Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Concert la Sala Thalia. Cu soliștii Filarmonicii de Stat Sibiu

Concert la Sala Thalia. Cu soliștii Filarmonicii de Stat Sibiu

Patru soliști ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu vor urca pe scena de la Sala Thalia într-un concert simfonic joi, 12 ianuarie, de la ora 19. Biletele se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat, iar preţurile variază între 20 și 30 de lei pentru un bilet. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți şi pensionari.

Spectatorii prezenți în sală vor putea asculta „Schelomo”- Rapsodie ebraică pentru violoncel şi orchestra de E. Bloch, „Concert pentru violă în Re Major” op.1 de C. Stamitz , „Concert pentru fagot” op.2 de Fr.Berwald și „Concert pentru clarinet” de A. Copland. Cei patru soliști sunt Makcim Fernandez Samodaiev, Gabriel Silişteanu, Ovidiu Borz și Ciprian Dancu.

Makcim Fernandez Samodaiev s-a născut în fosta URSS, la Volgograd, își petrece copilăria în Cuba, la Havana. Împletirea dintre originile slave și cele latine îi va oferi un spectru larg în viitoarea lui profesie, Makcim continuându-și educația muzicală la Școala Națională de Arte din Havana. Primul său concert public are loc la vârsta de opt ani, iar continuarea studiilor muzicale îl poartă din Cuba înapoi în Rusia iar apoi spre Mexic, Elveția și Belgia. În Belgia fondează unul dintre cele mai cunoscute și apreciate ansamburi de muzică de cameră, “Spirale Piano Trio”, cu care realizează înregistrări CD în Olanda pentru Skarster Music Investments. Acesta s-a stabilit la Sibiu în 2015, când a devenit solist instrumentist ai Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe lângă activitatea de solist și membru al Filarmonicii de Stat Sibiu, susține o intensă activitate de concerte de muzică de cameră, motiv pentru care, în 2016, în Sibiu, împreună cu pianista Monica Florescu creează stagiunea camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

Gabriel Silişteanu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa profesoarei Iulia Ţimiraş. La formarea sa profesională au contribuit instrumentişti recunoscuţi precum Sorin Gherbanovschi( Filarmonica Cluj-Napoca), Traian Boală ( cvartetul „Arcadia”), Radu Chişu (concertmaestrul orchestrei „Camerata Regală”). Gabriel Silişteanu a colaborat cu orchestre din Bucureşti ȋncă din studenţie ( Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de cameră a Centrului Cultural „Tinerimea Română”), acumulând o bogată experienţă de orchestră.

Ovidiu Borz s-a născut la Oradea unde a și absolvit Liceul de Artă. A urmat cursurile Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca - promoția 2009 și master promoția 2011. În perioada 2009 - 2011 este angajat la Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj Napoca. Timp de patru ani, între 2009 și 2013 este membru al Orchestrei Române de Tineret. A concertat ca solist împreună cu Orchestra de Cameră „Liutaria” Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Sibiu, Orchestra Academiei de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră ”Augustin Bena” Alba Iulia. A colaborat cu Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj Napoca, Filarmonica Arad, Filarmonica Odorheiu Secuiesc, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Transilvania Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Sibiu.

Ciprian Dancu a absolvit Facultatea de Muzică din Brașov la clasa prof.Daniel Theodoru și Iulian Rusu. Activitatea competițională însumează premii importante obținute la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul internațional de clarinet „Mercadante”, Bari (Italia) 2005; Marele Premiu la Concursul național de interpretare „Marțian Negrea” Ploiești 2003,Premiul II la Concursul internațional ”Beethoven e i Classici” Salerno (Italia) 2003. A fost invitat să concerteze în calitate de solist pe scenele Filarmonicilor din Sibiu, Iași, Valcea, Timișoara, Oradea, Târgoviște, etc. și a susținut de asemenea o bogată activitate camerală, atât în țară cât și în străinătate (Weimer, Leipzig, Bari , Institutul Cultural Român Lisabona, etc.). Este membru în diferite formații camerale dintre care amintim Ansamblul de muzică Contemporană ”Icon Arts” și ”Capella Coronensis” din Brașov. A fost invitat la importante festivaluri precum “Festivalul George Enescu” București sau “Schwetzinger Festspiele” Germania.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus