Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cel mai vechi șantier al Sibiului mai are nevoie de un milion de lei

Cel mai vechi șantier al Sibiului mai are nevoie de un milion de lei

La 992.000 de lei, fără TVA, sunt aproximate lucrările suplimentare pentru finalizarea reabilitării casei din Piața Mică, nr. 25, unde Primăria Sibiu urmează a-și amenaja birouri.

Reabilitarea imobilului din colțul Pieței Mici este cel mai vechi șantier al administrației locale: contractul pentru proiectare și execuție a fost semnat din 2008. Lucrările au început abia în 2011, ”din motive neimputabile antreprenorului”, arată proiectanții. Și chiar și așa, șantierul a înaintat anevoios din cauza faptului că mai multe apartamente din respectiva clădire erau ocupate de proprietari care nu aveau unde să se mute. Abia anul trecut Primăria a terminat de cumpărat toate cele șase apartamente proprietate privată din respectiva clădire, astfel încât ”frontul de lucru” să nu mai fie o problemă. Termenul de finalizare al actualului contract în derulare (cel semnat în 2008 cu firma sibiană Sinecon) este luna martie 2017. Până la finele lunii noiembrie anul trecut, în cadrul acestui contract, au fost efectuate plăți în valoare totală de 1,32 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Clădirea are o suprafață desfășurată de aproximativ 1.100 de mp.

Vicii ascunse

”În perioada 2009 – 2011, unele din apartamentele imobilului au rămas ocupate de proprietari sau chiriași, care nu au fost evacuați în momentul începerii lucrărilor de execuție. În aceste apartamente din diferite zone ale clădirii nu s-a putut efectua o verificare amănunțită a stării elementelor de construcție și instalații și nici nu s-au putut realiza lucrări de consolidare, refacere, modificare necesare punerii în siguranță a clădirii. (…) Clădirea parțial funcțională și parțial accesibilă în perioada studiilor preliminare și a proiectării, respectiv existența mai multor locatari în apartamente mobilate greu accesibile și menținerea situației de depozitare haotică în tot subsolul și podul clădirii au îngreunat relevarea și identificarea structurilor ascunse”, se arată în documentația de atribuire a noului contract pentru finalizarea imobilului din Piața Mică nr. 25.

Practic, în acest document, se arată că din cauza perioadei îndelungate scursă de la semnarea contractului, din cauza deteriorărilor apărute pe parcurs și a desfacerii târzii a unor finisaje ce ascundeau probleme este nevoie de un nou contract de lucrări.

Lucrările suplimentare prevăzute în noul contract sunt de punere în siguranță a pereților portanți, ”rețeserea” cărămizilor din structurile de zidărie fisurate, refacerea cotei pardoselilor, modificarea unor goluri de uși și ferestre, reproiectarea căilor de acces (holuri și scări), reproiectarea evacuării apelor uzate menajere din demisol, canalizarea apelor pluviale. De asemenea, rețelele termice, cele electrice și cele de gaz trebui refăcute. În fine, sunt necesare și ample lucrări de tâmplărie, dar și de reproiectare a elementelor de securitate la incendiu, având în vedere modificările legislative apărute de la realizarea proiectului.

Riscă să își piardă blazonul

Imobilul de la nr. 25 al Pieței Mici este cunoscut și sub numele de Casa Breselei Aurarilor. Or tocmai ultimul element care mai leagă în prezent casa de acest nume – este vorba de blazonul respectivei bresele - riscă să dispară. De altfel, nu doar acest blazon, ci mai toate elementele artistice ale clădirii s-au degradat profund în ultimii zece ani, o parte fiind chiar distruse. ”Starea majorității elementelor era corespunzătoare în momentul relevării, însă degradarea accentuată a apărut în perioada ulterioară și până în prezent, fiind necesare cheltuieli suplimentare pentru realizarea restaurării componentelor artistice păstrate. Este vorba de scara exterioară cu trepte din lemn traforat și balustradă din fier forjat, stucaturi la tavane și bolți în toate încăperile în care acestea s-au păstrat (la etajele 1 și 2), medalionul de stuc policromat reprezentând blazonul Breslei Aurarilor”, se mai arată în documentația de atribuire a lucrărilor.

Termen scurt

Anunțul referitor la noul contract ”scos la licitație” de administrația locală a fost publicat pe 3 ianuarie 2017. Termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru ziua de 18 ianuarie. Iar potrivit draftului de contract, lucrările la imobilul din Piața Mică nr. 25 trebuie finalizate în trei luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus