Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Concert simfonic de 1 Decembrie. Principesa Margareta și Principele Radu și-au confirmat prezența

Concert simfonic de 1 Decembrie. Principesa Margareta și Principele Radu și-au confirmat prezența

Cu ocazia Zilei Naționale a României, pe 1 decembrie, la Sala Thalia va avea loc un concert simfonic al orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul Gheorghe Costin, unde vor răsuna arii ale compozitorilor români. Organizatorii spun că Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu și-au confirmat deja prezența la eveniment, iar invitațiile gratuite s-au epuizat.

Alături de orchestră, pe scenă va urca și pianista Ioana Lupașcu, iar programul serii va fi dedicat în exclusivitate compozitorilor români. Astfel vor putea fi ascultate „Rapsodia a doua în Re Major”, „Simfonia I” şi fragmentul „Maestuoso” din „Poema Română” de George Enescu, precum și compoziţia „Moment muzical” semnată de Nicolae Kirculescu.

La concert şi-au anunţat prezenţa Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria precum şi invitaţii acestora Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, precum și Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei.

Dirijorul Gheorghe Costin a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a absolvit în paralel secţiile de compoziție şi dirijat. Din anul 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. La deschiderea stagiunii 1999-2000, maestrul Nicolae Boboc, în semn de prețuire, ar fi dorit să-i transmită lui Gheoghe Costin bagheta primită de la Ionel Perlea, lăsată acestuia de Arturo Toscanini, ca o perpetuare între generații. Maestrul nu și-a putut împlini această dorință, întrucât pe 8 august 1999 s-a stins din viață. Doleanța i-a fost însă îndeplinită ulterior de soția sa, Maria Boboc.

Născută la Brăila, Ioana Lupașcu a ȋnceput studiul pianului la varsta de patru ani. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu"”Bucureşti, obţinând la susţinerea licenţei notă maximă.  Maestrul Berman o definea drept „o solistă cu imense posibilităţi tehnice şi artistice".În 2014 a cântat ȋn premieră Rapsodia pentru pian şi orchestră pe tema „Lie Ciocârlie” de Guy Bacos şi „Vallee d'Obermann” de Franz Liszt ȋn orchestraţia lui Ioan Dobrinescu pentru pian şi orchestră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Vicent

Acum 7 ani

Care ,,principe", parvenitul de Duda si care principesa, ..muflea" aia care abia gangave de zici ca are prune in gura .....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus