X
elena-calvun-psiholog

Depresia de sărbători. “E foarte important să învățăm să spunem nu”

Spiritul Sărbătorilor poate fi un factor suplimentar de stres pentru cei cu așteptări exagerate sau neconforme cu realitatea. Reclamele de la TV sau vitrinele magazinelor prezintă familii sau cupluri fericite, împreună, care-și oferă cadouri și își fac surprize. Ce ne facem însă, când aceste așteptări nu sunt îndeplinite în cazul nostru? Ce mă fac eu, cel care nu sunt lângă persoana iubită, nu sunt înconjurat de părinți, copii, nu am familia alături? Răspunsul la toate aceste întrebări și sfaturi în ceea ce privește combaterea depresiei ni le oferă Elena Calvun, psiholog clinician în cadrul Spitalului European Polisano.

Reporter: Ce este depresia și când trebuie să ne îngrijorăm și să apelăm la un medic specialist?

Elena Calvun: Pentru ca stările de tristețe să ajungă depresie, este o cale. Stările de tristețe sunt naturale și normale, la fel și melancolia. Nu avem de ce să ne speriem de aceste emoții. Le validăm, le analizăm, vedem de ce am ajuns la aceste emoții și le lăsăm să plece. Este foarte natural. Atunci când nu mai reușim să combatem cu propriile noastre eforturi și cunoștințe stările emoționale negative căutăm ajutorul unui specialist care poate veni cu un diagnostic. Dacă este dat acest diagnostic de depresie cu gradele ei, ușoară, medie, moderată sau severă, specialistul caută cel mai bun tratament în cazul persoanei respective. De cele mai multe ori o astfel de depresie ușoară este mai rapid tratată prin psihoterapie. Când vine vorba de depresia moderată sau severă, merg mână în mână medicația cu psihoterapia. Medicația duce la niște efecte imediate, imediat se repliază disfuncționalitatea, sau dezechilibrele din corpul nostru și începem să ne simțim mai bine. Psihoterapia mă ajută să văd puțin mai bine în ansamblu ce se întâmplă cu mine, de ce am ajuns acolo, ce m-a făcut să ajung acolo. Ce pot să fac să îmi rezolv conflictele interne.

Rep.: Auzim destul de des, mai ales că este sezonul, despre depresia de sărbători. Este un mit sau oamenii chiar ajung să devină depresivi în această perioadă?

E. C.: Da, oamenii pot avea astfel de stări, odată cu sărbătorile pot să vină și aceste sentimente de tristețe, melancolie. Iar un prim ajutor este să le acceptă, și să le luăm ca atare. Acestea sunt, nu îmi e frică de ele, nu mă gândesc imediat că sunt bolnav, că nu sunt în regulă. De multe ori vedem reclamele la televizor în care toată lumea este fericită și noi imediat ne gândim că dacă nu suntem tot timpul cu zâmbetul pe buze și nu mă încearcă doar emoțiile acestea pozitive, este ceva în neregulă cu noi. Nu este așa, sunt o persoană sensibilă, rezonez cu ceea ce se întâmplă în jurul meu, pot să fiu și fericit, dar pot să am și momente de melancolie. Le accept, le analizez și le las să plece.

Rep.: Ce le recomandați celor care au astfel de stări și ce pot face ca să nu ajungă la depresie?

E. C.: Trebuie să caute suport, iar asta putem să facem și singuri. Bun, mă simt izolat, nu am familia lângă mine, am avut un deces, sau pe cineva apropiat care a fost anul trecut de sărbători cu mine și acum nu mai este, însă trebuie să știu că dinamica vieții se schimbă. Trebuie să îi acceptăm pe toți, cu părțile lor bune sau mai puțin bune și să vedem partea frumoasă și plină a paharului. De multe ori zilele noastre sunt altfel în această perioadă. Vrem să facem cât mai multe și cât mai deosebite în aceste zile totuși scurte. De cele mai multe ori o bună planificare de dinainte, fără presiunea timpului mă ajută să scap de stres. Dacă îmi planific foarte bine timpul, și știu ceea ce am de făcut în fiecare zi, sunt echilibrat și pot să le fac pe toate fără stres.
E foarte important să învățăm să spunem nu anumitor invitații, anumitor activități la care ne supun sau ne roagă ceilalți, și cărora nu le găsim loc în orarul nostru. Nu este nicio problemă să știm să spunem nu. Acest nu asertiv ne ajută să scăpăm puțin de stresul pe care îl pun ceilalți asupra noastră. E momentul bilanțului, dar putem să depășim acest moment cu capul sus, făcând o analiză obiectivă care ne poate ajută să ne fixăm anumite obiective pentru anul următor.

Rep.: Care sunt vârstele la care se întâlnesc cel mai des astfel de stări?

E. C. : Fiecare vârstă este foarte natural și normal să fie susceptibilă spre melancolia asta de sezon. Și este foarte bine ca la orice vârstă am fi noi, cei adulți, cei care evaluăm stările noastre sau ale celor din jur, trebuie să luăm în considerare că e copil și are o anumită melancolie. Sau că este în vârstă și are o anumită melancolie, să nu o luăm în râs sau să o considerăm mai puțin importantă. Fiecare experiență personală este pentru mine, cel care trec prin ea, cea mai importantă. Eu personal, în activitatea mea, am văzut la orice vârstă simptome ale depresiei sau poate nu depresie, dar această melancolie, tristețe.

Rep.: Cum facem să ne reintrăm în ritm după perioada sărbătorilor? Să dăm randament la locul de muncă?

E. C. : Să încercă să fim odihniți, cu sufletul plin și dornici să încep să muncim în realizarea visului pe care ni l-am propus pentru anul respectiv. Până la urmă ideal este ca toți să mergem la muncă cu drag, cu plăcere, să găsim partea frumoasă a muncii noastre. Iar dacă nu o găsim, să ne reorientăm. Nimic nu este bătut în cuie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ar fi necesare proiecte si implicarea bisericii,> gratis/poate si obligatoriu , in proiecte pentru tinerii (fete si baieti) ce nu isi gasesc raspuns la multe clipe de singuratate , fara mangaieri sau o politica mai agresiva impotriva protitutiei oferita gratis on.line !
    Dezvoltarea unor SEZATORI sociale pe toate nivele de varste , modleul german, in spatiile de culte .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Interviu
  • Contact