Joi,
18.04.2024
Ploi Usoare
Acum
5°C

Ioan Terea: Un plan național de împădurire e prioritatea mea

Ioan Terea: Un plan național de împădurire e prioritatea mea

Un proiect de lege pentru împădurirea tuturor terenurilor care sunt inapte pentru agricultură, este motivul pentru care sibianul Ioan Terea a anunțat că a acceptat candidatura pentru alegerile parlamentare, pentru un loc în Camera Deputaților. ”Nu avem până acum un plan național de împădurire pentru că nu am avut cadru legislativ. Vă dau un singur exemplu: Agenția Domeniilor Statului (ADS) deține suprafețe de teren în care la categoria de folosință e pădure, ceea ce e o aberație. Tot ce e pădure de stat trebuie administrată de Romsilva. Deci ei, ADS, cu oamenii puțini pe care îi au, nu pot gestiona aceste păduri și sunt lăsate în voia sorții. În plus, mai sunt mii de hectare de teren inapte pentru agricultură în administrarea ADS. Romsilva are capacitate de producere de puieți, are capacitatea de a administra aceste terenuri și de a le transforma în ani în păduri. Avem nevoie de mărirea fondului forestier, pentru a ajunge la media europeană de la 29, cât avem noi, la 34%, cu preluarea acestor terenuri printr-un program național de împădurire. Nu schimbăm proprietarul terenului, dar dacă facem o acțiune de împădurire și terenul rămâne în proprietatea celui pe care îl are acum e un lucru foarte bun. Nu vrea nimeni să se îmbogățească. Nu vrea nici o instituție să fie mai importantă decât alta, trebuie doar să acționăm împreună pentru binele comun. Nici măcar pentru binele nostru, ci pentru binele copiilor noștri. Pădurea este benefică prin însăși existența ei”, a declarat Ioan Terea.

Social-democratul susține că Romsilva poate asigura materialul biologic săditor și asistența tehnică pentru împădurirea terenurilor declarate inapte pentru agricultură.

Ioan Terea este de părere că cea mai mare vină pentru starea deplorabilă în care se află multe din pădurile din țară o poartă felul în care acestea au fost administrate. ”Foarte multe păduri au fost retrocedate. Nu a existat o administrare corectă. Și aici vorbim inclusiv de cele aflate în administrarea primăriilor. Aici, șeful de ocol are biroul în clădirea primăriei, de exemplu. Iar primarul are trei clase sau mai mult. Dar primarul e interesat ca după patru ani să fie din nou primar. Nu întotdeauna se îmbină interesele silvice cu interesele locale de grup, electorale sau așa mai departe. Ori la noi, la direcțiile silvice de stat de la Romsilva nu e cazul”, a mai spus Ioan Terea.

Jumătate din fondul forestier se află în proprietatea privată a statului

Aproape jumătate din fondul forestier, respectiv 3,2 milioane de hectare, se află în proprietatea publică a statului, iar diferenţa este reprezentată de proprietatea privată a statului şi de ceea ce deţin proprietarii individuali. Practic, proprietatea publică a statului s-a înjumătăţit după 1990 (la acea vreme statul deţinea 6,3 milioane de hectare), ca urmare a procesului de retrocedări care încă nu s-a terminat. Suprafaţa fondului forestier din România este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafaţa întregii ţări, valori care plasează ţara noastră pe locul 13 în Europa ca volum de păduri, dar doar pe poziţia 26 ca pondere a domeniului forestier în teritoriul naţional, potrivit unei analize a Business Construct pe baza datelor de la Euromonitor, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Mediului.

Date ale Eurostat arată că în intervalul 2000 - 2010 statul român a înregistrat cea mai importantă pierdere de fond forestier din Europa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

17 comentarii

ioan

Acum 7 ani

si de taiere a cui ?
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Cat v-a plătit sa dati un articol cu penalul asta. Presa e cea mai curva institutie din tara asta
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Pana acum ai lucrat ca ospatar ? TEREA . . . BLA BLA BLA marca P.S.D.
Raspunde

cineva

Acum 7 ani

Sibiu NU e oras "rosu", si nu va fi niciodata!
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Nu va lasati pacaliti !! PSD = CRIMA ORGANIZATA
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Liviu Dragnea, președintele partidului, candidează pentru un nou mandat de deputat de Teleorman, deși a fost condamnat definitiv pentru fraude la Referendumul din 2012 și a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

Terea lupul in cojoc de oaie cu fular rosu comunist ! In final psd-istii se infrupta din avutul obstesc cu tot clanul lor. Afara cu voi parsivilor !
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

Pt.Terea. Sa impaduresti ce-ai despadurit tu prin jaf din avutul obstesc. Nu ti-e rusine bolsevicule ?
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Listele PSD pentru alegerile din 11 decembrie includ, pe locurile eligibile, zeci de candidaţi condamnaţi definitiv sau în primă instanţă, aflaţi în diverse stadii procesuale, de la cercetaţi penal la trimişi în judecată, incompatibili sau în conflict de interese, a transmis Mediafax.
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Craiova. Spălare de bani. Coafura de primar nu mai rezistă. Lia Olguța Vasilescu trebuie să se adapteze le noile tendințe ale modei politice și să treacă la coafura de parlamentar. Aceasta este singura care oferă imunitate la patru infracțiuni de luare de mită, „folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” și spălarea de bani.
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Rămâne cum am stabilit: nu votăm politicieni mânjiți pe 11 decembrie
Raspunde

Nelu

Acum 7 ani

In zona Sibiului, PSD a cazut in dizgratia oamenilor din cauza mincinosului ,,Arcas" a lins la Liviu, la turnat pe Nelu, pufaind pe nari verzi si uscate, vrea unitate?! A uitat cind isi batea joc de colegii lui din B.O.de baza la Medias, Roman, Pintea, Moraru, Panu, Tarnita..etc, a avut la alegeri, primar in mana, si a pierdut, dar demisia cu B.O. PSD in bloc, cum a promis, nu si-a dat-o, Cum mai poate sa fie votați toti mincinoși care sau pus in cap de liste..? Pentru acest om nu pot sa votez PSD-ul, care pierde teren, in detrimentul altor persoane, atât de mult, capabile. Rușine ! Trebuia el ca OM sa înțeleagă, si sa facă un pas, înapoi, așa cum a dat ex. Cindrea. A mai prostit încă o data TPSD... Hai la lupta cea mare , rob cu prost ,sa ne unim......!,,
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Doamne, cum mai poate suporta pamantul astfel de ........????!
Raspunde

Ion negativ

Acum 7 ani

NU PSD!
Raspunde

MULLER

Acum 7 ani

Marius Zum Dachau Sie schlagen den Kopf
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Baron local cu vechime în PSD, Liviu Dragnea s-a remarcat prin spiritul său organizatoric reușind performanța de a trimite inclusiv morții să voteze în Teleorman. Și-a luat o condamnare cu suspendare pentru fraudă electorală. Auto-propulsat în fruntea partidului cu cei mai mulți candidați mânjiți la parlamentare, nu a ținut taina ascensiunii doar pentru el, secretara sa cunoscând și ea un parcurs politic de invidiat.
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Avocat, procuror, deputat, prim-ministru, doctor în drept sau copilot, Ponta a fost mereu mai mult decât el însuși. Împreună cu Dan Șova a obținut un contract foarte bănos cu Complexul Energetic Turceni, tocmai din banii de iaurt ai angajaților. Dar, după cum știm cu toții, cu banii de iaurt nu ajungi departe: acum Ponta are și calitatea de suspect în dosarul anchetat de DNA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus