Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
10°C

Parcul de două milioane de lei al Ștrandului, aproape finalizat | Foto

Parcul de două milioane de lei al Ștrandului, aproape finalizat | Foto

Lucrările la reabilitarea Parcului Ștrand sunt aproape finalizate. Două milioane de lei este valoarea lucrărilor în urma cărora parcul are gazon nou, locuri noi de joacă, terenuri de sport, noi bănci și copaci, echipamente de fitness și un nou sistem de iluminare.

Lucrările de amenajare a parcului ce are o suprafață de 12.900 de mp au început în primăvara acestui an, în baza unui contract semnat în martie cu firma brașoveană Gazonul SRL. Contractul are o valoare de 1,96 milioane de lei, iar în termen de opt luni întreaga față a parcului a fost complet schimbată. În aproape întreg parcul zonele verzi au fost refăcute, fiind utilizat ”gazon rulat pentru activități în aer liber, rezistent la uz intens”, după cum se arată în documentația care a stat la baza proiectului. În tot parcul au fost plantați noi arbori, iar colina din mijlocul acesteia este în curs de finalizare ca spațiu verde ornamental. În afara aleilor asfaltate, pe toate aleile au fost puse dale noi, iar în fața bisericii a fost amenajată o piațetă.

Printre cele mai mari locuri de joacă

În colțul de la intersecția străzilor Bihorului și Gorjului a fost reamenajat locul de joacă, rezultând unul din cele mai întinse – ca suprafață – astfel de spații din Sibiu. La fel ca și în cazul locului de joacă amenajat în cartierul Valea Aurie, printre instalațiile pentru copii au fost amplasate mai multe echipamente de fitness, destinate în special celor mai în vârstă. Doar că, spre diferență de ultimele locuri de joacă amenajate în ultima perioadă, acesta nu are și instalații pentru copii cu dizabilități.

parc-strand-loc-de-joaca

Primele terenuri de sport publice cu cauciuc și izolate fonic

În partea opusă acestui colț (zona intersecției Maramureșului cu Doljului) au fost amenajate mese pentru tenis de masă și un teren de baschet. Proiectul inițial prevedea ca, în ambele situații, pavajul folosit să fie un cauciuc reciclabil. În realitate, în zona meselor pentru ping-ping au fost utilizate dale de beton pentru pardoseală, doar terenul de baschet beneficiind de cauciuc. Între cele două zone (ping-pong și baschet) a fost amenajat și un mini-teren de volei. După cum a fost cerut prin proiect, terenul are drept pardoseală ”gazon natural destinat terenurilor de sport, așezat pe un strat de pământ natural și un strat drenant de nisip”. Această soluție a fost criticată în Consiliul local. ”Nicăieri nu se folosește iarba pentru terenurile de volei. Ca să nu mai vorbim de faptul că dimensiunile acestui teren nu se potrivesc nici cu cele ale unui teren de volei în sală, nici cu cele pentru un teren de beach-volei. Trebuia să fie întrebat un profesor de sport, sunt atâția în Sibiu. Acum, acel teren mai poate fi folosit pentru badminton, cel mult”, a criticat Claudia-Mery Sîmtion, consilier local. Sâmbătă seara, spre exemplu, terenul respectiv era folosit pentru tenis cu piciorul. Ambele terenuri sunt împrejmuite cu gard înalt de patru metri. În viitorul apropiat, pe latura dinspre strada Gorjului a acestor terenuri va fi amplasat un panou fonic. Pentru această izolare, luna trecută Consiliul local a alocat 120.000 de lei. Accesul la cele două terenuri de sport este liber.

parc-strand-terenuri-sport-ii

Ultimele lucrări

Pe aceeași latură a parcului, urmează a mai fi finisată și o zonă cu mese de șah. Mai sunt de terminat câteva garduri și zone cu gazon, de amenajat cișmelele și de amplasat toaletele. Printre lucrările rămase de executat se numără și finisajele aduse colinei centrale, dar și punerea în funcțiune a instalației de iluminat a terenurilor de sport. De altfel, iluminatul în întreg parcul a fost schimbat.

parc-strand-central

Proiect amânat din 2007

Modernizarea acestui parc a fost planificată încă din 2007, când Primăria dorea să folosească bani guvernamentali alocați prin intermediul Programului național de îmbunătățire a calității mediului. Însă ulterior acestor demersuri, administrația locală a fost notificată cu privire la existența unei cereri de restituire în natură a unei suprafețe de 1.764 de mp (980 de mp aflați în zona parcului, iar restul – o parte din strada Ștrandului). Primarul din acea vreme, Klaus Iohannis, a respins printr-o dispoziție cererea de restituire în natură. Dispoziția a fost atacată în instanță, care a obligat în 2011 administrația locală să restituie în natură cei 980 de mp aflați în parc. Suprafața respectivă nu a făcut parte, prin urmare, din proiectul de modernizare.

parc-strand-terenuri-sport parc-strand-teren-tenis-cu-piciorul parc-strand-teren-tenis-cu-piciorul-mese-ping-pong parc-strand-teren-de-baschet parc-strand-pungi-pt-caini parc-strand-mese-sah parc-strand-loc-de-joaca-ii parc-strand-iluminat parc-strand-iluminat-iii parc-strand-brad parc-strand-2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Ema

Acum 7 ani

Totul este OK, cu exceptia pietrisului de la locul de joaca. Pacat ca nu s-a optat pentru o solutie civilizata, ca la Bucuresti sau Timisoara: dalele de cauciuc special, care nu se murdaresc si nu sunt pline de praf.
Raspunde

cauciuc

Acum 7 ani

Pietrisul ofera o solutie ecologica si se curata in mare parte natural....
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Lasati copiii sa se joace in nisip si pietris. In cauciuc cum vor sapa cu lopaticile? Iarba, nisipul si pietrisul sunt sfante. Sau aveti alergie la spalat haine de copii abia veniti de la joaca?
Raspunde

hmm

Acum 7 ani

cine este proprietarul celor 980 de mp din parc? de ii vrea fix in natura, si nu despagubire in bani!
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

un prost care se gandeste numai la el si care isi inchipuie ca poate lua cu el terenul ala ...
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 7 ani

Rog sa-mi fie cu iertare, Dar nu-i inteleg pe ei, Ca, desi au gura mare, Nu-i si plină de idei!
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Proiectul se finalizeaza si inca mai sunt neregul pe langa problema cu pietrisul de care numai daca esti parinte de copil mic si ai fost intr-un astfel de parc poti sa iti dai cu parerea ce inseamna. Pentru un copil de pana la 3 ani ii este foarte greu sa mearga prin pietrisul acela de 15 cm si poate sa cada si sa ii intre in ochii. Copii foarte mici il pot inghitii. Daca esti parinte de doi copii unul in carut foarte mic si altul pana in 3 ani, nu ai cum sa bagi carutul pe acel pietris ca sa poti avea grija si de cel mare. Pe langa aceasta problema in noul parc, mai exista si altele care nu au fost analizate si luate in considerare si daca cititi legea "Hotărâre privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agremen" de aici: http://www.minind.ro/PROPUNERI_LEGISLATIVE/2008/august/proiect_hotarare_echipamente_agrement_13_08_08.pdf O sa vedeti la ce spune la Articolul 6 (1) punctul g) despre parcul plin de pietris. O alta neregula este legata de placutele cu detalii pentru fiecare echipament care nu exista pe aparatele puse noi. Daca cititi in aceasi lege Articolul 7 punctul c. Topoganul nou are un pod tinut de lanturi care s-a defectat deja de doua ori si pe care au cazut copii. La intrare in parc nu este panou amplasat cu detaliile parcului cum spune aceasi lege. SI BOMBA BOMBELOR SUNT STALPII DE ILUMINAT PE CARE ESTE AFISATA O ATENTIONARE MARE PE CARE SCRIE "PERICOL DE ELECTROCUTARE", in locul de joaca pentru copii. Articolul 9 (3) spune ca este interzisa atentionarea de forma "Utilizare pericol pe riscul dumneavoastră sau similara" adica pericol de electroctare. Abtibildurile cu pericol de electrocutare eu cred ca sunt puse sa nu isi asume constructorul sau administratorul parcului vina in cazul unu accident, in cazul in care doamne fereste pune mana un copil si exista vreun scurt circuit prin acel stalp, sa raspunda parintele ca nu sa conformat cu avertizarea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus