Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Demagogia ”boborului”

Vrem ca politicienii să ne respecte. Vrem să se ghideze în viață după reguli stricte, să fie cei care dau tonul corectitudinii. Ne dorim oameni care să nu fie corupți, să nu fure, să nu mintă. Vrem oameni de-ai noștri. Oameni din popor, obișnuiți cu greul, oameni care au reușit în viață muncind cinstit, plătind taxe la stat și respectând și cele mai penibile legi. Am vota oameni care au idei, care au sertarele biroului pline de proiecte pentru țară, pentru fiecare cetățean. Am trimite în parlament super-profesioniști capabili să-și lase familiile, prietenii, afacerile în Sibiu și să ne reprezinte cu mândrie în București. Să facă ordine în țara asta! Să ți se umezească ochii de mândrie și fericire când te uiți la ei pe camera live din parlament.

Evident că nu e așa. Suntem plictisiți, obosiți, chiar enervați de aparițiile candidaților, tot mai dese, cum ne apropiem de sfârșitul chinului campaniei electorale. Ne doare în cot de programele lor, pentru că știm foarte bine că sunt frecție la un picior de lemn. Chiar și un super-parlamentar de Sibiu nu va putea face nimic printre alte sute. Va fi fix zero. Chiar dacă are sertarele pline de hârtii cu planuri prin care România va crește în patru ani cât alte state în o sută, tot nu ne va interesa foarte mult.

Avem foarte multe așteptări de la ei, dar nu avem nici măcar răbdarea de cinci minute să vedem câte criterii de integritate de-ale noastre respectă. Chiar nu ne interesează.

Dar, din punctul meu de vedere, un alt lucru e mult mai grav. Noi, votanții de rând, suntem cel puțin la fel, dacă nu chiar mai răi decât ăștia care candidează. Aveți timp cinci minute să vă uitați ce e în jurul vostru. Chiar și aici în buricul României, capitala capitalelor, orașul cel mai frumos din lume. Așezați-vă cuminți la orice semafor și numărați câți trec pe roșu. Români verzi cu numere de Sibiu. Urmăriți câți fac slalom printre bumperele montate la trecerile de pietoni. Vedeți câți trișează la sensul giratoriu și o iau de-a dreptul pe contra-sens, atunci când au ocazia. Urmăriți câți lasă un biet șofer care încearcă să iasă de pe o stradă secundară. Și asta numai dacă urmărim comportamentul de la volan.

Urmăriți câți respectă o banală coadă la un supermarket. Urmăriți îmbulzeala care se formează atunci când la Lidl, de exemplu, se mai deschide o nouă casă de marcat.

Vedeți câți vecini aruncă plasele cu gunoi menajer pe spațiu verde, în drum spre stația de autobuz. Câți înfundă containerele pentru hârtie și carton doar pentru că le e lene să împăturească o cutie ceva mai mare.

Și încă n-am ajuns la o discuție legată de lege și respectarea ei. Am vorbit de bun simț. Una din calitățile minime pe care le așteptăm de la un politician. Dar noi o avem?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Răspunsul este"NU" nenea, da' noi n-avem nevoie ca suntem sighieeeeeni!!!!!!
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Bun articol domnu' Bratu. Imi creste inima domne cand vad articole din astea, realiste domne. Si stiti de ce? Pentru ca presa are pe langa altele si rol de formare al cetateanului. Si unde, daca nu la noi, e nevoie mai mare de formare si educare ... Azi un articol in care scoatem in evidenta cat de necivilizati suntem de fapt. Maine un altul, si tot asa in ca vreo 5 ani, si apoi cand am constientizat ca problema e la noi, de abia atunci putem sa facem plan sa ne schimbam, iar de abia mai apoi ne vom si schimba pentru ca ulterior sa culegem roadele schimbarii. Mi-e tare teama ca nu voi prinde acele vremuri ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus