X
ion-dur

Ion Dur, premiat de Academia Română pentru Cel de-al treilea sens

Scriitorul Ion Dur, profesor universitar și fostul decan al Facultății de Jurnalistică de la Sibiu, a primit premiul ”Mircea Florian” pentru eseurile reunite în volumul Cel de-al treilea sens.

Premiul a fost acordat la finele anului trecut, în cadrul unei ceremonii prin care Academia Română a acordat premiile pentru anul 2014. Împărțite pe 14 domenii (Filologie și literatură, Științe istorice și arhitectură, Științe matematice etc), premiile Academiei Române se acordă, anual, ”oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti”.

Scriitorul sibian Ion Dur a fost premiat la secțiunea Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie. ”Premiul pe care Academia Română mi l-a acordat înseamnă pentru mine o recunoaștere a performanței științifice și deopotrivă filosofice. Gînditorul care dă denumirea premiului rămîne, pentru perioada interbelică, un nume de referiță în cultura română. Prin ideile sale, Mircea Florian îmi potențează gîndurile literar-filosofice și nu numai. E un premiu, așadar, care mă onorează și mă motivează în trecerea mea prin alte vămi ale meditației metafizice”, a declarat Ion Dur pentru Turnul Sfatului.

premiu-ion-dur
Volumul Cel de-al treilea sens a fost publicat de Ion Dur în 2014, la editura Institutului European. După cum arată autorul, eseurile reunite în această carte sunt situate la intersecția filosofiei, literaturii și comunicării și reprezintă ”o replică la rolul tot mai controversat al exercițiului hermeneutic de azi și vor să întărească autoritatea criticului, spiritul care ajunge la cel de-al treilea sens. Sînt invocați și invitați la judecata de gust autori precum Eminescu, Blaga, Noica, Cioran, Foucault, Edgar Morin”.

Născut la 26 mai 1950, Ion Dur este absolvent al Facultăţii de Filozofie din cadrul Universității Bucureşti, fiind Doctor în filosofie din 1996. Lista cărților publicate numără zece titluri, alături de care se adaugă numeroase colaborări și traduceri, precum și o lungă listă de eseuri, cronici, studii şi articole despre filosofie, literatură, estetică și critică literară.

Un proces de doi ani

Lista premiilor Academiei Române pentru 2014 mai include nume precum cele ale profesorului universitar Radu Iftimovici, eseistei Marta Petreu, criticului literar Dan Cristea, dar și al regizorului Alexandru Dabija.
Aceste premii se acordă anual, iar propunerile sunt făcute de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române. ”Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani”, se arată în prezentarea Premiilor Academiei Române.

Foto: pagina de Facebook a lui Ion Dur

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   H. Nic.

   Nu stiu, dar cred ca e singurul profesor de la ULBS care a primit Premiul Academiei, fapt absolut remarcabil, o enorma performanta profesionala. Felicitari stimate d-le profesor!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Dan

    Au mai obtinut acest prestigios premiu acordat de ACADEMIE si alti mari profesori ai ULBS precum Prof. dr. DR.H.C. (U. Rennes) Dan Popescu (Fac. Economie), Acad. Niermayer (Istorie), Acad, Pacurar (Teologie), prof. decan Andrei Terian (Fac. Filologie), I. Albu (Istorie), L. Vintan (informatica), un prof. de biologie (Fac. Stiinte) – nu mai stiu cum il cheama… poate si altii…cred ca de la fac. Istorie au mai luat. Oricum, felicitari tuturor, ne mandrim cu ei! Felicitari ULBS!! Premiul se poate acorda doar o data in viata.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     F. G. Duka

     Oricum, ala de e decanu acum la istorie, un isteric mic si cretinozat complet, care urlaaa continuuu ca un animal injunghiat, cu pusee psiho-motorii in publik, in sedintze si nu numai, care-l jigneste pe dl. presedinte al Sen. in sedintze, nu-l va lua niciodata.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  anonimul cel curios si merele de smoala

  Oare de ce nu s-a pus titlul simplu AL TREILEA SENS ? O, da, ! ar fi dus cu gandul la AL TREILEA VAL al lui Alvin Toffler……

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  bit

  Bravos dom’ profesoriu. Un epigon al lui Noica ati fost si asta ati ramas. Pasareasca Dvs. pretentzioasa, afectata si incoherenta, iata, a luat premu intai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact