X
Radu Vancu ULBS international week (35)

Profanatorii

Am fost mereu de părere că orice exercițiu democratic începe cu ștampila de vot”. – Adrian Rugină

I. În 30 octombrie 2015, 64 de tineri mureau într-un incendiu în clubul bucureștean Colectiv.

Infernul de 153 de secunde care i-a mistuit a fost posibil datorită corupției metastazate într-un organism politic ale cărei organe centrale erau Victor Ponta și Gabriel Oprea, șefi ai guvernului României.

După o revoltă pe măsura infernului făcut posibil de ei, Victor Ponta și Gabriel Oprea au plecat.

II. În 30 octombrie 2016, la exact un an după ce infernul făcut posibil de el devenise amintire, Victor Ponta declara: „Sper să nu se mai organizeze alt Colectiv!”

Există amoralități atât de monstruoase, încât nu le poți comenta. Aceasta e una dintre ele.

III. Un fapt chiar mai monstruos decât declarația de acum cinci săptămâni a lui Victor Ponta s-a petrecut astăzi, sub ochii noștri, pe canalul „România TV” al lui Sebastian Ghiță.

Întemeindu-se pe o așa-zisă înregistrare furnizată de Anonymous, televiziunea aceasta a titrat: „Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv!”.

Pentru Ponta și Ghiță, trupurile celor 64 de morți și 186 de răniți sunt simple accesorii de campanie. Nu e nici o diferență între ele și, să zicem, gălețile de zahăr și de ulei distribuite prin sate. Toată suferința acestor 250 de oameni, toată suferința miilor lor de rude și de prieteni, nu înseamnă pentru ei nimic mai mult decât orice temă de campanie. Ființele acestea rapace au instrumentalizat totul – corpurile noastre, rănile noastre, morțile noastre, morții noștri: toate acestea sunt pentru Ponta și Ghiță simple instrumente utilizabile în cabelele lor politico-economice.

Nimic nu merită pentru ei empatie: nici măcar un mort ucis în chinuri groaznice dintr-o vină care, măcar indirect, e a lor; nici măcar 86 de morți, dintre care o parte au murit din vina incompetența unui guvern pe care l-au condus; nici măcar rănile purulente & corpurile desfigurate ale supraviețuitorilor pe care tot incompetența lor i-a adus în starea asta.

Vă aduceți aminte de Adrian Rugină și de Claudiu Petre, care au murit întorcându-se în infern & aruncându-se în flăcări pentru a salva pe alții – necunoscuți sau prieteni? Vi-l amintiți pe Adrian Despot, care a făcut același lucru, dar a avut șansa să supraviețuiască? Ei bine, Ponta & Ghiță sunt reprezentanții unei specii riguros opuse: ei sunt total incapabili de empatie. Nu doar că nu vor să scoată pe nimeni din inferni – ei fac infernul posibil, ne împing pe toți în el, iar apoi folosesc cadavrele celor pieriți acolo pe post de combustibil electoral.

Iar ce e mai înspăimântător e asta: că, la un an după Colectiv, infernul e încă posibil. Ponta & Ghiță au nostalgia lui – și sunt gata să-l reconstruiască. Și au toate șansele să reușească.

Ce am văzut azi e anticiparea acelui infern. În care 64 de cadavre au mai ars încă o dată – în speranța că trupurile lor reincendiate vor mai aduce câteva procente electorale arhitecților infernului.

Cu mizeria asta de emisiune, Ghiță a reorganizat de fapt încă un Colectiv simbolic – spre beneficiul electoral al lui & al lui Ponta. Ieșiți la vot. Să nu-i lăsăm pe arhitecții infernului să capitalizeze suferința victimelor.

Pentru că noi, spre deosebire de ei, încă suntem mișcați de empatie. Pentru noi, suferința celuilalt încă înseamnă ceva.

Și vom vota împotriva profanatorilor de suferință & de cadavre.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

19 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cristi

  Ce sila imi provoaca intelectualii astia care dupa ce si-au desprins buzele de partea dorsala a lui Basescu si le-au lipit de cu*ul tehnocratilor politruci. Nici o deosebire intre ei si mult blamatii asistatii sociali ai PSD-ului, amadoua categoriile traiesc din pomeni, deosebirea fiind ca primii se si prostitueaza pentru bani. Cat despre Colectiv, “guvernul meu” s-a cocotat la Palatul Victoria profitand de drama celor morti acolo in acel accident sau ce o fi fost… Acum 2 ani postacii lui Werner trageau un semnal de alarma ca ar fi prapad daca toata putere ar fi in mainile aceluiasi partid/grup. Acum nu mai e o problema?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gruia

  Suntem asa de mult miscati de empatie incat iesim in strada pentru un urs dar la moartea unor bebelusi facem pe autistii. Nu se numeste asta dublu standard?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  io

  personal nu imi place oferta partidelor politice sibiene. consider si ca numarul mare al parlamentarilor este nejustificat. inteleg ca cei care merg la vot isi asuma clasa politica pe care o aleg. atunci platiti-le voi huzureala.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dragos

  Bai nenea Vancule m-ai dezamăgit. Nu ma așteptăm să fi în gașca oamenilor agățători/agitatori. Oameni care sunt însă și foarte agresivi în as menține și argumenta opiniile. Voi pana la urma sprijiniți un sistem totalitar, dictatorial chiar. Dacă nu are toată puterea nu e bine..nu?
  Tu sustii de fapt ce? Și pe cine? Voi mai bine stați cu Poezia, analizați-o, promovați-o ca în rest nu cred ca ști nici măcar o nota de fundamentare sa o scrieți corect.
  Vancule, Vancule

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   G. S.

   Asa e, un papagal, asta e si parerea mea. Un neica-nimeni care se tot agita, se tot baga singur in seama… se ia la hartza cu unii mari, doar-doar l-o baga si pe el cineva in sama. Nici gand, e in continuare neica-nimeni. L-a muscat de kuhr pe unu Nicky, mare critic… nimic. L-a pupat in kuhhr pe unu gras si cu barba… iar nimic! Cu Iohannis a incercat si cu binele si cu critica… nu stie ala ca exista vancu pe lume. Provincial, prafuit… mort in timpu vietzii.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    d.c.

    de acord. omu cu asta se ocupa, cu facut valuri. el numai la STAT poate lucra. trantor, la stat. ar vrea pe le ministere, pe la klausi (care intr-adevar, nu stie de el). altfel, desi omu e legat de stat ca purecele de scalp, altfel e LIBERAL monsher.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Verba volant

  Infanteria virtuala pesedista a iesit la atac. Saracii! Ei n-ar fi in stare sa schimbe doua idei cu Vancu, in direct. Doar vorbe, vorbe, vorbe. Goale.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  wwww

  Profanatori de suferinta ,cadavre sunt si tradatorii ordinari de iohannus,bubosul de ciolos cu guvernul lui de incompetenti plasat de Bruxelles la bucale fara voia majoritatii romanilor,punct.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Opinii
 • Contact