Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Iohannis: 2019 e nerealist pentru a intra în zona euro

Iohannis: 2019 e nerealist pentru a intra în zona euro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România e "într-un non-stadiu" în ceea ce privește aderarea la zona euro, adăugând că nici nu e bine să ne fixăm o dată pentru aderare. "Ne aflăm într-un non-stadiu. Trebuie să îndeplinim niște condiții pe care în principiu le îndeplinim, dar din exces de zel au fost politicieni care au propus să fim parte a zonei euro din 2019. E atât de nerealist încât nici nu s-au întrunit comisiile tehnice care trebuiau să existe în acest caz", a spus Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la dezbaterea "Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene", organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Iohannis a mai spus că din 2015 n-a mai fost evaluată situația aderării la moneda unică. "La un moment dat, chiar la începutul lui 2015, mi-am dorit să fim acolo în 2019, dar nu a fost realist și realizabil. De atunci nu s-a reevaluat situația, la modul de a restabili când ne integrăm, ci la modul de a fi mai bine pregătiți pentru ca atunci când ajungem să nu avem noi probleme, pentru că aderând la zona euro se renunță la multe pârghii de politică monetară pe care le folosim și care ne-au ajutat în această etapă. Faptul că avem creștere economică de 5% când alții au creștere de unul sau două procente are și o astfel de explicație, că ne-am mișcat ușor folosind anumite instrumente de politică monetară. Între specialiști se vehiculează că este nevoie să avem o convergență reală puțin mai mare. Este general acceptată o convergență minimală de 60% și discuțiile sunt mai degrabă pe ideea că trebuie să trecem de acest prag dacă intrăm în zona euro", a explicat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, nu este bine să ne fixăm un termen de aderare la euro. "Nu avem un deadline și nici nu cred că este bine să ne punem unul, deoarece UE are nenumărate crize prin care trece și pe care nu le gestionăm cu măiestrie, ba abia le gestionăm. Nu este problematic să nu avem deadline. Ne pregătim așa cum e cel mai natural, prin creștere economică, și să vedem când devine oportună abordarea unui deadline pentru a intra în zona euro", a mai spus șeful statului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus