X
protest-tarani-rasinari-apa-4

Rășinărenii își dau iar în petic: lasă apa de la robinet să curgă precum Șteaza

Ca să nu le înghețe apa la cișmelele din curte pe gerul zilelor acestora, rășinărenii lasă robinetele deschise. Și nu oricum, ci la un debit atât de mare încât comuna riscă să rămână fără apă potabilă.

Odată cu venirea gerului, consumul de apă potabilă din noua rețea a comunei Rășinari a crescut brusc cu mai bine de 15% peste maximul prevăzut. Explicația este în curtea celor aproximativ 60% dintre rășinăreni unde nu au fost montate, încă, sistemele de contorizare a apei. Și, profitând de lipsa acestor contoare, rășinărenii lasă apa de la cișmelele din curte să curgă și ziua, dar și noaptea, punând în pericol rețeaua de apă a întregii localități. Motivul acestui fenomen generalizat: să nu înghețe apa pe conductele din curți.
”Începând cu data de 5 ianuarie, consumul de apă a crescut semnificativ, capacitatea de stocare și distribuire a apei potabile fiind depășită. Practic, în comuna Rășinari, necesarul maxim de apă este de 20,7 litri / secundă, în prezent el fiind depășit cu 15 %. O explicație pentru consumul anormal înregistrat este că o parte dintre consumatorii racordați lasă deschise robinetele din curți, anexe gospodărești etc, ca măsură anti-îngheț. La aceste deprinderi păguboase se adaugă faptul că doar aproximativ 40 % din imobile sunt contorizate, ceilalți consumatori plătind apa potabilă în sistem paușal până la contorizarea integrală a localității, prevăzută în primăvara acestui an”, au constatat reprezentanții SC Apă Canal SA, societatea care anul trecut a investit peste 28 de milioane de lei într-un nou sistem de apă și canal la Rășinari (sistem ce include și o stație de tratare a apelor uzate).

”SC Apă Canal SA Sibiu face un apel la toți locuitorii comunei Rășinari să nu risipească apa, să-și protejeze rețelele interioare contra înghețului prin metode normale (termoizolații), să închidă cișmelele din curți precum și toate punctele de consum din anexele gospodărești neîncălzite”, comunicat SC Apă Canal

Riscuri: întreruperea alimentării, înghețarea conductelor principale

Reprezentanții Apă Canal arată că păguboasa deprindere a rășinărenilor riscă să producă avarii la nivelul rețelei stradale. ” SC Apă Canal SA Sibiu atrage atenția consumatorilor din comuna Rășinari că sunt șanse mari ca alimentarea cu apă a localității să fie întreruptă din cauza exceselor de consum înregistrate în ultimele zile. Rezervorul de apă ce deservește sistemul de distribuție din comuna Rășinari are o capacitate de 1.000 mc, nivel suficient pentru a face față unui consum normal. În condițiile în care capacitatea de transport a conductelor care alimentează acest rezervor este depășită există pericolul ca întreaga comună să rămână fără apă iar rețeaua de distribuție să înghețe”, mai avertizează Apă Canal SA, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Acum doi ani alungau muncitorii

Apa furnizată rășinărenilor provine din aceeași sursă (barajul de la Gura Râului via stația de tratare Sibiu sud) ca și cea furnizată municipiului Sibiu și altor localități în care serviciile de apă și canal sunt asigurate de operatorul regional SC Apă Canal SA. Pentru a furniza această apă, reprezentanții SC Apă Canal SA au demarat investițiile necesare – finanțate din fonduri europene – în martie 2014. Lună în care, o parte a locuitorilor Rășinari au ieșit în stradă și au gonit muncitorii firmei angajate să execute noul sistem de apă și canal (foto principală). Motivul: vechiul sistem aveam drept sursă de apă (nepotabilă) izvoarele din munții din preajma Rășinariului, de unde localnicii cereau să le fie adusă în continuare apa. Cei care au gonit muncitorii declarau (oficial) că nu sunt mulțumiți de faptul că sursa de rezervă este asigurată din acumularea de la Sadu (de unde este alimentat și orașul Cisnădie): detalii aici. În cele din urmă, sub protecția jandarmilor sibieni, muncitorii au putut începe lucrările. Care au însemnat crearea unei noi rețele cu o lungime de 21,5 km și a unei rețele de canalizare de 16 km.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

26 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Traian Deleanu, referitor la fraza “Ca să nu le înghețe apa la cișmelele din curte pe gerul zilelor acestora, ” eu opinez că exprimarea corectă este
  “Ca să nu le înghețe apa la cișmelele din curte pe gerul zilelor acestea,”
  Tu ce părere ai?

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  anodinus

  Domnule Deleanu, spre stiinta dumneavoastra, statie de epurare a apei nepotabile (respectiv, de “impachetat rahat”, cum se spunea cu ani in urma si care, dupa stiinta mea, este pe la Mohu) nu este acelasi lucru cu o statie de tratare a apei potabile (cea din padurea Dumbrava). Citez din dumneavoastra, un adevarat clasic in viata a jurnalisticii sibiene bune de epurat: ‘Apa furnizată rășinărenilor provine din aceeași sursă (barajul de la Gura Râului via stația de epurare din Dumbrava Sibiului) ca și cea furnizată municipiului Sibiu și altor localități în care serviciile de apă și canal sunt asigurate de operatorul regional SC Apă Canal SA.’ Logica impecabila a frazei dumneavoastra cu greu poate fi ajunsa din urma… Mai informati-va, cititi, studiati, sau cel putin ganditi mai pe indelete, mai adanc! Meditati asupra perlelor pe care le oferiti cu totala nonsalanta cititorilor!….

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  atata tot

  Acolo ar trebui sa intervina DNA ul pentru ca lucrarea trebuia sa se termine acum 3 ani,dar s au furat banii europeni,iar teparul domn Niculescu,printro hotarare de cons. municipal Sibiu,in concubinaj cu madam primar’ sta degeaba ‘Fodor a majorat pretul apei sibienilor pentru a termina lucrarea.In mod cert,acolo trebuie verificat nu numai cum s au furat banii dar si cum s a realizat lucrarea din punc de vedere tehnic.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  @e-mascarica
  Stiu ca esti prea batrana sa stii asa cuvinte sau ce inseamna, dar esti un troll superficial.
  Adica fii si tu mai subtila, suntem oameni inteligenti care comentam pe aici. Sau mai inteligenti de nivelul ala de trollaj.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dezinformati total

  In primul rand apa vine de la Sadu, nu din Gura Raului, rezervorul despre care se vorbeste se afla pe un deal intre Rasinari si Cisnadioara. Nu stiu cand se va sesiza cineva pentru furtul banilor europeni din acest proiect. Presa nu are curajul sa scrie despre acest fapt. Ca sa vedeti cum Apa Canal S.A. se da de gol intrati pe http://www.apacansb.ro/pos.php?pag=comunicate-de-presa la ”Trimestrul IV 2015” unde veti gasi comunicatul din data de 19.12.2015 ”Punct final in reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare din Cisnadie si Rasinari” in care scrie urmatoarele: ”În comuna Rășinari au avut loc lucrări de introducere a rețelei de apă potabilă în lungime de 21,5 km, pe care au fost montate 110 cămine cu vane de acționare și 167 de hidranți. Au fost realizate 1.577 de branșamente dotate cu cămine și apometre.” Acum vin si spun adevarul ca in 10 ianuarie 2017 doar 40% din imobile sunt contorizate.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  +

  O parte din imobilele din Rasinari sunt alimentate tot din râu, Apa Canal emite facturi pentru aceasta apa desi proiectul figureaza ca finalizat. Alooo DNA faceti ceva?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   KJF

   Are dreptate. Avem aceiasi sursa de apa pe str. Bozilor ca si inainte de a veni Apa Canal. Apa nu este potabila, vine cu impuritati si daca inainte aceasta apa nu se platea, acum platim lunar o taxa pe cap de locuitor.
   Asta se numeste hotie.
   Unde s-au facut lucrari sunt de o calitate inferiara. Tevile nu sunt nici la 20 cm in pamint, bineinteles ca ingheata apa.
   Sunt curios sa vad daca se face si canalizarea, in caz de inundatii daca nu o sa ne trezim cu apa iesind din WC, si daca nu o sa ne trezim cu sobolanul din canal in sufragerie.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unu care le stie pe toate

  nenea JKF , la Rasinari apa-canal a introdus canalizare menajera nu pluviala ! Asadar poate sa fie inundatii de 2 metri ca apa din ploi nu ar trebui sa ajunga in canalizarea cea noua ci in reteaua veche , cea pluviala ! Dar dehh e usor sa vorbesti de rau un primar care este pintre cei mai buni din judet , care a asfaltat aproape tot Rasinariul , care a adus canalizarea menajera in Rasinari pt ca pana anul trecut , la Rasinari se facea caca in cele doua rauri ,si care a facut o multime de lucruri bune pt comuna ! T otusi exista vestea buna ca rasinarenii adevarati nu se lasa manipulati asa usor , drept dovada rezultatul alegerilor de anul trecut , si asta impotriva unui val nemaiintalnit de manipulare ordinara la adresa sa ! Asadar pt cei cativa postaci ,din partea rasinarenilor cu coloana vertebrala , va transmitem SA FIERBETI IN CONTINUARE IN SUC PROPRIU !

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   KJF

   Da, ce mai timpitule am spus ceva de primar? Si primaria a sapat santurile sau a introdus tevile in pamint? Si noi platim apa primariei?
   Ce are sula cu prefectura? Este vorba de Apa-Canal. Si ce are campania electorala cu astea? Cred ca ai baut prea mult rachiu fiert pe frigul asta.
   De rezultatul alegerilor mi-i se falfaie eu am ales o data-in 1990. De atunci nema-nu ai pe cine alege si mi-a mers la fel de bine si la fel de prost indiferent cine a fost la conducere sau cine a fost primar.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vidrix

  Apa Canal sa-si faca treaba cum trebuie si sa nu mai dea vina pe consumatori. Le raportam avarii ale retelei si ei nu vin sa le repare. Normal ca creste consumul daca ei nu repara avariile. Le-am raportat o avarie in reteaua stradala azi dimineata la ora 8 si ei nu pot veni sa repare azi…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   un sibian

   faceti plangere, altfel nu se va schimba nimica!
   La palangere sunt obligati sa raspunda in maxim 30 de zile. Util ar fi sa semneze si vecinii si atunci se sesizeaza.
   E ca si dresajul unui caine, doar ca la caine se merge pe recompense si la apa canal pe plangeri, tot repeti pna invata.

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact