X
orlatan4_crop (Copy)

Curtea de Apel i-a achitat pe toți cei trimiși în judecată în Dosarul licitațiilor trucate. Definitiv

Condamnați la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sibiu, toți reprezentanții Primăriei Ocna Sibiului trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost achitați.

Achitarea a fost pronunțată în cursul zilei de 15 decembrie, de către Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost atacată cu apel hotărârea pronunțată de Judecătoria Sibiu, după un proces de un an și jumătate. ”Admite apelurile declarate de inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan (foto principală), Cristea Ioan şi Besoiu Ioan Petru împotriva sentinţei penale nr. 551/19.10.2015 pronunţate de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. 3563/306/2014. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, în ce priveşte soluţiile de condamnare a inculpaţilor pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în hotărârea Curții de Apel Alba. Magistrații Curții au menținut și achitarea – pronunțată și pe fond – în ceea ce o privește pe Florentina Pribeagu, fost funcționar în cadrul Fiscului sibian.

”Ați sunat să vă cereți scuze?”

Administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Muntiu Ciocoiu, fostul viceprimar Gheorghe Banciu, fostul expert în achiziții publice Florin Orlățan (fost subprefect și, mai apoi, șef de cabinet al prefectului Sibiului), referentul Ioan Cristea și expertul cooptat de la Alba Iulia – Ioan Petru Besoiu – au fost trimiși în judecată în primăvara lui 2014 (detalii aici). După cum Turnul Sfatului scria încă din 2012, cei cinci au făcut parte dintr-o comisie de licitație pentru închirierea pe 25 de ani a unor terenuri din zona lacurilor sărate, terenuri pe care să fie amenajate terase sezoniere.

Licitația a fost câștigată de apropiați ai celor din conducerea Primăriei de la Ocna Sibiului (SC Rareș SRL, societate angajată și în proiectul reabilitării lacurilor, și SC Caraiman SRL – unul dintre asociați este nașul de cununie al fiului lui Constantin Ciocoiu), în timp ce reprezentanții Ivan Group SRL, spre exemplu, au fost descalificați pe motive procedurale (în condițiile în care a avut cele mai mari oferte). Rezultatul licitației organizată în noiembrie 2011 a fost anulat în 2014 de Curtea de Apel Timișoara, dar imensele terase sezoniere construite din lemn la Ocna Sibiului au rămas așa, având în vedere încurcatele ițe ale situației.

Constantin Muntiu Ciocoiu crop

Constantin Muntiu Ciociu așteaptă scuze din partea presei

Turnul Sfatului a încercat să îi contacteze telefonic pe cei achitați de Curtea de Apel. Singurul care a răspuns este Constantin Muntiu Ciocoiu. ”Ați sunat să vă cereți scuze? Că m-ați făcut șmenar fără să fiu judecat definitiv? De aceea m-ați sunat? Dacă nu de aceea, mai sunați o dată și cereți-vă scuze”, a scurtat discuția Ciocoiu, făcând referire la titlul dat articolului care relata condamnarea lui și a celorlalți inculpați din dosar, de către Judecătoria Sibiu.

Dosar ”politic”

”Să o spunem pe cea dreaptă: Ivan Group este o firmă din apanajul PDL și ar fi trebuit să câștige, dar în alte vremuri, atunci când PDL câștiga tot. Voiau și acum să câștige, culmea, la o primărie PSD”, arăta avocatul lui Florin Orlățan, la unul din ultimele termene de la Judecătoria Sibiu.

Varianta politică a fost susținută și de Gheorghe Banciu, profesor de sport și viceprimar al orașului la data organizării licitației, pe urma căreia a fost construit rechizitoriul de procurori. ”Eu zic că da, categoric da (este o sentință politică – n.r.). Altfel nu aveau niciun motiv să ia hotărârea pe care au luat-o. De la capătul locului de când au început acel dosar s-a văzut”, declara Gheorghe Banciu pentru Turnul Sfatului, după pronunțarea Judecătoriei Sibiu, desființată acum de Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și

Dosarul licitațiilor trucate: toți ”șmenarii” din Primărie – închisoare cu suspendare. Hotărârea nu e definitivă

Procesul șefilor din Primărie, la final: de la ”n-am făcut” la ”procurorul-diavol”

Terasele din Ocna sunt "aranjate" pentru urmatorul sfert de veac

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

15 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  zzz

  adica “culmea, tocmai la o primarie PSD vor astia sa castige, nu stiu ca si noi avem firmele noastre?”. cam asta e mentalitatea de comunist vopsit

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Doc

  Din păcate, fără să avem motivările instanțelor, nu putem ști exact ce s-a întâmplat și de ce s-au dat decizii de achitare. Spre exemplu, acum câteva luni Curtea Constituțională a decis că „abuz în serviciu” este doar dacă „îndeplinirea în mod defectuos” care e în textul codului penal nu poate fi interpretată constituțional decât dacă se referă la încălcarea legii primare (adică legi și ordonanțe). E o bună posibilitate să fi avut așa ceva și aici, și atunci n-avem nici dosar politic, nici greșeală a procurorilor, nici vreo decizie strâmbă a instanței. Dar, repet, motivările trebuie obținute și atunci o să știm precis ce a fost cu dosarul ăsta.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un sibian

  Normal ar fi să vă cereți scuze. Bucurați-va că nu cer daune morale. Dar e de notorietate că presa si oamenii din presă scriu adeseori la comandă sau din interes.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tanya

  Ca să fii capabil să-ți ceri scuze îți trebuie curaj, coloană vertebrală, bun simt, să fii OM..iar astea lipsesc. Unii dacă au posibilitatea aruncă cu noroi în oricine. Doar pentru că pot.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Varujan

  Cine-i cunoaste pe cei care au fost acuzati c-ar fi trucat licitatia, e convins c-au facut-o. Eu cunosc bine doi dintre ei si sunt convins c-au participat la vre-un fals. De ce? fiindca sunt predispusi la asa ceva, au mai facut-o.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Felicitari ,, Justitiei Romane ” adevarul trebuie sa triumfe in special la el acasa…..pacat de cate vorbe urite si grele au indurat, acesti oameni, pacat, !? …cine va repara, moral si etic toate tracasarile, emotiile, sanatatea, care a macinat in timpul asta, trupul atat de firav al fiecaruia, dintre cei invinuiti. Prea usor se trece peste cei ce se fac vinovati, de aceste procese lungi si chinuitoare, unde sant compensarile, obligatorii pentru echitate si dreptate.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Moș Crăciun

   Ii urez copilului celui care scrie asemenea mizerii sa fie pus în situația copiilor acelora despre care s-a scris. Fiecare are în spate copii, părinți. Ar trebui că ziarul să-și ceară scuze macar copiilor și părinților care au trebuit să suporte toate mizeriile scrise.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Claudiu

   Suna foarte bine Iancule :)
   Ai actiuni la firma care administreaza Tutnul Sfatului ? Administreaza bani publici ? Probabil nu .
   Primaria Ocna in schimb are multi actionari saraci lipiti pentru care 100 lei e mult .
   probabil ca nici ce e parlamentul nu sti ….. ca si 80 % din populatia de gheto daci a tarii .

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vasi

  Daca au trucat licitatia , habar nu am si de fapt nici nu ma intereseaza !
  DAR , dar , sa autorizezi constructia unor asa hidosenii care nu respecta nicio regula a designului – nu pot sa accept !
  Sunt imense , urate , strambe ! Iti taie tot cheful cand le vezi ! Cine este arhitectul care le-a proiectat ? Putem sa aflam ?

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact