Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Turcan cere Ministerului Sănătății soluții pentru un parteneriat public-privat în sistemul medical

Turcan cere Ministerului Sănătății soluții pentru un parteneriat public-privat în sistemul medical

Deși anual în România se nasc paste 1000 de copii cu afecțiuni cardiovasculare, din cauza sumelor mici de decontare a acestor operații de la Casa de Sănătate, lipsa resursei umane, lipsa unor medicamente necesare unor astfel de intervenții, aproape jumătate din cazuri sunt refuzate pentru intervențiile chirurgicale. O posibilă soluție la această problemă este crearea unui parteneriat între spitalele publice și cele private, astfel încât acești copii să mai aibă o șansă. Aceasta este concluzia deputatului PNL Raluca Turcan, în urma unei conferințe de advocacy ” Șansa la viață a copiilor diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, eveniment care a avut ca invitați trei echipe de medici din Statele Unite ale Americii, una din Rochester condusă de dr Sauer, una din New York condusa de dr Lutz și una din Washington condusă de dr Topor. Organizatorii principali au fost Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculara, Cardiologie și Chirurgie Vasculară ale Ministerului Sănătății, coordonate prof. dr. Victor S. Costache, președintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătății. ”Unii copii, puțini, au șansa să meargă în alte centre. Alții, din păcate, pierd șansa la viață. Este dramatic! Casa de Sănătate din Romania nu decontează aceste intervenții și în țară, clinicilor private. Există doar acele formulare europene pentru străinătate pe care le decontează la costuri mult mai mari și la care, din păcate, nu toți au acces din cauza fondurilor limitate. Aceste interveniții ar trebui să fie decontate și în România și s-ar putea realiza cu costuri mult mai mici decât decontarea la clinicile din străinătate. Astfel, ar beneficia un număr mult mai mare de copilași bolnavi”, a declarat Turcan.

În Sibiu, de exemplu, s-ar putea crea un parteneriat între spitalul privat Polisano care are una dintre cele mai performante secții de chirurgie cardiovasculară la nivel european și Spitalul Județean pentru a prelua cazurile pacienților cu probleme cardiovasculare care, din lipsa unei astfel de secții a Spitalului Județean, sunt trimiși la Mureș iar, de cele mai multe ori, până ajung acolo, pentru cazurile grave este prea târziu. ”În Sibiu, la spitalul județean nu exista o astfel de secție iar costurile ar fi mult mai mici. Voi cere Ministerului să indentifice fonduri pentru această schemă pentru că ar reprezenta o șansă în plus la viață pentru sute de copii. Inclusiv economii pe termen lung pentru că decontările operațiilor în România sunt mult sub media europeană”, a mai punctat președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus