Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Sibiul, inclus pe „Autostrada” culturală a ministrului propus la Cultură

Sibiul, inclus pe „Autostrada” culturală a ministrului propus la Cultură

Ionuţ Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională a declarat, astăzi, că va susține Festivalul de Film Documentar Astra și Festivalul de Teatru de la Sibiu. Pe lângă asta, el își dorește o „autostradă” culturală care să lege localităţile româneşti, printre care și Sibiul, al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut, arată News.ro

Ionuț Vulpescu a spus că „domeniul culturii, acum, este chiar o prioritate”. Acesta a adus în discuţie bugetarea ministerului. „Nu putem vorbi despre formă, dacă nu există fonduri. În 2017, bugetul va fi substanţial îmbunătăţit, până la 1 miliard de lei pentru investiţii şi proiecte, ceea ce înseamnă dublarea lui”, a menționat Ionuţ Vulpescu, citat de News.ro. Acesta a amintit și de faptul că în timpul mandatului său ca ministru, încheiat în noiembrie 2015, „TIFF şi Festivalul de Teatru de la Sibiu au ajuns la un nivel de finanţare pe măsura nevoilor”.

Vulpescu a arătat că susținerea creației vii reprezintă o prioritate pentru acest Guvern, amintind de Festivalul de Teatru de la Sibiu, TIF și Festivalul de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, scrie Agerpres. Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea centenarului Marii Uniri. Acesta va consta în restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înfiinţarea unor noi asemenea lăcaşuri acolo unde este cazul şi amplasarea de plăci comemorative pe case şi clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba Iulia. Proiectul va fi corelat cu o „autostradă” culturală care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi). De această autostradă vor fi legate şi alte localităţi româneşti (Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iaşi, Craiova, Constanţa), al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut, arată News.ro.

În programul de guvernare, „Autostrada” ar trebui să genereze activităţi nemijlocite de cultură vie: vernisarea de expoziţii istorice şi artistice, simpozioane ştiinţifice, festivaluri, concerte de muzică clasică şi populară, ateliere de creaţie artistică pentru tineri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus