Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Telenovela copiilor care au băgat cuțitul în ușă pentru pruncul pe care nu-l îngrijesc: ”ne e teamă de ei”

Telenovela copiilor care au băgat cuțitul în ușă pentru pruncul pe care nu-l îngrijesc: ”ne e teamă de ei”

Relativ ”banala” știre de săptămâna trecută, care făcea referire la trei minori cercetați de poliție după ce au amenințat cu cuțitul angajatele Protecției Copilului, are în spate o serie de povești desprinse parcă dintr-o telenovelă. Telenovelă aflată acum la episoade în care se înfig cuțite în uși și mașini.

Faptele cercetate de poliție o au în centru pe Elena, o fată din Cisnădie care la doar 16 ani are deja doi copii. Cel mai mare dintre aceștia are un an și jumătate și a fost luat în plasament de bunică, adică de mama Elenei. Preluarea în plasament a avut loc după un episod cel puțin ciudat: Elena împreună cu acest copil au fost găsiți în stare gravă, în miez de iarnă, zăcând pe câmpul din spatele centrului comercial din Șelimbăr.

Însă bunica este plecată din țară, la muncă, așa că cel care îngrijește acum respectivul copil este tatăl Elenei. Despre care aceasta povestea că este alcoolic și că la vârsta de doi ani a aruncat-o din casă pe geam. De altfel, din cauza acestui tată a ajuns Elena să locuiască pe străzi de la vârsta de 12 ani, după cum s-a plâns fata de mai multe ori celor de la Protecția copilului.

După aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, o fetiță care acum are două luni, Elena a ajuns să locuiască temporar la Centrul maternal din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Locuia împreună cu fetița ei. ”Nu se poate spune că este o mamă foarte devotată. Au fost multe episoade în care nu își îngrijea fetița, pornind de la simplul fapt că nu o hrănea. Pleca adesea din Centru fără să anunțe pe nimeni. În plus, avea tot timpul asupra ei un briceag și un spray paralizant și era agresivă uneori cu celelalte fete din Centru sau chiar cu personalul. Făcea adesea scandal”, povestesc angajate ale DGASPC Sibiu. Acestea au ajuns chiar să se teamă de Elena, care le amenința, le scuipa și le înjura.

Despărțirea de cel de-al doilea copil

Viața Elenei a luat o nouă turnură după ce l-a cunoscut pe Cornel. Cornel Răzăilă va împlini 17 ani în ianuarie 2017 și este presupusul tată al celui mai mic copil al Elenei. De care aceasta s-ar fi atașat după ce a fost violată de un grup de romi, după cum a povestit Elena celor de la Centrul maternal. Cornel este și cel care avea grijă din punct de vedere financiar de Elena. Iar banii provin de pe urma unei serii lungi de furturi mărunte, al căror principal suspect este Cornel. De altfel, numele său este cunoscut nu doar polițiștilor, ci și judecătorilor sibieni în fața cărora Cornel a ajuns în urma mai multor fapte penale. Faptul că este minor a reușit să îi determine pe judecători, până acum, să-l lase liber.

Doar că nici cu Cornel viața Elenei nu a decurs lin. În urmă cu câteva zile, Elena a avut o serie de certuri cu una din surorile ei, de doar 13 ani. Pe care o acuza de faptul că ”s-a încurcat cu Cornel”. Scandalul s-a încheiat la Poliție, unde Elena a ajuns după ce s-a aruncat în fața unei mașini. În fața autorităților, Elena a povestit că s-a drogat în Parcul Astra și că a încercat să se sinucidă.
Aceste din urmă evenimente au determinat reprezentanții DGASPC să îi ia Elenei cel de-al doilea copil, care în regim de urgență a fost dus la un asistent maternal. Decizia autorităților a înfuriat-o pe Elena, dar și pe prezumptivul tată.

A băgat cuțitul în ușă. Și în capote

Marțea trecută, după prânz, la unul din sediile DGASPC (cel de pe strada Bastionului) Elena a venit însoțită de Cornel  și de fratele acestuia, Laurențiu, care are doar 13 ani. Porniți pe scandal, aceștia au început să urle că își doresc copilul înapoi, să amenințe și să înjure. O parte din angajatele Centrului au încercat să potolească spiritele, până când Cornel a scos un cuțit. Funcționarele DGASPC s-au baricadat în spatele unei uși, pe care Cornel a străpuns-o de mai multe ori cu cuțitul.

Poliția a fost alertată prin 112: Cornel a fost luat de Poliție, fratele acestuia a ajuns la spital în comă alcoolică, iar Elena a fost dusă la Spitalul de Psihiatrie. Din ușa mașinii de Poliție, însă, Cornel a promis că va reveni. Ceea ce a și făcut a doua zi. Tot cu un cuțit. De această dată, însă, n-a mai intrat în clădire, ci s-a oprit în curte unde a găurit capotele a trei mașini. În semn de amenințare.

A intervenit din nou Poliția, care l-a ridicat și prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. După 24 de ore în care a fost reținut, Cornel a fost dus în fața judecătorului de drepturi și libertăți al Judecătoriei Sibiu, cu propunerea de arestare preventivă pe 30 de zile. Pe baza dosarelor de furt calificat, amenințare, tulburarea liniștii publice, distrugere și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase deschise pe numele lui Cornel Răzăilă, judecătorul a dispus – vinerea trecută - arestarea lui pentru 30 de zile.

”Ne este teamă”

În acest moment, fetița de doar două luni a Elenei a ajuns la bunicul ei. Unde s-a mutat și Elena. Doar că vizitele acesteia pe la Centrul maternal nu s-au oprit. Acum patru zile, Elena a trecut din nou pe la Centru pentru a-și recupera o parte din hainele care nu au apucat să îi fie trimise acasă. ”A amenințat, a înjurat. Sincer, ne este teamă în cel mai real mod. Au mai fost cazuri în care Elena a scos briceagul la o altă beneficiară. Una din colegele noastre a intervenit între cele două, iar Elena nu s-a sfiit să împungă cu briceagul, riscând să o rănească pe cea care a intervenit. Cornel, de asemenea, dacă va ieși din pușcărie, va reveni. Lucruri atât de grave nu ținem minte să se fi produs la Sibiu. Și astfel de situații au loc deoarece noi nu avem aici un centru și pentru minorii delincvenți. Care destabilizează prin comportamentul lor și pe ceilalți beneficiari”, povestesc cu teamă, dar și cu revoltă, angajați din cadrul DGASPC.

Șapte măsuri

Conducerea DGASPC arată, la solicitarea Turnul Sfatului, că urmare a evenimentelor de săptămâna trecută a fost propus un plan cu șapte măsuri. Printre care reprezentanții DGASPC arată că ”s-a solicitat firmei de paza dublarea personalului, legitimarea și înregistrarea într-un registru special de acces a tuturor persoanelor care intră în clădire”.

Marți la prânz, când reporterul Turnul Sfatului a mers să fotografieze ușa ce mai poartă găurile lăsate de cuțitul lui Cornel (foto principală), intrarea în sediul respectiv al DGASPC era păzită de un moș de aproximativ 60 de ani. Care a notat datele de identificare ale reporterului pe un pliant al unei pizzerii din oraș. Printre două-trei feluri de pizza mai erau trecute datele altor două persoane.
Însă reprezentanții DGASPC arată că au solicitat și sprijinul altor instituții. ”Pentru a asigura securitatea imediată a incintei de pe str. Bastionului s-a solicitat sprijinul Poliției Locale, cât și al Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu. Am solicitat șefilor de serviciu/șefilor de birou/conducătorilor locurilor de muncă, efectuarea unui instructaj suplimentar în domeniul securității și sănătății în muncă, în perioada 28.11.2016 - 06.12.2016, evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională la locul de muncă. Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție și Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu privind modalitățile de gestionare de către angajații DGASPC Sibiu și cei ai centrelor, a situațiilor de criză provocate de minorii care beneficiază de măsura specială de plasament, delincvența în serviciile de tip rezidențial, cât și a modalităților de intervenție ale organelor judiciare”, se mai arată în răspunsul DGASPC.

În fine, conducerea instituției mai arată că s-a constituit parte civilă în dosarul deschis pe numele lui Cornel Răzăilă și că în zona celor două holuri de acces în sediile de pe strada Bastionului vor fi montate două uși cu sistem de siguranță. ”De asemenea, am solicitat Poliției Locale Sibiu o întâlnire în data de 09.12.2016, pentru a discuta posibilitatea oferirii unui sprijin pentru monitorizarea clădirilor în discuție (str. Bastionului și str. Mitropoliei), ținând cont de delincvența în serviciile de tip rezidențial, cât și stabilirea unui punct local de staționare în cadrul CS Prichindelul a unui echipaj al Poliției Locale”, se mai arată în răspunsul DGASPC Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

///

Acum 7 ani

Ce lucru slab! Uite, pe așa ceva se duc banii statului! Pe îngrijirea urmașilor unor bețivi și dezaxați! Ce copii pot ieși din asemenea specimene?! Cu toată educația pe care ar primi-o de la un asistent maternal, sângele apă nu se face! Și încă ceva: să ajungi să adopți un copil cu o asemenea ereditate e sinucidere curată!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Nu esti cu nimic mai bun, in mizeria ta, pseudo nazista. Ca tot vorbeai de dezaxati. Ce ai face tu, cu acel copil? Ca este clar ca, din fericire pentru el, n-ai sa-l adopti!
Raspunde

Alexmiha

Acum 7 ani

Părerea mea e ca doamnele de la Comisia pentru Protectia Copilului de pe str Bastionului ar trebui sa vorbească mai frumos cu oamenii care stau la ușile lor cu orele ptr o hârtie. Probabil ca asa au procedat și cu oamenii respectivi. Pe copii care cerșesc în diverse zone ale orașului nu ii mai vede nimeni.
Raspunde

///

Acum 7 ani

Care oameni/ Erau niște copii care din întâmplare s-au trezit părinți și nu știu ce să facă. Probabil vor copilul pt. că au aflat că pot primi alocație pt. el...
Raspunde

CHE

Acum 7 ani

Oare de ce s-a ajuns la aceasta situatie? Pentru ca cei care instrumentau acest caz, nu au stiut sa gestioneze aceasta situatie corect, pentru ca este mai usor sa aratati cu degetul spre agresori in loc sa va recunoasteti slabiciunile, pentru ca directorul DGASPC Sibiu numai pe criterii de performanta nu a fost numit, pentru ca acest director si-a numit o marioneta in fuctia de director adjunct, pentru ca acest director adjunct la randul ei si-a numit o alta marioneta la conducerea serviciului managent de caz, pentru ca nu va intereseaza de copii sub nicio forma doar de propriile scaune, pentru ca nu sunteti < guvernati< de principii si valori ci de minciuna, lasitate, lipsa asumarii responsabilitatilor, incompetenta si amatorism, pentru ca veti fi vesnicii manageri care veti manageria lucruri si niciodata niste lideri cu care oameni se vor identifica. Presimt ca nu peste mult timp se vor perinda si alti directorasi pe la aceasta institutie minunata si daca cei ce ii numesc o vor face pe aceleasi criterii politice nu au invatat nimic din parcursul presarat cu atatea evenimente nefericite in timp pentru angajati dar mai ales pentru beneficiarii sistemului de protectie din cadrul DGASPC Sibiu.
Raspunde

///

Acum 7 ani

Da, stând în fotoliu, e ușor să dai sfaturi! Cu cine să vorbești și cu cine să te înțelegi dacă la 13 ani intră în comă alcoolică? Nici ei nu știu pe ce lume trăiesc... oricum le-ai vorbi nu o scoți la capăt cu ei! Le lipsește educația și bunul simț de câteva generații încoace... Nu știu dacă alt director, ales pe ce criterii vreți, ar fi gestionat altfel cazul... parcă n-ați știi cum se comportă rromii...
Raspunde

Roxana

Acum 7 ani

Ce nu ati mentionat in articol este ca incidentul a avut loc exact la ora 1 cand copiii de la scoala 15 ieseau. Eu am fost una din mamele a caror usa a fost strapunsa cu cutitul... in partea in care de obicei sta fetita mea de 1 am. Ma intreba daca eram cu bebelusa si eram cu ea in brate cand au trecut nenorocitii pe trotuar ce se putea intampla?? Erau EXTREM de agresivi fluturand un cutit de vreo 30 cm, nu briceag, nu cutitas. Deasemena multe multumiri unui tatic ( in trening mov) care a intervenit prompt linisitind delincventul pana la venirea politiei. Daca va ajuta cu ceva am foto cu gaura din portiera... Parerea mea ca acesti indivizi trebuie inchisi intr-un centru pt delincventi minori nu lasati liberi sa circule si sa te trezesti cu un cutit infipt te miro pe unde si trasi la raspundere si cei responsabili pt ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus