Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul sub ”asediul turiștilor”: ”este un 1 Decembrie de-a dreptul istoric”

Sibiul sub ”asediul turiștilor”: ”este un 1 Decembrie de-a dreptul istoric”

În minivacanța creată cu ocazia Zilei Naționale a României, Sibiul a fost de-a dreptul plin de turiști. De la hotelieri, la proprietari de pensiuni și restaurante, cu toții vorbesc de o creștere impresionantă a numărului de turiști.

”Asaltul” turiștilor asupra Sibiului în jurul zilei de 1 decembrie este pus de cei din industria turismului pe seama minivacanței creată în urma deciziei Guvernului de a declara și ziua de 2 decembrie una liberă pentru bugetari. ”Nu ne putem plânge, orașul trăiește. Am mai avut astfel de valuri acum două-trei săptămâni, când la sfârșit de săptămână era cald și în weekend-ul cu deschiderea Târgului de Crăciun. Dar niciunul nu se compară cu ceea ce se întâmplă zilele acestea. Din ce am observat, 90% din turiști sunt români, deci această minivacanță a încurajat turismul intern. Ne așteptam ca valul de turiști să apară de marți, dar acesta a venit miercuri”, declară pentru Turnul Sfatului proprietarii mai multor restaurante din zona centrală a Sibiului.

Hoteluri și pensiuni pline

Cei care intenționau să rezerve un loc de cazare în Sibiu pentru perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, primeau pe site-ul de profil booking.com mesajul că Sibiul este rezervat în proporție de 100%. Gradul de ocupare extrem de ridicat pentru această perioadă a anului este confirmat de hotelierii sibieni. ”Da, am văzut și ce a apărut pe booking.com, dar am discutat și cu alți proprietari de hoteluri. Și la noi, ca și la mulți alții, este plin în această perioadă. Mai dificil a fost, uneori, accesul în Sibiu în anumite intervale orare. Noi am luat legătura cu mai mulți turiști pe care îi așteptam și care credeam că își vor anula vizita. Când i-am sunat, am aflat însă că stau în coloană la intrarea în Sibiu, coloană formată tocmai de la Tălmaciu. Este un 1 Decembrie de-a dreptul istoric”, arată pentru Turnul Sfatului managerul unuia dintre cele mai mari hoteluri din Sibiu.

Cel puțin 15.000 de turiști în Piața Mare

Târgul de Crăciun din Piața Mare a reprezentat una din principalele atracții turistice în aceste zile. Andrei Drăgan, organizator al acestui târg, spune că – spre diferență de anii trecuți – numărul turiștilor care au venit de 1 Decembrie la Sibiu a fost mult mai mare. Astfel încât, în cadrul Târgului, numărul sibienilor a fost mai mic decât cel al turiștilor. ”Și din discuțiile cu expozanții, la nivelul zilei de ieri, 30 noiembrie, a rezultat același lucru, că a fost ziua cu cele mai mari vânzări. Capacitatea Pieței Mari, după amplasarea Târgului de Crăciun este de aproximativ 6.000 de oameni. Iar în timpul unei zile, numărul turiștilor «rulează» de aproximativ 2,5 ori. Deci, cu siguranță, în cursul zilei de miercuri au trecut prin Piața Mare cel puțin 15 – 16.000 de turiști, fără niciun dubiu”, mai spune Andrei Drăgan.

Valul de mașini

Mulți dintre turiștii care au ales Sibiul pentru minivacanța de 1 decembrie au venit cu mașina. Acest fapt a creat dificultăți în trafic, atât la intrarea în oraș, cât și în interior. Evident, presiune mare a fost pusă și pe locurile de parcare. Cei veniți în Sibiu au transformat majoritatea trotuarelor în locuri de parcare, iar Poliția locală a fost nevoită să permită blocarea unei părți a primei benzi din bulevardul Andrei Șaguna în loc de parcare.

Turiști mulțumiți

Majoritatea turiștilor cu care a stat de vorbă Turnul Sfatului s-a arătat încântată de orașul ce a fost capitală culturală europeană acum zece ani. “Am venit numai pentru o zi la Sibiu. Am aflat de pe internet despre Târgul de Crăciun și într-adevăr este foarte frumos. Prețurile sunt puțin cam mari și ceea ce ne-a deranjat foarte tare este că nu am găsit loc de parcare”, spune Maria din Târgoviște. Două cupluri au venit tocmai din Constanța pentru a respira aer de la munte și în mod special pentru a vedea Târgul de Crăciun de la Sibiu. Au ales să stea doar o zi, fiind cazați la Bușteni. Au cumpărat suveniruri, au vizitat și se declară plăcut impresionați. “Noi am venit la Sibiu pentru că ne iubim soțiile și le-am făcut pe plac. Ele sunt de vină, dar da, ne place aici. Suntem doar pentru câteva ore aici, ne-am cazat în Bușteni și am zis să venim să vedem Târgul de Crăciun de aici pentru că am auzit că este de poveste. Am auzit că este cel mai frumos târg de genul acesta din țară. Am venit în mod special, ne place, chiar este frumos. Dar am remarcat un lucru, prețurile sunt puțin cam mari. Însă încercăm să ne bucurăm, așteptăm să se aprindă și luminile, cred că o să fie spectaculos”, spune Vasile. Târgul de Crăciun a fost, se pare, principala atracție. “Am venit în vizită la cineva, la o mătușă. Vin destul de des în Sibiu, dar mă surprinde de fiecare dată. Este super Târgul de Crăciun, mă bucur că am petrecut aici și Ziua Națională. Întotdeauna mi-a plăcut aici”, arată și Elena din Slatina. (Elena Andrei)

Foto: Silvana Armat

parcare-dubla-pe-trotuar masini-parcate-trotuar-3 masini-parcate-trotuar-2 masini-parcate-trotuar-1 masini-parcate-trotuar-5 masini-parcate-trotuar-4 coada intrare sibiu mall

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Pastorel Abagiu

Acum 7 ani

Fără multe argumente, Mulțumirile-s depline. Au vazut trei monumente Si mai multe...magazine!
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Bravo, Păstorele! Ai intuit perfect! Ai și rime bune, faci cinste numelui Păstorel!!! Să ne mai auzim!
Raspunde

Lasita Dan

Acum 7 ani

Grozav pentru turiști, nasol pentru localnici ... da ce contează, noi, localnicii, ne sacrificam ...
Raspunde

xenofobu

Acum 7 ani

- mi-e dor de "hingherii" de masini; - apropo, tin sa multumesc cretinilor care aproape s-au "urcat" pe mine azi in trafic...in cei 5 km pe care i-am facut la volan prin oras am fost de 3 ori aproape de niste tamponari si nu din cauza mea ;)
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Acuma sa vedem cum va iesi Sibiul din acest test turistic :) ? Din cate citesc in articol, comentarii si vad in poze mai avem de lucru la locuri de parcare, respect si renuntarea la rasism si dezvoltarea obiectivelor turistice si a spatiilor de agrement de pe langa centrul sibiului. Cei care vin aici nu stau mai mult de 1 sau 2 zile. Inca mai este mult de lucu si pentru confortul turistilor dar si al locuitorilor!
Raspunde

Inalt Preasfintitul

Acum 7 ani

Pe cand o catedrala mai incapatoare fiilor si de asemenea un cinema Multiplex sa triplam numarul turistilor. Amin.
Raspunde

xenofobu

Acum 7 ani

sper ca glumesti cand zici o catedrala mai incapatoare...daca nu glumesti, se face una chiar acum in bucuresti...suficienta de mare pentru toti boii ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus