Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Proiecte pilot la DSP: Cât de sănătoși sunt angajații din Sibiu?

Proiecte pilot la DSP: Cât de sănătoși sunt angajații din Sibiu?

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a desfășurat o serie de proiecte pilot în mai multe firme din Sibiu pentru a vedea cât de sănătoși sunt angajații. Cercetarea a vizat inclusiv consumul de alcool la serviciu, pauzele de fumat pe care le fac angajații sau chiar sănătatea reproducerii. Rezultatele au fost prezentate săptămâna trecută, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural și sunt încurajatoare pentru extinderea studiului.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu au vrut să afle cât de mult afectează sănătatea sibienilor locul de muncă și ce se poate face pentru îmbunătățirea ei. Astfel, au fost selecționate mai multe grupuri țintă din întreprinderi sibiene cu capital românesc care au dorit să-şi îmbunătăţească imaginea în societate, respectiv sute de lucrători expuşi la diferiţi factori de risc ocupaţional.

”Sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor ar trebui privită ca o investiţie şi nu ca un cost, de vreme ce programele de sănătate sunt familiare lucrătorilor şi le îmbunătăţesc calitatea vieţii, iar pentru angajatori şi companii aceste programe vizează reducerea absenteismului, stimularea motivaţiei, creşterea productivităţii, facilitarea procedurii de recrutare, reducerea fluctuaţiei lucrătorilor, precum şi îmbunătăţirea imaginii firmei”, spune dr. Stoia Mihaela, medic primar medicina muncii.
Pentru a-și atinge scopul, reprezentanții DSP Sibiu au efectuat mai multe campanii de informare și proiecte în parteneriat cu o serie de firme sibiene. Spre exemplu, cmpania de informare şi educare „Angajaţi sănătoşi în întreprinderi sănătoase” a ajuns la 6108 lucrători din judeţul Sibiu din 12 întreprinderi.

Apoi, poiectul „Managementul sănătăţii şi securităţii în muncă a angajaţilor peste 45 de ani” derulat la SC Euroconf SRL a avut scopul de a preveni problemele medicale legate de vârstă şi implicit absenteismul, inclusiv încurajarea unui comportament suportiv între coechipieri cu vârsta peste 45 de ani. Au fost implicaţi 500 de angajaţi, timp de patru ani. De asemenea, la compania Roșu SRL au fost implementate diverse proiecte, inclusiv privind fumatul la serviciu sau cum este afectată sănătatea mintală a lucrătorilor.

Seria de campanii și proiecte a avut loc în perioada 2006 – 2011, iar în prezent rezultatele ei sunt mai concludente ca oricând. Spre exemplu, de la finalizarea proiectelor și până în prezent rata absenteismului medical de la locul de muncă este într-o continuă creștere în județul Sibiu.

fig-2

Același lucru se poate spune și despre incapacitatea temporară de muncă prin boală profesională, absenteismul urcând semnificativ în 2014 şi 2015, față de anii anteriori. În general, la nivelul judeţului a existat în ultimii şase ani o creştere constantă a incapacităţii temporare de muncă pentru principalele boli obişnuite.

”La nivelul judeţului Sibiu, numărul de zile cu incapacitate temporară de muncă plătite per angajat per an a fost mai scăzut în perioada derulării proiectelor PSLM (2006-2011) comparativ cu perioada 2012-2015. La nivelul întreprinderilor sibiene în care s-au derulat proiecte de PSLM nu s-au înregistrat cazuri noi de boală profesională. Rata absenteismului medical pentru boală profesională a crescut în anii 2014 şi 2015”, a concluzionat Simona Berariu, expert în cadrul DSP Sibiu.
fig-4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' niște metode de "stimulare" a consumului de alcool si tutun al angajaților,in viata privată, si care indubitabil vor avea ca rezultat "creșterea productivității" a imaginii si stimei de sine a acestora?....
Raspunde

Caju

Acum 7 ani

E-manuela ai răbdare.....vin alegerile,daca nu da si tu noapte a ture pe la sate și începi cu studiul parcurilor investiții ale unor consilieri ......
Raspunde

Lavanda

Acum 7 ani

Cand te uiti cine sunt angajatii DSP-ului...vai de capul lor, oameni slab pregatiti. Bugetari ieftini cu duhoare in jurul lor; cine a avut de-a face cu ei stie ca nu vorbesc prostii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus