Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Facsimilul din 1192 care atestă Sibiul a fost expus. Fără traducere

Facsimilul din 1192 care atestă Sibiul a fost expus. Fără traducere

Cei 825 de ani de existență ai orașului Sibiu sunt celebrați printr-o expoziție care aduce în prim plan documentul în facsimul care atestă existența Sibiului încă din 1192. Deschiderea oficială a vernisajul a avut loc, astăzi, în prezența gazdelor Muzeului Național Brukenthal, a reprezentanților Conciliului județean, a Primăriei Sibiu și a Bibliotecii Astra, precum și a Mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza.

În premieră absolută, la Cabinetul de Stampe a Palatului Brukenthal, este prezentat documentul datat în 1192-1196 din Arhivele Secrete ale Vaticanului, unde se menționează pentru prima dată orașul Sibiu – Cibinium. Din păcate, documentul nu a fost tradus și vizitatorii nu pot înțelege ceea ce este scris pe el.

„După mai bine de un an zile de hârtii și diferite cereri, pentru prima dată, printate la o scară de 1 la 300 avem două documente, care, în sfârșit, se pot vedea. Această expoziție este un cadou oferit sibienilor”, punctează Alexandru Chituță, în deschiderea evenimentului.

„Foarte puține orașe din Europa au o istorie dovedită”

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, crede că maturitatea vine odată cu vârsta, iar Biserica este cea care ghidează pașii spre echilibru ai unei comunități, iar Sibiul se află printre puținele orașe ale Europei a căror istorie este dovedită.

„Foarte puține orașe din Europa au o istorie dovedită atât de profund, pentru că în Sibiu și chiar în vatra actuală a orașului, dar și către Olt, există descoperiri ce pot fi încadrate în jurul a 5000 de ani înaintea vremurilor noastre. Trebuie să contribuim la maturarea lucrurilor care se întâmplă aici și să ne aducem aminte că industrie au toți, dar o mentalitatea sănătoasă și o minte bine crescută, nu, dar în Sibiu acestea există”, spune Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal.

facsimil-1

Chiar dacă președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, nu a fost prezentă la eveniment, a dorit să transmită felicitări celor care au stat în spatele deschiderii acestei expoziții, menționând că acest document este foarte important pentru fiecare dintre locuitorii acestui oraș.

„Este ceva neprețuit pentru toți cei care iubim Sibiul și cărora identitatea de sibian ne aduce sentimentul de mândrie locală. Avem o istoria care așa cum se spune despre sentimentul de noblețe ne obligă, ne cere să fim buni fii și fiice pentru locul și timpul care ni s-au dat astfel încât să asigurăm Sibiului un viitor pe măsura trecutului”, a fost mesajul Danielei Cîmpean.

O expoziție pe care orice sibian ar trebui să o vadă

Sibiul este printre puține orașe românești care se poate mândri cu o așa vârstă înaintată, iar documentul din Arhivele Secrete ale Vaticanului nu fac altceva decât să ateste existența lui.

„Să ai 825 de ani ca oraș, este foarte rar atestați și aș bănui că doar Alba Iulia și Constanța se pot mândri cu o vechime și o existență mai mare. O astfel de expoziție consider că este necesară și benefică nu pentru cei care vin și vizitează orașul, ci pentru toți sibienii. Ar trebui să fie obligatoriu ca orice sibian începând cu cei mici să vadă această expoziție pentru că vom cunoaște și vom știi să transmitem valoarea orașului nostru doar dacă o cunoaștem noi în primul rând”, spune viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop.

Alături de documentul în facsimil sunt prezentate și obiecte care au aparținut mitropolitului Andrei Șaguna, ca de exemplu potirul, decretul de numire ca episcop și cartea de rugăciuni în manuscris. Acestora li se adaugă în expunere vase de lut descoperite la Sibiu în prima jumătate a secolului al XIII-lea, hărți, monede, documente, grafică și tablouri ce ilustrează orașul și viața locuitorilor săi.

Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 31 ianuarie, la Cabinetul de Stampe a Palatului Brukenthal.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

19 comentarii

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

Domnisoara sau Doamna Madalina Micu...avem o greseala inca din prima fraza :) ''1129'' ??? Cei care cunoastem destul de bine istoria orasului si evolutia sa, stim ca e mai vechi de 1192, cam un circa 1140, dar 1129? Totusi...
Raspunde

Stefan Dobre

Acum 7 ani

Mulțumim frumos pentru observație. Am rectificat la indicația dvs.
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Normal ca nu s-a tradus. De observat si grija cu care in articol se evita notiunea de "sas", "sasi", "sasesc" etc. Se fac de ras "istoricii" gen Pop. Io cred ca este vorba de vre-o greseala, nicidecum de falsificarea istoriei.
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

Te-ai dilit??? Doar n-ai vrea ca cineva sa faca traducere, unde ar mai fi romanismul acela....? Sas, adevar, FAPTE istorice, sunt extrem de incomede, pentru multe ''natii'' ;) Tu nu vezi ca au venit populatii din tot centrul si vestul Europei, aduse de regii Ungariei, pentru a sterge minunata civilizatie daco-geto-romaneasca ?! :) Au ras tot, nici-o urma de mare metropu/ola daco-getica-romaneasca....acel minunat popor ce a dat cultura, stiinta, civilizatie, intregului Univers ! :) Ce german, englez, francez, suedez, latin/roman/italian...romanii sunt cei mai ce ! Bat cu pumnul in piept, in gura mare fara dinti, la BBC, ROMANIA ! Pentru brava, minunata, splendida, harnica, super high-tech natie primordiala ROMANEASCA, bah, stiti ca BBC nu inseamna big black cock ?!? :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ma scuzați , cu sfiala-n glas, sa nu-intrerup criza de delirium tremens in care va aflați ca ar putea fi fatala in starea in care va aflați, am vrut doar sa informez c-am reușit sa procur o glajuta cu spiluc, pe care s-o împărțiți cu Folki, ca stiu ca sunteți "împreuna"...
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

Mah iubire, iar te-ai dat cu ruj? Parca am vorbit ceva, colea pe camp spre Sura....Ma gasculita, mah :)
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

:))))))))) Medicamente...multe medicamente iti recomand,tuta inghesuita!:))
Raspunde

Istoria

Acum 7 ani

Vai de capul istoricului Razvan Pop Pai Napoca, Drobeta , Turda ce au mai analfabete. La asa oras , asa istoric si romanii rad de noi sibienii!
Raspunde

Autor

Acum 7 ani

Credem că, cercetarea și volumul de față au reușit să depășească și o serie de limite conceptuale și metodologice ale istoriei ca disciplină în sensul tradițional, cel puțin din două motive: pe de o parte pentru că am abordat problematica folosind o metodologie specifică istoriei orale, iar pe de altă parte pentru că a recuperat un mic fragment dintr-o „istorie care moare”, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât datorită emigrării masive spre Germania, cât mai ales trecerii necruțătoare a timpului. În condițiile în care martorii secolului XX și „supraviețuitorii” regimului comunist, atât români cât și germani, sunt tot mai puțini, considerăm imperios necesară recuperarea cât mai multor povești despre „fragmentele de istorie” trăite de ei, care pot ajuta la reconstituirea istoriei recente. Din perspectivă imagologică, în condițiile în care relațiile cu celălalt recapătă un rol tot mai important în plan socio-politic, nu putem decât să constatăm, în concordanță cu Ion Bogdan Lefter, că românii au încă o mare doză de neînțelegere față de minoritățile etno-culturale, că există multă intoleranță din partea majorității față de diferența specifică a „celuilalt”. Însă acest fapt este explicabil, în opinia lui Bogdan Lefter, la un popor abia ieșit dintr-o lungă perioadă de totalitarism, care l-a „analfabetizat” politic și civic. În aceste condiții, credem că lucrarea noastră, care are ca subiect imaginea etnicilor germani la românii din trei județe transilvănene, poate contribui la umplerea unui gol, și să reprezinte, totodată, un punct de plecare spre analize mai ample și spre o înțelegere mai profundă a celui de lângă noi, cu rezultate benefice pentru o evoluție pozitivă a societății românești. Cosmin Budeancă
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Nu ne împiedicăm în pop ,dar prof. univ. dr .&director S.Luca CH3CH2- OH era cu boii acasă când - şi dacă - a spus ce aţi scris ?Altfef ,aştept răspuns la o întrebare : numele german iniţial a fost Hermannsdorf ,apoi Hermannstadt ; cum se explică denumirea CIBINIUM din textul latin ,lingua franca în cancelariile timpului ?
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

In general, interesul pentru istorie nu e prea mare. Nici intre sasi, de altfel. In ziua de azi, omul de rand nu prea mai citeste carti. De istorie nici atat. De aceea, tocmai astfel de actiuni ar putea informa un public mai mare despre istoria orasului in care traiesc. Nu stiu cati dintre voi or vizitat muzeul de istorie. daca mergeti, cautati si acolo de cate ori se pomeneste de sasi. Eu am gasit un singur loc: o pictura care reprezinta o femeie imbracata in port sasesc. In rest, se vorbeste de "primii locuitori", "breslele sibiene" etc. O clasa de elevi, care vine in vizita la Sibiu, nu va stii, la plecare, cine a construit locurile vizitate. Io cred ca un istoric serios, nu ar ascunde anumite amanunte ale istoriei. @alzara: in cartile mele, am gasit si prima denumire de "praepositum Cibiniensem", din 1191 (?), apoi in 1223 „Villa Hermanni“, iar dupa 1241 "Hermannsdorf".
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

O informatie, care cred ca inca nu a parut in presa locala: cei care inca n-or vazut sasi, vor avea ocazia sa vada mii, poate zeci de mii, in perioada 4-6 august 2017. In acea perioada, la Sibiu va avea loc intalnirea sasilor de pretutindeni. Cei care nu-i mai pot vedea, sunt sfatuiti sa-si ia concediu ;-). Salut.
Raspunde

xxx

Acum 7 ani

dupa cite vat la ora actuala in rominia sau bine zis in ardeal se incearca sa se faca o alta istorie fata de cea ce a fost. dar imi puni intrebarea cui ai este de multumit ca ardealul a fost cu cel Putin 80-de ani inainte de olteni si munteni sau moldoveni in orce gindire.
Raspunde

brrr...

Acum 7 ani

Ne-ai omorât. Ce naiba voiai să transmiți??? E ceață nare-locul unde aveai creierul. Toți afazicii stau pe internet...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus