circulatie iarna deszapezire (4)

Cum îți poți recupera taxa auto, după 1 februarie

Șoferii care își cumpără mașini din afara țării nu mai trebuie să plătească timbrul de mediu, după 1 februarie. Au de suferit, în schimb, proprietarii care deja au plătit această taxă.

Guvernul a eliminat ordonanța care reglementa timbrul de mediu, dar și procedura administrativă prin care se recuperau banii din taxele anterioare. Singura variantă pentru șoferi rămâne, acum, acționarea statului în instanță. “Cererile pe cale administrativă se puteau face strict pentru taxele achitate între perioada ianuarie 2007 – decembrie 2012, în speță pentru taxa de prima înmatriculare, taxa pe poluare și taxa pe emisii poluante. Timbrul de mediu a apărut în 2013 și nu a existat niciodată o procedură administrativă de restituire”, explică avocatul sibian Remus Rațiu.

Până în 1 februarie, șoferii mai pot depune cereri la Finanțe, pentru recuperarea sumelor. După această dată, legislația îi obligă, pe cei care și-au înmatriculat mașinile înainte de 2012, să renunțe la pretenții, pentru că sumele se consideră prescrise.

Practic, prin abrogarea ordonanței doar cei care și-au înmatriculat mașinile în anul 2012 mai pot solicita sumele și doar în instanță. Înainte de această dată, recuperarea taxei este prescrisă, iar șoferii nu mai pot cere banii înapoi. Începând cu 2013, s-a introdus timbrul de mediu, pentru recuperarea căruia trebuia mers oricum în instanță.  “Cei care nu și-au recuperat până în acest moment taxa achitată, pot să o facă pe cale judecătorească. Singurele restricții sunt: termenul de prescripție de 5 ani calculați începând cu 1 ianuarie a următorului an de la data plății, astfel încadrându-se toți cei care au achitat taxa, indiferent de forma ei, după 1 ianuarie 2012; obligativitatea ca autoturismul să fi fost importat din afara țării dintr-un stat al UE”, mai spune avocatul sibian.

În urma procesului, sumele datorate de stat vor fi restituite integral, într-o singură tranșă. OUG 8/2014 nu se aplică restituirii în cauzele care au ca obiect timbrul de mediu sau care au rămas definitive după 31 decembrie 2015.

25 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihăiță Conservă

  Du-te direct la finante cu originalele CI auto, talon si buletin. Daca nu mai ai originalele nu se poate depune cererea de restiruire.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  La cei care nu au platit taxa si au inmatriculat cu sentinta judecatoreasca, ce se intampla daca vand masina ?
  Noul propietar trebuie sa plateasca ceva ?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Mihăiță Conservă

   Dupa ce se scoate taxa, adica din 1 februarie, nu mai au ce plati. Dar exista deja initiativa de a se introduce alta taxa in acest an.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dac

  Iarăși plecam capul. Nimeni nu protestează împotriva acestui furt, da, este furt. Guvernul ne fura și face ca totul sa fie legal. Iar noi umblam după formulare. Oare cât mai putem rabda

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Diana

   Nu iti mai da nimeni!
   Eu am
   Depus cererea in ianuarie la anaf iar pe 8februarie mi-au raspuns ca se claseaza cererea datorita noii legi care a intrat in vigoare la 1februarie!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Notorius

  De ce numai daca ai originalul la acte poti sa-ti iei taxa inapoi???Adica daca ai vandut masina intre timp nu din buzunarul tau ai platit-o initial???Nu era abuziva atunci???Cati dintre cei care si-au luat banii in instanta mai detin acum masinile???

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Cucubau

   Cand ai vandut masina ai cerut cumparatorului mai multi bani decat in cazul in care taxa nu era platita si prin urmare ti-ai “recuperat” o parte din taxa. Daca ai vandut masina si acum iti recuperezi taxa ce se intampla cu cel care a cumparat-o de la tine si care desi stia ca are taxa platita o sa afle ca i-ai tras teapa?

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Unknow

  Fratilor imi pare rau pentru voi, dar asa meritati!! Voi ii votati , voi ii pupati in cur, iar ei va defriseaza padurile si va lasa in frig k s.au scumpit lemnele ce 50 % in numa doi ani, n va da o aspirina degeaba in spital, platiti taxe si impozite si amenzi si o viata la fel de scumpa k in restul Europei aproape si aveti salarii de 200 de euro pe luna din car mai trebuie sa luati si medicamente bunicilor de mancare nu mai zic…stiu ca rabdati dar asa meritati ca nu va treziti sa faceti o revolutie ca cea din 89 unde au murit sute de oameni ca sa fiti voi acum FREE on your self sau cum au facut grecii acum trei ani .. nu o sa faceti niciodata ba ca nAveti sange in pula ,v _ati invatat asa si asa veti ramane i pula mea asa ca nu mai plangeti ca fraierii

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Unknow

  Va conduc niste bosorogi cu patru clase urmariti penal si inca va conduc in pula mea doua mandate v.a condus un chior acum va conduce un adormit v.au defrisat 90.000 de hectare de padure 300 mil de euro..ati uitat in 2012 ?? Cine va zic eu din Anglia…Fiul lui Liviu Dragnea uitati.va pe youtube da da fi.su a fugit cu banii iar ta.so va fura in continuare ba dati.va in pula mea de fraieri …va cumparati bmw.uri de la nemti de la fier vechi si veniti in tara cu basini pe voi de parca nu mai are nimeni, sa veniti in Timisoara sa imi faceti poza la A5 ul meu din 2014 promit ca am sa va las si la interior….si dupa faceti gat ca e taxa 300 de euro…dar cand au aplicat legea si ati stiut ca va iau banii cu japca de ce nu v.ati revoltat ? Sau nu aveati toti masini?? Ba lasilor ,,, dingreseala mai nimer pe forumuri ca astea dar mi.e greata cand va avad plangand…V.o faceti cu mana voastra ba..n aveti sange invene sunteti niste lasi…iesiti in strada ba in pula mea si faceti o revolutie mai mare k in 89 ca vin vremuri si m i grele…nu aveti ce sa mancati si va cumparati avioane la SH de la amwricani de parca aveti si armata a dracu mare…v.o meritati si gata

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  the best

  Cer scuze site-lui ca am folosit asemenea cuvinte dar individul” unknow”, jignind romanii merita mult mai mult. O zi buna tuturor romanilor cinstiti, oriunde s-ar afla.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  burghelea ion

  eu sint in urmatoarea situatie , am platit taxa de poluare , am depus cerere de recuperare , am primit o transa de bani , acuma va intreb , trebuie sa mai intervin pentru recupererea diferentei de bani ,sau primesc celelate transe asa cum arata graficul primit de la anaf ? va multumesc .

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    manole

    si eu sunt in aceasta situatie, am primit 2 transe si astept sa le primesc e urmatoarele.
    intrebarea e daca le mai primim?
    si mai ales cum ?
    Tot in transe sau toti odata ?

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Maria

  Am o masina cumparata in 17 februarie 2016.. cu taxa de timbru achitata. Acum in 17 februarie 2017 am cerut la ANAF sa mi-o restituir . Am primit raspuns ca nu se restituie pentruca s-au abrogat ordonantele.. . Iegile
  Intrebare mea este :-daca dau in judecata am sansa sa oblig ANAF-ul sa-mi restituie taxa ??
  Daca da ,cat costa onorariul la un avocat ??

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Constantin Ionut-Gabriel

  Dar ce se intampla cu cei care au apucat deja sa primeasca o prima transa din recuperarea taxei de prima inmatriculare? Mai primesc si restul banilor, conform documentelor primite de la ANAF, asa cum au fost ei esalonati pe timp de 5 ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact