X

O nouă sfidare maghiară

Gavril Dejeu

Ministerul de externe a spus că sfidarea brutală a sărbătorii noastre naţionale de către oficialităţile maghiare prin intermediul Ministerului lor de externe este un gest greu de înţeles. Poate, în limbaj şi accepţiune diplomatică. Direct, omeneşte şi pe şleau, gestul lor este o bădărănie politico-diplomatică, o sfidare a bunului simţ şi a relaţiilor civilizate în circuitul raporturilor interstatale. Gestul îi defineşte plenar ca formare şi atitudine, denotă viziunea lor actuală în raport cu trecutul istoric.

În mentalitatea lor, nu se pot împăca în ideea pierderii statutului de dominator-asupritor asupra Transilvaniei timp de aproape 1.000 de ani. Acesta este miezul problemei. În ruptul capului nu se pot detaşa de idee. Nu se întreabă cine au fost, de unde au venit, cu ce drept ne-au cotropit. În lungul şi latul pământului invocă un drept istoric asupra Transilvaniei. Au rămas singurii pe mapamond care tânjesc după dominaţia de tip colonial.

Până prin secolul IX nu s-a auzit, nu s-a ştiut de ei pe meleaguri europene. Culcuşul lor nativ era pe undeva prin stepele asiatice. Au venit cu buzduganul la cingătoare, au ocupat Panonia după care, cu aceeaşi brutalitate, şi-au întins tentacolele asupra popoarelor limitrofe pe care le-au supus şi dominat în cadrul aşa zisei Ungarii Mari. La noi stătură până în 1918, cea mai îndelungată dominaţie colonială cunoscută în istorie. Nu sunt dispuşi să ia exemplu de la alţii. Portughezii, spaniolii, englezii, francezii, olandezii, au dominat şi ei pe mapamond secole, şi-au impus legile, credinţa şi cultura altor popoare dar, la ceasul istoriei au ştiut să se retragă, fără ură, fără răzbunare, fără tendinţe iredentiste ba dimpotrivă, menţinând relaţii şi legături strânse cu fostele colonii pe care le-au ajutat să se afirme ca state şi popoare.

În cazul nostru însă, iată, timp de aproape 100 de ani de la Trianon, ungurii n-au ostenit să tânjească până şi în somn după Ardeal, pământul nostru strămoşesc, deslănţuind la nivel planetar o propagandă sovinist-iredentistă cu cele mai murdare mijloace şi metode, uzitând de cele mai sfruntate minciuni. Întocmai Ministerului nostru de externe de acum, n-am ripostat cu energia, francheţea, fermitatea şi dârzenia necesară pentru a ne apăra drepturile în faţa opiniei publice mondiale. I-am tratat cu eleganţă, cu mănuşi, cu omenie nemeritată, infuzând astfel ideea de slăbiciune.

În viitor această atitudine trebuie nuanţată. Sunt şi printre ei, atât la nivele politice cât şi la nivele de bază, atât în ţară cât şi înafara ţării noastre, oameni care au înţeles, înţeleg mersul şi cursul istoriei, oameni dispuşi la înţelegere şi colaborare pe ideea recunoaşterii valorilor fundamentale ale statului şi poporului român. Acestora să le întindem mâna. Acelora însă care propagă ura, iredenţa, revanşa nejustificată, manifestându-se jignitor la adresa demnităţii şi onoarei poporului român, acelora să le răspundem cu fermitate, cu nestrămutată determinare. Ştiu, pretextează un loby, o influenţă mai puternică decât noi în cercurile politice europene şi internaţionale. Dar istoria şi adevărul sunt de partea noastră. Au fost recunoscute şi valorificate după primul şi cel de al doilea război mondial, trebuie recunoscute şi valorificate şi azi şi în viitor. Numai pe baza lor, numai pe baza bunei vecinătăţi, numai pe temeiul respectului demnităţii reciproce, practicând valorile general acceptate la nivelul ONU, numai în aceste condiţii putem deveni factori creativi în procesul noii construcţii europene.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  (-)

  ….bravo Eminenta! “Iapa” naționalistă, este cea mai potrivită a fi
  folosită in “bătălia” electorală…Are cel mai mare succes la prostime.
  Apropos , ca veni vorba de aceasta, cred c-ar fi si util si potrivit,
  daca tot va place sa “incalecati” tema , sa ne vorbiți de Urgia
  Sorosista Romană, aceasta “mișcare oengișsta” de sorginte
  iredentiste-maghiara, finanțata de Gyuri,mișcare transformata in
  partid, si care a facut “victime” in rândul idealistilor de o anumită
  varsta, si care sunt dispuși încă odata a se lasa înșelați, fapt dovedit
  de istoria recenta post-decembrista, de catre fiecare “partid” nou
  înființat, ca apoi sa fie “absorbit” de celelalte….

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cati

  Corect articolul ! Asta cu parantezele e un prieten din stepele indepartate ale Mongoliei, ratacit pe aici. Ungurii au permisiunea si dreptul sa fie nationalisti, dar romanii-nu.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dac-trac

  Bravo bravo …. numai noua ni se interzice sa fim patrioti iubitori de familie și tara … maghiarii se bucura de cele mai multe drepturi la nivel internațional …pe când minoritățile noastre sunt maltratate și deznatinonalizate acolo în toate tar8le vecina în care se afla .Mai rau duc propaganda de ura intre olteni,moldoveni și ardeleni ….de parca nu n nume din politica provin din toate zonele istorice ,falsa dezinformare cum ca alte zone papa banii Ardealului nu o sa prindă aceasta minciuna grosolana ….cat de furata și săracă au facut-o securiștii după 1989 împreună cu UDMR dar tot mai independenta și libera se simtă în trupul tarii decât sub jugul Ungariei.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dt1961

  Da! Un articol foarte apreciat doi postaci.
  Bai nea Dejeu! La varsta d-tale, ar trebui sa te mai lasi dreaqu de analize istorice si politice , nu de alta , ca oricum scrii numai aberatii. Mai lasa-i dreaqu de unguri ca nu ne mai exploateaza si nici nu ne mai asupresc tare demult. Si, la raportul dintre ei si noi ceilalti ardeleni, iarasi nu au nici o sansa sa ne domine si nici nu prea cred ca au intentia prea multi. Exceptii sunt din pacate oriunde in lume numai ca astia sunt ceva de genul d-tale, carora le-a ramas creierul subdezvoltat. Pe noi, cei din Ardeal nu ne exploateaza in nici un caz Ungaria. Vezi unde se duc banii produsi de harnica noastra populatie. Lasa-i pe cei din UDMR, ca aia nu sunt unguri. Aia sunt romani ca si d-ta si au fost tot timpul pe la guvernare , ba ati fost colegi un timp cand mai exista si PNTCD-ul. Dar, din pacate ..„cat de furata și săracă au facut-o securiștii după 1989 împreună cu UDMR..” aici este adevarul! Securistii romani si „romani de alta natie” ati furat si continuati sa furati pana la infinit aceasta tara pe care o „iubiti” si „aparati” atat de invrsunati sa nu cumva sa o „iubeasca” altii mai tare. Aceasta este istoria adevarata, pe care o poate percepe oricine nu este spalat total pe creier.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Tu es stultior quam asinus

   Analize istorico-politice? :) Ma faci sa rad, serios ! Omul e educat in perioada ’47-’89, asta e evident !
   Saracul, nu a vazut in viata lui un studiu al originii limbii maghiare, al geneticii, Da’ o dam inainte cu asuprirea :) Deja ma doare mintea….N-om avea autostrazi pentru ca ne asupreste Ungaria banuiesc… :))
   Sa puna mana pe carte zic eu, sa studieze documente medievale, sa vada cum valahii erau apreciati ca mesteri in zona Sibiului, si platiti ! Daca ar citi macar listele cu impozite de pe la 1470-90 si dupa.
   Si sasii au fost destul de asupriti de regii maghiari, in fapt era un fel de toleranta (orasele mari fortificate sasesti faceau treaba buna cu apararea, comertul, chiar arta, tehnologie), si au cladit bine-merci o civilizatie. No, civilizatia aia romaneasca anterioara,..unde este??? Si sa lasam balta ideea cu daci si altii, aia erau altceva, nici nu am vazut vreun studiu genetic care sa inrudeasca actuala populatie, cu dacii.
   Anterior colonizarii secuilor si sasilor (si altii), nu prea avem semne de civilizatie (clar NU urbana) pe teritoriul Transilvaniei, intre caderea Imperiului Roman, si venirea colonistilor, exista un mare vid de civilizatie in zona, care nu poate fi negat nici de cei mai mari nationalisti, practic in afara de cateva sate, ocupate cu agricultura si cresterea animalelor, Transilvania era mai rau ca stepa Mongola anterior secolelor 13-11.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Opinii
 • Contact