Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Schimbarea la față a centrului nou al Sibiului: mai este mult până departe

Schimbarea la față a centrului nou al Sibiului: mai este mult până departe

Discutat de ani bun și ”dat în lucru” de trei ani, planul urbanistic pentru noul teatru și centru de conferințe și expoziții – prevăzute în Piața Unirii - mai are cel puțin doi ani până la finalizare. Iar până la construirea, execuția și finalizarea unui nou centru al orașului ar mai putea trece opt ani.

Primul pas concret pentru realizarea unui nou teatru și a unui centru de conferințe și expoziții în zona actualului teatru ”Radu Stanca” și peste platforma Cazarma 90 a fost făcut 28 octombrie 2013. În acea zi, între Primăria Sibiu și biroul de arhitectură Arhimus SRL a fost semnat contractul pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ) necesar. Din cei 165.000 de lei prevăzuți în contract pentru acest PUZ, până acum au fost cheltuiți 50.000 de lei pentru opt studii (cum ar fi cel istorico-urbanistic, peisagistic, geotehnic etc), mai multe susțineri în fața comisiilor de specialitate (de urbanism, cele zonale și naționale pentru monumentele istorice) și sesiuni de workshop.

E nevoie de concurs

În urma discuțiilor (cum ar fi cele programate în timpul Festivalului de teatru) și a opiniilor exprimate de comisiile de specialitate, finalizarea PUZ-ului pentru viitorul nou centru al orașului nu va putea fi făcută fără să existe ideea clară asupra viitorului sediu al teatrului și, eventual, al centrului de conferințe. Deoarece, în acest moment, nu este clar dacă este vorba de una sau două clădiri separate, de exemplu. Prin urmare, în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei naționale a monumentelor istorice, cu arhitecți și urbaniști invitați la Festivalul de teatru pentru workshop-urile dedicate decizia a fost aceea ca înaintea finalizării PUZ-ului, mai întâi să aibă loc un concurs de soluții pentru viitoarele construcții și nu numai.

Concursul va trebui organizat, însă, de o entitate specializată. Cum ar fi Ordinul Arhitecților din România, care tocmai a finalizat o astfel de competiție pentru noul Muzeu Național de Istorie a României.

”Evident, va fi vorba de o procedură de achiziție publică a unor servicii de organizare de concurs de arhitectură la nivel internațional. Acum, nu știm dacă Primăria sau Teatrul va lansa procedura, dar fiind vorba de bani publici cu siguranță va fi vorba de o procedură de achiziție”, explică Alexandru Găvozdea, președintele filialei Sibiu – Vâlcea a OAR.
Dimensiuni, perioade și premii

Alex Găvozdea explică faptul că, indiferent de cine va organiza în cele din urmă concursul, pașii ar trebui să fie aproximativ aceiași. ”Este de un gabarit mai mare ceea ce vrem să facem la Sibiu. De aceea tot cu certificare din partea Uniunii Internaționale a Arhitecților va trebui organizat acest concurs, pentru a avea parte de o participare internațională. Noi am schițat un calendar, iar un concurs de această dimensiune ar încăpea – să mă exprim așa – între vacanța de iarnă și vacanța de vară. Pentru că între august și decembrie, timpul este un pic cam scurt pentru derularea unui astfel de concurs, iar potențialii participanți să nu fie încurcați de suprapunerea peste perioada de concedii. Asta dacă vrem să dăm șanse participanților să aibă toate condițiile pentru a obține cele mai bune rezultate”, explică arhitectul pentru Turnul Sfatului.

Prin urmare, cel mai potrivit moment pentru lansarea unui astfel de concurs (asta după ce a fost organizată procedura pentru încredințarea organizării acestuia) mai poate fi identificat abia la începutul anului 2018.

Nici premiile oferite în cadrul unui astfel de concurs nu ar trebui să fie de neglijat. Pentru noul sediu al Muzeului de istorie din Capitală, premiul cel mare a fost de 30.000 de euro, respectiv 20.000 de euro pentru locul II și 10.000 de euro, pentru ultima treaptă a podiumului. La Sibiu, însă, un astfel de concurs ar trebui să aibă premii mai consistente.

”Premiile cred că ar trebui să fie mai mari de atât, deoarece și în cazul Muzeului au fost discuții destul de consistente pe tema valorii reduse a premiilor, după cum au apreciat atât participanții, cât și Uniunea Internațională a Arhitecților. Dacă vrei să ai jucători buni la masă, trebuie să ai premii serioase. Care, de regulă, acoperă costurile unui birou mare care participă la o astfel de competiție. Evident, orice birou de arhitectură care participă riscă, dar premiul III ar trebui să acopere măcar costurile participării. Asta este regula în practica internațională”, arată Alex Găvozdea.
El atrage atenția asupra faptului că acest concurs ar trebui să includă o temă mult mai largă decât creionarea viitorului sediu al teatrului și al centrului de conferințe și spectacole.

”Discutăm de un complex de clădiri, nu de un monobloc. Vorbim de un centru de conferințe și un teatru, dar care nu vor putea funcționa fără un spațiu public adecvat. Și dacă tot faci această investiție, s-ar putea ca dorința finală să fie aceea de a rezolva toată zona Pieței Unirii, în perimetrul dintre Ramada, Casa de cultură, Ibis, magazinul Dumbrava, str. Berăriei, platforma Parcării 90 și începutul parcului Astra. Deci cam acesta ar fi terenul de joacă pentru viitorul concurs, după părerea mea și după discuțiile care s-au purtat până acum. Inclusiv rezolvarea traficului, a intersecției pentru pietoni, mașini și așa mai departe. Dacă vrem ca acest centru să atragă și să devină un pol, trebuie să oferim și alternative, astfel încât oamenii să nu ajungă doar cu mașina. Suntem în secolul XXI, ar trebui să putem gândi lucrurile mai integrat”, mai arată Găvozdea. Potrivit căruia, un termen realist pentru implementarea unui astfel de proiect ar fi între patru și opt ani.

”Concursul despre care vorbim va dura 11 luni, un an. Până se va organiza licitația pentru proiectarea a ceea ce s-a decis prin concurs, până se va realiza proiectul, până va fi organizată apoi licitația pentru construire, până se va realiza construirea a zeci de mii de metri pătrați de spații publice, va dura”.
Deocamdată, însă, arhitecții din cadrul Primăriei Sibiu par depășiți de amploarea acestui proiect, deoarece – oficial - așteaptă rezultatele unui concurs pe care nici nu se știe cine îl organizează, măcar. ”În prezent se așteaptă finalizarea concursului de soluții pentru organizarea urbanistică a zonei”, răspunde Primăria Sibiu la întrebarea adresată de Turnul Sfatului pe tema stadiului în care se află PUZ-ul pentru viitorul teatru și centru de conferințe și spectacole.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Carmen

Acum 7 ani

In sfarsit avem dialog cu arhitecti pregatiti, profesionalisti. Il cunosc pe acest Alex Gavozdea, tanar bine pregatit si cu ceva proiecte realizate. Putin cam tupeist, dar asta poate si datorita tineretei...
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Arhitecții din Primărie este evident să fie depășiți...Serviciul Urbanism este în mod clar depășit. De asemenea aproape toți arhitecții din Sibiu sunt depășiți. La ce viziune îngustă au despre oraș, urbanism etc., este evident că sunt depășiți!
Raspunde

Ionica Ivanica

Acum 7 ani

Designeri de interioare, scari si cabane cam asta e nivelul tinerilor arhitecti. Nu sunt convins de aceasta ctitorie. Betoane, santier si ineficienta. Nu uitati in proiect spatii verzi, parcare etajata si pasaje subterane pt. Auto si pietoni. Mai mergeti in excursii de documentare domnilor arhitecti ai "ordinului". :-)
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Daca vrem sa iasa ceva ca lumea sa lasam tinerii sa creeze, casele mari de arhitectura din Romania sau chiar cele din strainatate. Si biul nu are momentan arhitecti (din cei cu renume) care sa poata face un asemene proiect. Daca vrem doar sa mai construim ceva in "satucul" nostru atunci poate proiecta oricine. Eu zic ca Sibiul a devenit un brand, peste noapte ce-i drept, si ar fi frumos sa profitam de asta si sa cream ceva feumos. Sa nu ne zgarcim.
Raspunde

Cooperativa munca in zadar

Acum 7 ani

Oamenii, se vede, ca nu au nici o perspectiva, nici un orizont. Si ce-i mai rau, nici un interes. Din 2013 se discuta si iar discuta, probabil pe la bere, si se "planifica" un eventual an 2018 pentru concursul de proiecte. Patetic. Explicatia aia penibila cu concediile nu tine. Dar deh, la stat leafa merge oricum...
Raspunde

A

Acum 7 ani

Asa presimt ca ne vom trezi cu o monstruozitate de cladire, venita din adancurile viselor comuniste. Adica o cladire perfect adecvata teatrului si culturii. Pentru ca o cladire lipsita de identitate, inspirata de un regim represiv cu tot ce insemna cultura este ceea ce ne trebuie intr-o fosta capitala culturala. (defapt doar atat mai pot "arhitectii")
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

S-a rezolvat, nu se poate :) La ce ritm au proiectele, daca s-ar face macar in 8 ani tot e o realizare. Un deceniu pentru o cladire, un secol pentru o autostrada, cam asta e realitatea. Pacat ca sunt bani si sunt degeaba, sa ramana excedent, daca executia e la pamant. In campania prezidentiala Iohannis zicea ca doar niste fraieri au excedent bugetar :)
Raspunde

Sibiu

Acum 7 ani

Daca Iohannis spunea ca doar fraierii au excedent bugetar atunci cum se poate numi primarita Fodor care anul trecut a reusit performanta sa ajunga la un excedent record pentru Sibiu poate sa o numim mama fraierilor sau mai degraba bunica fraierilor ?
Raspunde

Willi

Acum 7 ani

Un arhitect asa de pesimist care da termen de 8 ani pentru 2-3 cladiri si-o strada...ce sa mai zic? Sunt convins ca tipul asta e tare comod si ca in viata nu a avut niciodata scopuri marete; curios ca am inteles ca e si tanar...
Raspunde

Inalt Preasfintitul

Acum 7 ani

Dragi enoriasi va rog donati bani pentru o noua catedrala.ASL pls
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus