Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Doar 50 de basarabeni din Sibiu au mers la vot. Ce îndemn au tinerii care au votat

Doar 50 de basarabeni din Sibiu au mers la vot. Ce îndemn au tinerii care au votat

Doar 50 de tineri basarabeni din Sibiu, aflați departe de casă, au mers, duminică, să voteze pentru a-și alege președintele. Cea mai apropiată secție de votare a fost la Brașov, unde, o parte dintre ei, au mers, în grupuri, să își exercite dreptul. Au fost puțini, după cum spun și ei. Problemele întâmpinate și dezinformarea se pare că i-au ținut departe de secțiile de vot.  Dar, speră la o mobilizare în turul doi.

În Sibiu există peste 200 de tineri de peste Prut care fie studiază, ori s-au stabilit definit aici. Din aceștia, potrivit membrilor Asociației Basarabenilor din Sibiu, doar 50 au mers să voteze. Principalele probleme pe care le-au identificat ei sunt dezinformarea, dezinteresul, faptul că nu au avut secții de votare decât în orașele mari și că li s-a promis transport gratuit, dar a rămas la stadiul de promisiune. În plus, au avut voie să voteze doar cu pașaportul, iar cei care nu au avut , nu au putut să își exercite dreptul.

"Votul nostru contează"

“Am întrebat oamenii și au zis, sigur, mergem, votul nostru contează, e viitorul nostru. În plus, a apărut informația că o să avem tren gratis. Că acum doi ani la fel a fost, cu un act de identitate moldovenesc și cu carnetul de student ni se elibera un bilet gratis. A fost și anul acesta, dar doar un proiect care nu a fost aprobat. În presă a apărut că o să aibă această gratuitate. Și oamenii au crezut și poate asta i-a făcut să nu meargă. Eu nu consider asta o problemă, pentru că dacă vrei nu ar trebui să fie transportul o problemă. Îți alegi președintele o dată în patru ani, nu ar trebui să conteze transportul”, spune Anatolie Pleșca, președintele Asociației  Basarabenilor din Sibiu.

Tinerii din Asociație, puțin dezamăgiți de numărul mic de persoane de vârsta lor care au votat, doresc să îi motiveze și îi îndeamnă să meargă la vot, acum în turul doi. Mai ales că s-a rezolvat problema transportului și vor putea să se deplaseze gratuit.

“Noi am plecat un grup de 17 persoane, dar au mai fost din Sibiu. Cu toții cred că am fost în jur de 50, dar totuși, foarte puțini. Sper ca de data asta să fie un număr de trei cifre. Noi ne ocupă personal de asta. Din ce am văzut, oamenii de data asta sunt mai hotărâți. Nu ar trebui să fie indiferenți, nu acum. Asta e ultima șansă.  Încercăm să ne mobilizăm în masă pentru că, din câte se știe, cetățeni care au pașaport român și care sunt peste hotarele țării, în România, sunt vreo 240.000. Bine, cică suntem 50.000 de studenți și am fost la vot doar 9.000.  Foarte puțini, și nu înțelegem care e problema. Probabil indiferența tinerilor. În cele mai mari orașe au fost secții de votare, dar nici acolo nu au mers.  Trebuiau doar să se ridice din pat, să ia un tramvai și să meargă la vot. Nu au făcut-o. Oamenii trebuie să înțeleagă în ce situație suntem. Noi acum ne mobilizăm și pe facebook și cum putem. Acum s-a rezolvat și avem și transport gratis", a adăugat Anatolie Pleşca.

"Vreau cumva să îndemn tinerii să meargă la vot"

Cei plecați în Diaspora nu au putut să voteze cu buletinul. Acum s-a făcut și o petiție și încercăm să distribuim și chestia asta să se permite votul cu buletinul. Este și cazul lui Cristian care știa că nu poate să voteze pentru că nu are pașaport, dar tot a mers să își susțină prietenii.

 “Eu sunt foarte supărat pe tinerii care sunt indiferenți. Nu mi se pare corect pentru că totuși, într-un final, viitorul este în mâinile noastre. Suntem generația care are trebui să schimbe acum ceva. Nu atât pentru noi, cât pentru copiii noștri. Eu încerc să contribui cum pot și  vreau cumva să îndemn tinerii să meargă la vot, să facă ceva. Îmi pare rău că sunt foarte mulți tineri dezinformați, debusolați”, spune Cristian Lupașcu, vicepreședintele Asociației Basarabenilor din Sibiu.

Despre asociație

Asociaţia Basarabenilor din Sibiu (ABSibiu), este o organizaţie tânără, creată în 2011, fiind reprezentată de către elevi şi studenţi basarabeni şi bucovineni care îşi fac studiile în Sibiu. Necesitatea înfiinţării unui grup care ar ajuta elevii şi studenţii să se încadreze mai uşor în societatea românească, precum şi  lipsa unui grup care ar reuni basarabenii şi bucovinenii din Sibiu au fost factorii determinanţi pentru naşterea ABSibiu.

Noul preşedinte al Republicii Moldova se decide pe 13 noiembrie. Mai puţin de două procente i-au lipsit socialistului Igor Dodon să câştige alegerile încă din primul tur. El o va înfrunta pe Maia Sandu, reprezentanta unui partid proeuropean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

alzara medic

Acum 7 ani

Măi copii , v - am primit cu btaţele deschise ,din impozitele noastre am luat de la copiii noştri pt a vă da vouă ,aţi primit locuri de muncă după merit şi v -aţi integrat în Sibiu ; personal v - am tratat pe mulţi când nu aveaţi asigurări medicale ; acum vă cerem răsplata : mergeţi la vot şi alegeţi după voinţă ; dacă vă place Europa şi perspectivele sale lămuriţi - vă părinţii şi bunicii ! Succes !
Raspunde

ce schimbare !

Acum 7 ani

n-au treaba cu ce se intimpla la ei acasa ,rusine !!!!
Raspunde

Dac-trac

Acum 7 ani

Sunt tineri se bucura de cluburile din ziua de azi ...când acasă au lăsat părinții,rudele care suferă din cauza politicilor de asimilare rusești ....cu timpul o sa se dea cu capul de pereți pentru anii tinereții ....250000 de voturi ale cetățenilor cu dubla cetățenie și rudele lor de acasă ar evita deznatinalizarea ...furturile ar fi mai mici în comparație cu nr de votanți din patria mama Dacia (Romania) ....cei spălați pe creier de propaganda rusa au google la îndemână .
Raspunde

siby

Acum 7 ani

...lasati rautatile...vor vota in numar dublu si triplu in 11 decembrie ptr. PSD...pe tot traseul spre Moldova!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus