Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Sibiul a găzduit cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale “Centrul de Documentare și Informare, vector pentru reuşita şcolară şi profesională”

Sibiul a găzduit cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale “Centrul de Documentare și Informare, vector pentru reuşita şcolară şi profesională”

Cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale cu tema Centrul de Documentare și Informare, vector pentru reuşita şcolară şi profesională”, a avut loc, în 11 noiembrie, la Sibiu. Evenimentul a avut ca scop reunirea principalilor actori în domeniul educaţiei, preocupaţi de problematica modernizării bibliotecilor şcolare şi dezvoltarea reţelei de centre de documentare şi informare la nivel judeţean şi naţional şi a funcţionării acestora la nivelul unităţilor de învăţământ.

La activitate au participat 88 de persoane, respectiv reprezentanți ai Institutului Francez din România, ai mediului academic din România și Franța, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu și caselor corpului didactic, ai asociațiilor profesionale de profil, ai comunității locale și cadre didactice din învăţământul preuniversitar.

În cadrul acţiunii au fost organizate conferințe susținute de invitați din mediul academic din România și Franța, ateliere de formare pe domenii specifice, prezentări de proiecte și lucrări propuse de participanți.
“Lucrările în plen și pe ateliere, desfășurate la Biblioteca Județeană Astra Sibiu, au permis evidenţierea și dezbaterea aspectelor legate de utilizarea pedagogică a resurselor CDI și de susţinere a implicării CDI în activităţile de orientare şcolară şi profesională a elevilor. Aceasta implicare presupune participarea CDI la dezvoltarea de parteneriate educaţionale şi la dezvoltarea unei culturi a informaţiei a elevilor, participarea la dezvoltarea competenţelor-cheie ale elevilor și asigurarea egalităţii de șanse privind accesul la educaţie și informaţie”, transmit organizatorii.
CDI poate oferi elevilor accesul la o serie de resurse și informaţii necesare în orientarea şcolară și profesională, respectiv poate participa la derularea de activităţi care facilitează accesul elevilor la informaţiei: organizarea și punerea la dispoziţie a unui fond documentar specific, dezvoltarea de parteneriate cu întreprinderi, organizarea de vizite de studiu, reuniuni cu reprezentanţi din mediul economic, realizarea de activităţi de cercetare documentară pe diverse domenii de interes, participarea la schimburi educaţionale.
”În calitate de coordonator metodologic al CDI din judeţ, Casa Corpului Didactic din Sibiu oferă programe specifice de formare continuă, încurajează și susține demersul unităților de învățământ de dezvoltare a reţelei de CDI şi de funcţionare a acestora în vederea asigurării cadrului formării competențelor elevilor de căutare, selectare, prelucrare și comunicare a informațiilor, ca parte a dezvoltării autonomiei în învățare și susținere a ideii de învățare pe tot parcursul vieții”, mai adaugă reprezentanții Casei Corpului Didactic.
Conferința, avizată de Ministerul Educaţiei Nationale și Cercetării Știinţifice și susținută de Institutul Francez din România, s-a desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Biblioteca Județeană Astra Sibiu, Institutul Francez din România, Facultatea de Litere și Arte Sibiu, Asociația ECCE Educaţia, Asociația ARS CDI, Asociația EduMedia, Asociaţia Membrilor Ordinului “Palmes Academiques” (AMOPA) din România.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus