X

HCL 128/2015. Când sibienii o iau înaintea celor care conduc orașul

Traian Deleanu

HCL 128/2015 nu trebuie să vă spună nimic dumneavoastră, celor mai mulți locuitori ai acestui oraș. Dar hotărârea Consiliului local Sibiu adoptată sub numărul 128 în 30 aprilie 2015 ar trebui să fie – cel puțin în această perioadă – recunoscută de fiecare consilier local și persoană din executivul înalt al Primăriei Sibiu.

Prin această hotărâre adoptată în unanimitate (deci și de o parte din cei care conduc acum orașul) s-a stabilit tot ceea ce înseamnă detaliu în colectarea selectivă în municipiul Sibiu. Tot. De la numărul fracțiilor în care trebuie împărțit gunoiul, la forma recipientele de colectare (deci inclusiv acele găuri de care se plâng acum unii) sau la numărul acestora raportat la suta de locuitori. De la frecvența colectării, la modul de calculare al prețului acesteia. (consultați hotărârea 128/2015 în format integral aici)

Și știți cum s-a ajuns la această hotărâre? De la un proiect care a fost transmis dinspre ADI Eco Sibiu  înspre consultare și completare tuturor primarilor din localitățile unde acum e început proiectul colectării selective. Evident, de la nicio primărie proiectul nu s-a întors cu vreo observație. Chiar dacă – spre exemplu – din Cisnădie, Șelimbăr și Sibiu lipseau străzi incluse în proiect. Asta ca să fie absolut clar modul în care au citit acest proiect cei care ne conduc. Bine, toate aceste documentații au fost realizate de o firmă austriacă (a cărei muncă este extrem de contestată acum) pe baza unor date vechi, dar nimeni din primării nu a fost oprit de la a îndrepta eventualele erori.

Și a început colectarea selectivă de la 1 noiembrie. Sincer, e mai puțin haos decât mă așteptam să fie. Dar nereguli tot mai sunt și încă multe și supărătoare. Ei bine, ce fac săptămâna trecută aleșii Sibiului în aceste condiții? Propun o comisie. Și nu una care să rezolve, ci una care să monitorizeze. Și pe cine să monitorizeze: pe Soma SRL, firma care colectează deșeurile, și pe ADI Eco, asociația din care și Sibiul face parte. Și cine face această propunere? Gabriela Brunchea, consilier local care a candidat la un moment dat pentru funcția de primar. Aceeași Gabriela Brunchea care a fost președinte de ședință atunci când a fost adoptată HCL 128/2015.

Cine a dat girul înființării unei astfel de comisii? Primarul Astrid Fodor, cea care era primar interimar al orașului la momentul adoptării HCL 128/2015. Și care Astrid Fodor spunea la fiecare din întâlnirile cu cetățenii din primăvara anului 2015 că Sibiul e pregătit, ”dar ăștia de la județ (pe atunci era Cindrea președinte – n.r.) nu termină licitația”. Și se vede cât de pregătit este Sibiul (pornind de la necunoscutele amplasamente ale platformelor).

Dar știți ce e frumos? Că în toată semi-nebunia asta, sunt unii care chiar încearcă să ajute. Cum ar fi cei de la Soma, care au păcate – n-au terminat de distribuit recipientele la toate casele, nu își strunesc bine toți angajații, încât aceștia iau rezidualul la un loc cu biodegradabilul etc -, dar nu sar să arunce vina pe alții și muncesc. Muncesc în plus. Căci, dacă ar fi să se ia după regulile adoptate de cei care ne conduc prin ”celebra” HCL 128/2015, atunci în această perioadă și cu acest număr mic de recipiente de pe domeniul public, din zona de blocuri gunoaiele ar trebui ridicate doar o dată la trei zile (așa scrie în ce au votat aleșii noștri) și nu zilnic, ca acum.

Însă, de departe, cel mai frumos exemplu este dat tot de sibieni. Alții decât cei de la conducere. Mai precis, de o mână de oameni care s-au strâns în jurul Fundației Comunitare Sibiu și care, vineri seara, au creat un site: www.sibiulverde.ro. Timp de multe ore, 30 de tineri sibieni (IT-işti, designeri, avocaţi, profesori, elevi şi studenţi) au muncit voluntar pentru acest site care deja oferă mai multă informație decât au răspândit autoritățile în șase ani de când se lucrează la acest proiect. La acest proiect, Primăria nu a participat, ca să fie clar. Răzvan Pop, tânărul viceprimar în a cărui responsabilitate intră colectarea selectivă, a avut – evident – ceva mai important de făcut decât cei 30 de tineri care au decis să facă treabă în locul lui. Intrați pe site – e la început, dar promite să crească frumos – și vedeți ce au fost în stare să facă sibienii acestui oraș care nu caută vinovați și monitorizări atunci când trebuie făcut ceva.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, nu-nteleg ce va luați de Razvanel?…E si el un “soldățel”
  in armata lu’ “blonduta” si trebuia sa se odihneasca, ca a doua zi
  avea “manevre” in program pentru “bătălia de la Waterloo” ce va
  sa fie in 11 dec….

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  A

  Adica un nou exemplu de cat de incompetenta este actuala administratie a orasului?

  Răzvan Pop, tânărul viceprimar în a cărui responsabilitate intră colectarea selectivă, a avut – evident – ceva mai important de făcut – Habar n-am ce cauta asta ca viceprimar, dar era clar ca nu va fi capabil de nimic. La cultura nu a facut absolut nimic iar acum demonstreaza incapabilitatile lui si in pozitia de viceprimar.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibianul

  Bravo!!! Bine punctat, mai avem speranța….sper ca D na Primar să pună mâna să si instruiasca oamenii să citească documentele înainte de a le semna, să facă bine să pună mâna pe sapa…nu pe piatră. Mulțumim Traian

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  E.L.

  Avem un contract semnat pe banii noști de către Primăria Sibiu cu SOMA, prin intermediul unei asociații ADI ECO(cu oconducere puțin ciudată, ca să nu spun altfel).

  Am avut o campanie în care toată lumea se lăuda că suntem pregătiți, dar se pare că și “în fundul gol” e o expresie mult prea dulce pentru situația din Sibiu.

  Finalmente, ce să vezi, tot o inițiativă cetățenească trebuie să rezolve problema: păi oameni buni, nu mi se pare așa o urmă de prostie și manipulare? E ca și cum plătim să ne construiască cineva o autostradă și până la urmă o construim tot noi. E ca și când plătim să avem spații verzi, dar ajungem să le realizăm tot noi. Plătim să avem școli dar mergem tot noi cetățenii să facem hei-rup! Oare chiar așa de mult ne-am prostit ca neam? Să rezolvăm tot noi probleme deși plătim cu bani grei dobitoci care să o facă?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Victor

  Il cunosc suficient de bine pe Razvan, incat sa nu remarc nota cel putin “tendentioasa” a articolului. Si pur intamplator, PSD-ul cumpara spatiu publicitar premium pe site-ul vostru……:)

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dorin

  Nu stiu ce sa zic. Cetatenii unde au fost? Nu vedem ca nu suntem in stare sa pliem o cutie de carton, o doza de bere sau o sticla de plastic. Si apoi ne plangem ca sunt pline containerele. Hai sa dam in Razvan Pop, fiindca nu s-a dus sa faca un site cu 30 de insi care au informatiile tot de la primarie sau de la Soma.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  M-am dus, in 28 noiembrie, la sediul primariei sa-mi platesc taxa lunara pentru strangerea gunoiului si dupa o coada de circa o jumatate de ora aflu ca nu pot achita in avans decat pentru luna decembrie si ca voi fi obligat sa stau iarasi la coada iar primaria n-are solutie pentru a ne scuti de cozi. Lucrurile se misca tot mai greu, dovada ca actualul executiv mai are nevoie de timp pana sa-si intre-n ritm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact