X
simulare padurea dumbrava

PUZ-ul noului cartier din Dumbravă. Primăria – acuzată că e ”netransparentă, neconstructivă şi nesănătoasă”

Răspunsurile date de Direcția Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu la întrebările legate de Planul urbanistic zonal realizat pentru fostul camping din zona Dumbrava îi determină pe reprezentanții Asociației Cu Verdele-n SUS să acuze administrația locală de ”o atitudine necolaborativă”.

Răspunsurile în discuție au fost solicitate în urma unei dezbateri cerute de organizațiile de mediu din Sibiu pe tema reglementării urbanistice a unei noi zone rezidențiale lipită de Pădurea Dumbrava. Iar cum informațiile oferite de Ioana Urdea, arhitectul șef din cadrul Primăriei Sibiu, au fost considerate insuficiente, reprezentanții Asociației Cu Verdele-n SUS au mai solicitat o serie de detalii printr-o adresă depusă la sediul Primăriei pe 22 septembrie. Răspunsul Primăriei poartă data de 18 octombrie 2016, dar cei de la Asociație spun că l-au primit abia zilele trecute. ”Răspunsurile au ajuns la societatea civilă la trei luni distanţă, în data de 14 decembrie, şi sunt nemulţumitoare, incomplete sau pur şi simplu lipsesc, unele întrebări fiind lăsate fără răspuns, arătând o atitudine necolaborativă din partea autorităţiilor locale”, se arată într-un comunicat semnat de Andrei Șoroagă, președintele asociației Cu Verdele-n SUS.

Lista întrebărilor și răspunsurilor

Sursa: comunicat Asociația Cu Verdele-n SUS

1. Care sunt argumentele Primăriei pentru construirea de locuinţe în perimetrul Pădurii Dumbrava, “plămânul verde al Sibiului”?
Răspuns PMS: Construcțiile nu se realizează în perimetrul Pădurea Dumbrava. Parcela unde sunt propuse are categorie de folosință teren de construcții.

2. De ce plătește Primăria Sibiu un PUZ (din banul contribuabilului), și nu beneficiarul direct?
Răspuns PMS: În condițiile art.54, alin.1 raportat la art. 47, alin.3 lit. g și h din Legea nr. 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismul, arealul studiat se compune din zona adiacentă pădurii. În urma litigiului pendinte la data adoptării P.U.G. terenul nu are reglementare urbanistică funcțională.

3. Ce beneficii are sibianul, în urma acestui PUZ?
Răspuns PMS: Cuantificarea beneficiului public pentru zonă este similar cu beneficiul asigurat comunității prin construirea de locuințe noi în municipiul Sibiu.

4. Ce beneficii are turistul și cum va cheltui el mai mulți bani în comunitatea sibiană, în urma acestui PUZ?
Răspuns PMS: Parțial P.U.Z. reglementează zona de agrement Dumbrava Sibiu. Bineînțeles reglementările viitoare vor aduce un plus zonei.

5. Care este încadrarea juridică actuală a terenului alb din PUG, care urmează a fi reglementat prin PUZ Dumbrava? (C.F. 104597)
Răspuns PMS: Este menționat zonă în litigiu – actualmente încheiat, iar perimetrul se va reglementa urbanistic prin P.U.Z. care va stabili funcțiunea, posibilitatea mobilării, accese etc. conform Legii nr. 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismului.

6. Care este impactul asupra Parcului Natural Pădurea Dumbrava, în situaţia construirii de locuinţe / cartier în mijlocul pădurii? Chiar dacă zona nu este reglementată ca parte din pădure, în realitate ea este un teren din interiorul pădurii Dumbrava (arie naturală protejată care corespunde categoriei IV UICN) şi are deci un impact asupra acesteia.
Răspuns PMS: Anvergura impactului va rezulta din cuprinsul avizului Agenției de Mediu.

7. Cum și când va aplica Primăria Sibiu legislația în vigoare, privind construcțiile ilegale din această zonă?
Răspuns PMS: Legislația în vigoare este aplicată.

8. Cum va urmări Primăria Sibiu, în cazul aprobării PUZ-ului, că nu se va repeta situația existentă vis-a-vis de construcțiile ilegale?
Răspuns PMS: Prin intermediul Poliției Locale, care este singura instituție cu atribuții de control în disciplina construcțiilor în subordinea Primarului.

9. Care sunt direcțiile concrete de reabilitare sustenabilă a parcului – pădure (aviz de oportunitate nr.19 din 09.05.2013)?
Răspuns PMS: Prin menținerea vegetației mature și replantarea de arbori unde este cazul. Avizul de oportunitate nu stabilește strategii.

10. Vă rugăm să ne transmiteţi o copie după înştiinţarea din partea Directiei Silvice cu privire la PUZ Dumbrava. A fost menţionată în timpul discuţiei.
Răspuns PMS: Vă rugăm să solicitați documentul direct de la emitent.

11. Prin ce document a aprobat Primăria Municipiului Sibiu construirea drumului de acces asfaltat din cartierul “Pădurea Dumbrava” de pe parcela CF 115828, nr. top 5553/2/2/1/2/1/1/1/1/1/1/1/1/1/? (solicităm copie), şi cine a finanţat construirea acestui drum?
Răspuns PMS: S-au făcut demersuri pentru a identifica persoana care a săvârșit fapta contravențională.

12. Care este beneficiul public de pe urma încadrării unor zone din parcela CF 104587, nr. top 5553/2/2/1/2/2/3/2 (Keul) în regimul de înălţime L2-“locuinţe cu regim mediu de înălţime”? În condiţiile în care în zona studiată de PUZ construcţiile încadrate la “L1u-…regim redus de înalţime”, sunt construcţii P+E+2M care arată ca nişte blocuri, cum vor arată cele cu regim mediu de înalţime şi care va fi impactul lor social şi de mediu în zonă?
Răspuns PMS: Soluția urbanistică va fi reglementată prin P.U.Z.

”Ne manifestăm astfel indignarea cu privire la atitudinea netransparentă a Primăriei Sibiu vizavi de posibilitatea aprobării Planului Urbanistic Zonal Dumbrava – ZOO – Hotel Hilton în forma în care se găseşte el acum. Urmează să organizăm discuţii între ONG-urile prezente la dezbaterea din septembrie pentru a contura viitoarele acţiuni privind situaţia expusă mai sus şi modalităţile de rezolvare a acesteia, respectând specificul pădurii Dumbrava de arie naturală protejată şi, mai ales, interesul locuitorilor acestui oraş”, Andrei Șoroagă, președintele Asociației Cu Verdele-n SUS

72 de apartamente

PUZ-ul inițiat de Primăria Sibiu are în vedere și cei 16.500 de mp de teren deținuți acum de Rudolf Werner Keul, un apropiat al fostului primar Klaus Werner Iohannis, în zona din spatele hotelului Hilton. Planul urbanistic realizat la comanda Primăriei prevede posibilitatea ridicării unei zone rezidențiale pe terenul lui Keuk, ansamblu cu 72 de apartamente și 86 de locuri de parcare.

Zona a fost lăsată nereglementată în ciuda faptului că, din 2005, acolo au început să apară case, iar mai apoi chiar blocuri. Au fost construite în lipsa unor reglementări urbanistice, iar unele chiar fără autorizație de construire. Patru din aceste case nici în ziua de azi nu au reglementat acest lucru. Înconjurat, practic, de Zona protejată Pădurea Dumbrava, evident că terenul a atras atenția a numeroase persoane. Printre cei care dețin sau au construit deja locuințe acolo este și fostul deputat Cornel Știrbeț, fostul comisar al Gărzii Financiare, Ioan Nicolae Borghină, sau Sorin Haiduc, dezvoltator imobiliar cercetat penal acum în Dosarul Maricuța.

Tocmai reglementarea acestui nou ansamblu rezidențial a determinat asociațiile de mediu să ceară noi discuții cu administrația locală. Doar că dezbaterea din 7 septembrie și răspunsurile transmise ulterior nemulțumesc reprezentanții societății civile.
”Considerăm atitudinea Primăriei Sibiu ca fiind una netransparentă, neconstructivă şi nesănătoasă pentru oraşul nostru. Reprezentaţii autorităţilor locale ar trebui să dezvolte soluţii pentru oraş care să fie în folosul şi interesul cetăţenilor, nu urmărind interese private (aşa cum se întâmplă în acest caz) sau lăsându-se influenţate de ele”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele Cu Verdele-n SUS.

intrebari_puz_dumbrava_22092016_scan_page_1 intrebari_puz_dumbrava_22092016_scan_page_2 raspuns-adresa-primarie-puz-dumbrava-18102016-1_page_1 raspuns-adresa-primarie-puz-dumbrava-18102016-1_page_2

Citește și

Întâlnire – șoc între primărie și cei care se opun construcțiilor din Pădurea Dumbrava. ”Sibienii nu se vor lăsa”

Cine vrea să construiască în Pădurea Dumbrava, prin PUZ-ul inițiat de Primărie?

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  siby

  Voi chiar nu intelegeti ca la Cotroceni sunt comenzile pentru tot ceea ce se intampla si se va intampla in viitor in Sibiu….madam Fodor are creierul prea mic pentru astfel de idei marete…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  milosard

  Mareata Primarie a Sibiului care a facut lucrurile cu cap , Sibiul s-a dezvoltat cu cap nu ca si localitatile limitrofe unde sunt hoti si talhari . Va multumim ca ne conduceti ca pe-o turma de oi (unde oare ?) . Madam Fodor e prea plina de sine pentru a se cobori la nivelul supusilor din acest burg !

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mostenire de la Iohanis …. si instructiuni concrete pt continuarea manerelii.
  aste e alta poveste de genul: Iohannis si Braune, Iohannis si Sobis, Iohanis si Bucsa, …………

  nu e sasul asa sfant cum il vede lumea, desi a progresat sibiul pe vremea lui

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  milosard

  In plus uitam repede ! Nu a trecut o vesnicie ,de cand domnul Keul defila ca un stapan venit din spatiu , peste fotbalul sibian , care in acest moment este sublim dar lipseste cu desavarsire ! O sa realizeze maretul proiect in Padurea Dumbrava , ulterior buboiul plin de puroi o sa fie al padurii , ea va fi de vina .

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara

  Răspunsuri pertinente ale Primăriei ; regret neaprobarea PUZ ului pentru terenul fabricii Dumbrava ,o soluţie modernă pt un Sibiu mucegăit .Exagerările eco nu fac bine .Vă amintiţi reproşurile aduse pistei ciclo din pădure ? Azi tot ei / noi ne bucurăm…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  oare cand vom scapa definitiv de capusele acestui sistem corupt si mai ales cand vor fi folositi banii contribuabililor cu cap si in folosul acestora nu al unor investitori pusi doar pe imbogatire cu orice pret?… vai si amar ce a ajuns tara asta.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   MIHAI VITEAZU'

   Stii cand vei scapa de aceste capuse,de acest sistem mafiot ce a pus gheara pe Romanica de 26 de ani?
   cand veti pune mana pe topoare,furci,bate si veti face o noua revolutie!!!
   pana atunci nimic nu se va schimba,din pacate!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mariana

  De ce toate PUZ-urile facute pana acum au fost suportate de beneficiari si numai acesta il suporta primaria? Cine sunt solicitantii directi? Vreti sa credem ca primaria respecta (pentru prima oara) Legea? De ce nu ati prevazut in PUG toate aceste reglementari, fara a mai fi nevoie de PUZ-uri, deci de alti bani?
  Va rog sa va interesati domnule Deleanu si sa ne dea primaria inca 3 exemple in care a platit PUZ-uri, fara sa aiba ea insasi interes direct (ex. Zona Vest industriala)…. nu cred ca poate…

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  D

  Werner Rudolf Keul spune că a cumpărat terenul pentru a construi un ansamblu rezidențial ”după o gândire nouă”. Daca era o gandire noua pentru Sibiu, Selimbar, Cisnadie atunci locurile de paracare trebuiau gandite subteran. Si intre blocuri doar parc. Mai mult, toate parcarile din zona trebuie trecute in subteran.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  bla bla

  ce raspuns in bataie de joc ! nu admiteti asa ceva ! oare cine l-a formulat ? asta e transparenta.. se continua bataia de joc a predecesorului la adresa sibienilor.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Mda, Keul… Fostul copatron al defunctei KirschBaum, pripasit/imbogatit imediat dupa revolutie, cu lucrari de constructii de mantuială facute de neosași, cu muncitori români prăpădiți și hoți. (Am exemple vii în ograda mea: beton turnat, de foarte proastă calitate, care pușcă după o iarnă grea, mucegăiește și se ciobește dacă îl lovești cu lemnul ! ; după plecarea “muncitorilor”, obiecte dispărute din curtea comună.)
  Nu miroase a bine. Mi se pare evident doar un interes obscur personal/financiar al d-nului Keul, si nu un proiect in interesul sibienilor, gandit de primaria Sibiu pentru sibieni.
  Evident ca acele blocuri vor fi construite în pădure, cu afectarea naturii limitrofe prin poluare fonică, a aerului, etc, degeaba se eschivează primăria. Cine nu ar vrea o casă într-o zonă verde? Dar suntem prea mulți și nu este loc pentru toți, fără să afectăm pădurea în detrimentul celorlalți mulți din comunitate. Domnul Keul să stea pe curul lui acolo la Gura Râului, unde are căsoaie de vacanță în inima naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact