Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Totul lasă urme!

Suntem obișnuiți să neglijăm multe evenimente din trecut, mai ales dacă ne-au fost nefavorabile. Și aceasta contribuie la imaginea generală pe care ne-o facem despre prezent și, cu atât mai rău, despre viitor ! Iată una dintre capcanele în care putem cădea – tactici și strategii bazate pe incompleta imagine sau structură a determinantelor...

De aici și greșelile de apreciere, falsele supoziții asupra realității și premiselor – de exemplu în viața socială-comunitară: de câte ori, în România, am constatat că am apreciat incorect resursele umane disponibile? De câte ori, după 1990, ne-am bazat politicile de dezvoltare a localităților, a zonei rurale, pe resurse social-economice în fond inexistente?

Vedem în ultimii ani că aceste fenomene sunt extrem de periculoase pentru comunitățile în sine, dar și pentru întreaga țară ! Toate proiectele bazate pe forța de muncă tânără ( generațiile aflate între 18 și 28 de ani) au eșuat sau au atins cote decepționante, pentru că majoritatea acestor generații sunt lipsă la apel (au plecat peste hotarele țării...) sau sunt insuficient pregătite profesional să preia asemenea sarcini!

Ca să înțelegem ce „urme” neglijează constant politicienii, economiștii, o bună parte dintre experți, și nu numai de la noi, să evaluăm câteva fenomene din secolul trecut, care au „lăsat urme” în corpusul demografic european:

- Sacrificiile –  deși par apanajul Europei estice, aproape tot secolul XX este plin de sacrificii pentru populațiile întregului continent. Unele au rezultat din mizeriile istoriei (ocupații brutale din timpul celor două războaie mondiale / carnagii cu sute de mii de victime / bejenii, adică mișcări de populație, definitive în cazul schimburilor dirijate sau epurărilor etnice). Altele au fost impuse subiminal – prin război ideologic (astăzi informatic), prin auto-cenzură...

Toate acestea au dus pe bună-dreptate la acele „generații de sacrificiu” de care sunt pline mărturiile tuturor generațiilor europene. Dar atenție – generațiile de sacrificiu nasc odrasle de sacrificiu! Adică generații întregi de copii cu probleme de sănătate, de inserție socială, de educație, chiar cu probleme etice, în fața atâtor dezechilibre sociale și culturale...

De unde rezultă generațiile de „părinți-problemă”, în sensul că, fiind marcați de sacrificiile familiilor lor, ajung fie să nu mai dea atenție culturii creștine care să le asigure echilibrul spiritual necesar, fie nu-și mai educă suficient proprii copii!

Toate aceste situații, într-o formă sau alta, sunt de găsit în problematica sociologiei de pe ambele maluri ale Atlanticului, cu patologie ușor diferită de cea rezultată din teroarea comunistă aplicată în Est, dar cu rezultate proaste pentru realitatea socială prezentă în toată Europa de astăzi !

- Defazajul – ca să ne referim mai specific la situația românească, avem aici un amestec foarte grav de „orientalism” – în sensul urmărilor ocupației asiatice (rusești), care au dus la incompleta maturizare istorică a populației, după 1945 / și „trădarea occidentală”, care, tot după 1945, ne-a potcovit cu cedarea în fața expansiunii comunismului, cu stângismul influențat tot de propaganda plătită de Moscova, apoi cu anti-creștinismul rezultat din consumismul stupid-ateist, până la „corectitudinea politică” din ultimele decenii, care este de fapt un bumerang de cultură neo-marxistă...

Iată că, departe de a evolua pozitiv, la adăpostul oferit după al doilea război mondial de „cortina de fier” est-europeană, occidentul s-a trezit într-o periculoasă inadecvare la cerințele istoriei accelerate, ceea ce și permite, pe arena internațională, ca să se ridice noi capete, amețite de tăria puterii virtuale...

După cum în România avem o inadecvare și de alt gen – cohorte de conducători, mai bine spus de mafioți, care, înainte și după 1990 au mimat o „clasă politică”, mai bine spus o pătură de paraziți, lipsită de etică, de patriotism și de profesionalism (vedeți și goana după titluri academice, materializate în doctorate de tot râsul...).

Necazul nostru aici, la porțile infernului asiatic, este deci dublu – nu avem resurse umane pentru o conducere înțeleaptă, iar sprijinul logistic din Vest este în situația următoare: la conducerea Europei unite, dar și peste ocean, a ajuns la putere „generația flower-power”... Tocmai acea generație apărută datorită urmărilor „somatizate” în corpul social occidental tot din sacrificii istorice, dar și ideologice.

Lupta în războiul ideologic a transformat lent, dar sigur, mulțimile de tineri apuseni în „idioți utili” pentru manipulările stângii internaționaliste ! Aceștia au devenit, după 1980, marii actori politici, culturali, universitari, în toată „lumea bună”, și au clocit corectitudinea politică...

E bine să fim optimiști – dar cu cine?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Wak.wsk

Acum 7 ani

Foarte corecta apreciere timpului , poate fi prezentat ca un seminar pe Facebook...în ideea că și tinerii de zi au timp să analizeze. În speranța că timpul va schimba în bine si repede ceea ce trebuie sa funcționeze.....sa ne uram energie pozitiva tuturor si optimism.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Vai dar in Romania nu avem o problema cu "cohorte de conducători, mai bine spus de mafioți"! Acestia sunt tot vecinii nostri, parinti nostri! Doar nu credeti ca pe Ponta, Basescu, Dragnea, Blaga, Tariceanu, Oprea, Nastase, Diaconescu, Roman si multi altii i-am primit cadou de la Mos Gerila? Doar nu credeti ca sunt produsi ai conceptiei in vitro! Nu, sunt produsul cel mai bun al societati noastre aia traditionalista si conservatoare, pupatoare de moaste si needucata, oportunista si lipsita de orizonturi, de aceea ne conduc! Noi i-am pus acolo! Iar pe tineri care au pleacat din tara nu i-a dezamagit Facebook-ul sau generatia flower-power ci voi, generatia asta "inteleapta" care v-ati format, fara vina voastra in comunism si care sunteti incapabili de altceva!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, tu care de-acu' ești "băiat mare" de mult, si n-ai fost "format" in comunism ce te-a împiedicat sa -ti afirmi "capacitățile" novatoare, sa-ti asumi responsabilități si sa transformi aceasta societate de kkt intr-una "perfecta?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus