Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Spații mentale europene

Sfintele Sărbători ale Întrupării Domnului, Botezului și Sfinților Arhidiacon Ștefan, Vasile și Ioan Botezătorul, ne aduc, pe lângă sporul sufletesc, prilejul unui popas din goana zilelor, spre rememorare și reașezarea tuturor încercărilor de peste an...

Gravele probleme ale Europei și ale lumii ne invadează spațiul privat, cu tot mai multă insistență. Trebuie să fim atenți și chiar ferm hotărâți să blocăm această invazie, prin conștientizarea răului ce ni-l poate picura în suflet și care ne poate afecta întreaga familie, pe toți cei dragi ! De la cei mai tineri mânuitori de aparate electronice și spectatori ai tsunami-ului de imagini, până la seniorii prinși în târziul vârstei de această vâltoare, este bine să discutăm între noi și să fim convinși că suntem totuși stăpânii butonului de stingere!

Și asta pentru a putea apoi asculta glasul subtil al Scripturii, al colindelor de iarnă și al propriului suflet...

Poate puțini dintre români ajung să simtă legătura între aceste emoții ale sărbătorilor creștine și spațiul spiritual european, în care s-au născut toate generațiile de strămoși ai lor... Acest aspect are caracter de unicitate, pentru că spațiul spiritual al Europei a modelat spațiile mentale în cazul tuturor etniilor conlocuitoare pe acest, în fond, mic continent, comparativ cu celelalte.

De aici și importanța fundamentală a existenței Uniunii Europene, a coagulării intereselor aparent divergente ale națiunilor europene într-un singur sens, de dezvoltare împreună și în coerență politică! U.E. este un proces benefic și poate deveni atractivă și pentru Elveția, Norvegia, Anglia (că pentru Scoția deja este!) – dar NU în organizarea și orientarea actuală! Pentru că în ultimii ani, conducerea U.E. a făcut greșeli teribile, atât ca management, cât și în domeniile mult mai sensibile ale spațiilor culturale-spirituale!

Cred că se poate vorbi mai lucid și mai responsabil despre:

- Faptul că Uniunea Europeană poate deveni o federație de identități naționale  și nu o uniune de state omogene, cum este S.U.A.!

- Nevoia de a desființa birocrația sufocantă și pozițiile nesupuse alegerilor democratice, generatoare de cohorte de funcționari dispensați de responsabilități și care nu dau socoteală de greșelile lor imense...

- Necesitatea modificării legislației anti-naționale, anti-creștine, așa-zis „corecte politic”, stângiste și sinucigașe !

- Redarea Europei europenilor, NU imigranților de pe alte continente – musulmani, ruși, chinezi, africani, etc... Asta ca să devină și mai limpede că „libertatea de mișcare”, „comerțul neîngrădit” și altele asemenea, dăunează grav spațiilor mentale normale, tradiționale și durabile !!

În aceeași idee, putem să ne reamintim și cu acest prilej care sunt adversarii Europei și Uniunii Europene, aceste două tipuri de spații spirituale CREȘTINE. Acești adversari sunt de două feluri:

  1. Externi – conducerile statelor de teapa Rusiei, Turciei și Chinei, care așteaptă mereu doar ocazii ca să distrugă coerența europeană...
  2. Interni – la fel de periculoși, de teapa „corecților politici”, „progresiștilor globaliști”, „stângiștilor ateiști” – adică exact cei care se revendică, vezi Doamne, de la părinții Uniunii Europene, făcându-se că uită faptul că acei filosofi și economiști erau CREȘTINI PRACTICANȚI!
Ce se mai fac că uită respectivii netoți este însă esențial – întreg continentul european ( chiar până la Urali, deși azi zona rusească se cam autosuspendă...) prezintă o unitate spirituală bazată pe cele 3 rădăcini culturale și de civilizație: filosofia greacă, dreptul roman și credința creștină!

Cu toate acestea, tocmai la sfârșit de an, avem și vești bune: sunt în desfășurare viguroasă, cu toate atacurile adversarilor neîmpăcați, două mari victorii ale conservatorismului european, în cel mai bun spirit tradițional și moral:

  • REGATUL SPANIEI – care continuă să ofere exemplul reinstaurării Monarhiei și păstrarea unității statale – în urma celei de-a doua Reconquiste, conduse de generalul Franco!
  • POLONIA – care în noiembrie 2016 a adus cea de-a doua spiritualizare creștină pentru Europa, pornind de la al doilea război mondial, (după aceea instituită de Papa Ioan Paul al II-lea) – proclamând oficial Creștinismul ca unică Lege a statului vizibil și a solidarității comunitare invizibile!
La extremitățile Europei, două spații mentale durabile, pentru că sunt creștine!

La mulți ani, cu sănătate și credință!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, constat ca de la o vreme, nu-ti mai prea vezi de treaba! Ce se-ntampla cu tine, ca nu mai reusesti sa atragi nici-un comentariu? Ma scuzi, da-ti recomand un curs de reciclare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus