Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Previziunile anului 2017: Dolarul va depăși euro. Ce se întâmplă cu francul elvețian?

Previziunile anului 2017: Dolarul va depăși euro. Ce se întâmplă cu francul elvețian?

Dolarul american poate depăşi moneda unică europeană în 2017, însă leul ar putea plăti preţul unui deficit mai larg decât nivelurile prudente, raportat la avansul economic, a declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analist-şef al X-Trade Brokers.

“La fel ca şi 2016, 2017 se anunţă un an care promite să fie interesant şi poate oferi surprize, ceea ce înseamnă că, foarte probabil, estimările iniţiale ar putea avea nevoie de revizuiri. Teme esenţiale vor fi performanţa economiei americane şi dimensiunea programului fiscal al SUA, în raport cu estimările deja făcute, peisajul politic european şi poziţionarea forţelor care doresc referendumuri pentru apartenenţa la UE, dinamica yuan-ului şi a datoriei publice a Chinei, răspunsul producătorilor americani la limitarea producţiei altor state şi presiunea geopolitică”, susţine Claudiu Cazacu, analist-şef al X-Trade Brokers.
Acesta arată că, primele luni ale anului ar putea favoriza dolarul american în raport cu euro, şi implicit, în raport cu leul. “Pentru o perioadă am putea vedea chiar moneda americană mai scumpă decât cea europeană. În acest caz, dacă raportul euro-dolar ar rămâne sub unu pentru mai multe luni, efectul de stimulare asupra economiei zonei euro nu ar trebui neglijat, astfel încât impulsul oferit relaţiilor comerciale din perspectivă europeană ar mări atractivitatea companiilor europene, favorizând ulterior şi moneda unică. La final de 2017 sau început de 2018 euro ar putea fi din nou preferat în raport cu dolarul american”, este de părere traderul.

Cazacu arată că, în luna martie, lira sterlină ar putea fi din nou sub presiune în preajma debutului negocierilor pentru separarea Regatului Unit de Uniunea Europeană, însă efectul ar putea fi de scurtă durată, urmând o redresare corectivă. Lira ar redeveni potenţial atractivă în condiţiile în care s-ar apropia la 5% de paritatea cu euro (EUR/GBP 0.95, în prezent 0.84).

Pe de altă parte, francul elveţian ar putea fi din nou la căutare în apropierea alegerilor din Franţa şi Italia (probabil trimestrul al II-lea) şi a celor din Germania (în toamnă).

“Din nou, dacă va fi evitată o serie de noi referendumuri referitoare la UE în ţări-cheie precum Franţa sau Italia, se poate instala în ultimul trimestru al anului o tendinţă favorabilă monedei unice europene, în timp ce apetitul pentru franc, văzut ca refugiu, s-ar diminua. Leul ar putea plăti preţul unui deficit mai larg decât nivelurile prudente, raportat la avansul economic, în condiţii de nesiguranţă ale investitorilor globali, deşi treptele de depreciere ar putea fi limitate”, spune Claudiu Cazacu, citat de Mediafax.
Iar, aurul ar putea reveni în atenţie la jumătatea anului 2017, pe măsură ce pieţele vor reevalua riscurile de inflaţie, în timp ce euro sau chiar leul ar putea fi preferate spre finele anului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

marius

Acum 6 ani

La inceputul lui august se vede deja ca previziunile respective nu s-au indeplinit.Dolarul e sub 4 lei , francul la fel ..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus