Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Termenele noului spital județean: anul acesta, doar terenul. Până prin 2020, lucrările începute

Termenele noului spital județean: anul acesta, doar terenul. Până prin 2020, lucrările începute

Consilierii județeni au aprobat în unanimitate, într-o ședință extraordinară organizată miercuri, transmiterea către Guvern a unei solicitări în vederea transferului a 20 de ha de teren în administrarea județului Sibiu, pentru construirea unui nou spital județean. La ședință a participat și primarul Sibiului, Astrid Fodor, pentru a sublinia faptul că în proiectul noului spital se va implica și Primăria municipiului Sibiu.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, speră ca Executivul central să emită o hotărâre de Guvern pentru aprobarea acestui transfer de administrare până la alegerile programate la începutul lunii decembrie anul acesta. În prezent, cele 20 de ha de teren sunt administrate de către Agenția Domeniilor Statului. Suprafața este situată pe Calea Șurii Mici (DJ143B, cunoscut și sub numele de Drumul Hoților), în zona fermei deținută de Liceul Agricol din Sibiu, după cum arată conducerea CJ Sibiu. Construirea unui nou spital județean, de tip monobloc, în care să funcționeze și actualele secții ale Spitalului clinic județean, dar și cele din cadrul Psihiatriei, Pneumoftiziliogiei și ale Pediatriei este necesară, arată reprezentanții administrației locale, în special din cauza vechimii actualelor clădiri, dar și din cauza structurii pavilionare ce nu mai corespunde conceptelor medicale actuale.

Cine?

Proiectul viitorului spital ar urma să fie dus la capăt de un parteneriat format din administrația locală și cea județeană. Discuțiile despre forma acestui parteneriat și gradul de implicare al fiecărei părți urmează să fie detaliate după transferul terenului în administrarea CJ Sibiu.

Când?

Daniela Câmpean speră ca în trei ani, lucrările la noul spital să fie demarate, fără să avanseze însă și un termen în care o astfel de investiție va putea fi dată în folosință. De cealaltă parte, primarul Astrid Fodor se arată puțin mai rezervată. ”După ce avem terenul pornim demersurile pentru analize și studii. Întreg proiectul va porni de la zero”, declară Daniela Cîmpean. Ea arată că viitoarele studii vor stabili dimensiunile viitorului spital, costurile pentru implementare, lucrările adiacente necesar de realizat (de genul noilor căi de acces) și termenele de realizare.

Din ce fonduri?

”Primăria Sibiu nu a reușit să identifice fonduri nerambursabile europene pentru astfel de proiecte”, arată primarul Sibiului, Astrid Fodor. ”Asta nu înseamnă că nu vom monitoriza în continuare liniile de finanțare nerambursabile, pentru a încerca să atragem astfel de fonduri”, a completat Daniela Cîmpean. În aceste condiții, primarul Astrid Fodor este convinsă că va fi nevoie și de un credit. ”Vom vedea și ce șanse sunt de a obține finanțări de la Ministerul Sănătății. Dar eu sunt convinsă că va trebui să luăm și un credit. Gradul de îndatorare al municipiului Sibiu permite acest lucru”, arată Astrid Fodor. Gradul de îndatorare maxim al unei unități teritorial-administrative este limitat prin lege la 30% din media veniturilor proprii realizate în ultimii trei ani. Municipiul Sibiu are un grad de îndatorare estimat pentru anul în curs la 9,6 (estimat la venituri proprii de 271 de milioane de lei), iar Consiliul Județean are un grad de îndatorare estimat pentru anul în curs la 5,56%.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/11/01/proiectul-unui-nou-spital-judetean-se-muta-de-pe-calea-poplacii-pe-drumul-hotilor/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Nou

Acum 7 ani

Bravo! Doamnele în fața și dacă nu riști nu câștigi. .. Așteptăm cu răbdare proiectul realizat.
Raspunde

pC

Acum 7 ani

intre timp câte biserici sunt în construcție în județ?
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Consultaţi ( adică întrebaţi ) şi specialişti în management sanitar : spital monobloc cu ftiziologie ( tbc) psihiatrie ( unde sunt plimbările celor din secţii deschise ) ,pediatrie la mana dracului ,ambulatoriul proaspăt renovat la fel ,amfiteatrul universitar la fel ; în curzea judeţeanului actual ,loc destul .
Raspunde

robert

Acum 7 ani

Spital in camp si unitati militare in mijlocul orasului pe jumatate ocupate...slabi politicieni avem. Semidoctii din armata sunt stat in stat.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, sunt cei in care "noi" avem cea mai mare încredere.... Chiar înaintea Bisearecii!
Raspunde

Turcu

Acum 7 ani

Angajatii militari sunt precum taranii: MASA DE VOT SIGURA. Pana nu demult il venerau pe dementul de Oprea fiindca, ziceau ei, se batea pentru armata...de parca nu aia trebuia sa faca daca era Ministru Apararii...
Raspunde

civil

Acum 7 ani

Nu înțeleg ura asta viscerală împotriva armatei!!! Atâtea jigniri gratuite la adresa uniformei... Cine le facă??? Niște analfabeți funcționali care nu au intrat în viața lor într-o unitate militară. Bine că nu că deranjează ruinele de la Balanța, Independența, Mondex, Libertatea etc. Poate deșteptul ăla care are veșnic probleme cu poziționarea unităților militare, ne explică viziunea lui urbanistică privind construirea unui spital pe locul unității militare de pe Calea Cisnădiei!?!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus