apoi sa le car la platformele de pe domeniul public? pe ce criteriu la oras se dau 3 pubele si la sat 1 ?! cand containerele de pe domeniul public vor fi pline unde le golim?
Raspunde

Bula

Acum 7 ani

articolul asta s-a vrut o reclama pentru firmele de colectare si utilajele lor ? sau pentru pupatu mainii dnei Campean ? Perfect de acord cu dl Ioan Dragomir. Un sistem de management gunoi nu se face de azi pe maine. In zonele de blocuri va fi JALE cu ritmul de ridicare a containerelor.
Raspunde

...

Acum 7 ani

nu cred ca la razvan pop ii expira sunca. eu cred ca reuseste sa o manance pana atunci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus