X
piata-cibin-iarna-4

FOTO E atât de frig, că au înghețat murăturile în borcan

Cu mănuși, fulare și răbdare. Așa s-au pregătit comercianții și producătorii din Piața Cibin în aceste zile, când mercurul din termometre a coborât până la -29 de grade C. Vânzătorii se plâng că trec ore întregi în care nu vând nimic și odată cu ei, îngheață și produsele lor. Dacă mierea din borcane rezistă frigului, murăturile din borcane au înghețat.

La orele prânzului, în Piața Cibin bătea vântul. Nici urmă de cumpărători. Cu toate acestea, câțiva comercianți, mai curajoși, și-au expus marfa pe tarabele de afară. De acolo, nu lipseau borcanele cu miere și cele cu murături, morcovii, ceapa și cartofii. Ba chiar și strugurii, mandarinele, merele și perele erau pe mesele din piață. „Nu sunt înghețate, așa sunt ele, mai moi”, spune comerciantul, arătând cu mâna spre fructe.

piata-cibin-8

Printre tarabe, l-am găsit pe Ovidiu. Se ocupă cu apicultura din anii `90 și, tot de atunci, vine la piață. „Îmi e greu. E frig. Dar ce să fac? Mai beau câte un ceai. Cumva trebuie să vând mierea”, spune acesta. A vândut trei borcane astăzi, dar speră să mai vândă până diseară. O doamnă ce-ți ținea câinele în lesă a cumpărat un borcan mic de miere cu 13 lei. „Am luat niște miere de rapiță. Am auzit că face bine la sănătate și cum am ieșit cu câinele afară, am zis să trec să văd ce mai e prin piață”, spune femeia.

piata-cibin-iarna-8

Tot miere vindea și un bărbat din Cisnădie. „În fiecare zi încarc și descarc borcanele cu miere. Seara le duc acasă, în Cisnădie, iar dimineața mă întorc cu ele aici, la piață. Acum, pe frigul acesta nu iese lumea din case, e de înțeles de ce e așa gol pe aici”, spune el. Un borcan de 950 de grame de miere de tei, salcâm sau polifloră costă 35 de lei, dar prețul este negociabil.

piata-cibin-iarna-6

De pe tarabe nu lipseau rădăcinoasele și fasolea boabe. Morcovii se vindeau cu 3,5 lei kilogramul, pătrunjelul cu 6 lei, iar ceapa albă cu 2,5 lei. „Le mai acoperim, dar tot mai îngheață, iar pe acestea le aruncăm sau le dăm la animale. Oamenii nu mai vin acum la piață, se duc la mall. Acolo sunt mai ieftine, dar nu sunt naturale, ca acestea”, spune comercianta.

piata-cibin-iarna-7

O femeie din Șelimbăr și-a adus murăturile la piață. Pe taraba acesteia găsești de la ardei iuți, până la gogoșari și castraveți. Prețurile pleacă de la 10 ei pentru un borcan de 800 de grame și ajung până la 50 de lei pentru unul de trei litri. „Uitați cum stă gheața în borcan. Înghețăm și noi odată cu produsele pe care le vindem. Primăria ce are de gând să facă? Noi înghețăm aici și ei stau acolo, la căldură, în birouri. Bine că suntem Capitală Culturală Europeană și avem cea mai urâtă piață. Lumea vine și face poze aici ca la zoo. Am ajuns mai rău ca boschetarii. În alte orașe de ce pot exista piețe acoperite și încălzite? Acum vor fotbal, nu mai vor piețe”, spune femeia.

piata-cibin-iarna-3

piata-cibin-iarna-1

piata-cibin-iarna-9

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Gargantua

   La cat costa chiria pentru o taraba si la ce nevoie de bani au acei vanzatori cred ca alta solutie nu prea mai au.
   Piete acoperite ?
   Ce iarba ai fumat ?
   Avem nevoie de muzeu al industriei (defuncta ‘Dentza ) nu de spatii comerciale unde (si) producatorii mici sa aibe o sansa (la ce draq mai trebe si producatori mici cand avem pe marii retaileri majoritatea straini) de-a se ridica si ei.
   La ce draq mai trebuie sa avem si noi produse autohtone (macar la papica) cand trebuie sa rumegam tot deseul ramas celor din afara ?
   Ar fi interesant daca in locul defunctului hipermaket XXL s-ar face o super piata taraneasca astfel incat sa existe o CONCURENTA REALA cu lantul de retaileri de vis-a-vis, dar intrebarea ramane:
   CINE se implica intr-o astfel de afacere in care investia este destul de mare si profitul mic ?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  just me

  bai “badea”, esti bade dejeaba, deci, o sa mori degeaba! Te-ai gandit vreo secunda ca poate traiesc exclusiv din ce vand acolo? Mai bine nu mai postai nimic ca nu esti interesant, nu esti funny, stai jos, ai nota patru, esti prost!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   badea gheorghe

   Hai, frate, n-o lua în tragic! Toți murim degeaba, e mai rău când trăim degeaba numai ca să jignim când nu avem argumente. Stau pe așa un frig la tarabă și răcesc, iar medicamentele pt. o banală viroză sunt mai scumpe decât ar fi câștigat într-o așa o zi la tarabă. Alții sunt proștii, care nu gândesc că într-o zi atât de geroasă și după sărbători nimănui nu-i arde de murăturile și pătrunjelul lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact