Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Interviu cu dr. Alexandru Voican, cardiolog: “Am avut cazuri de infarct și la 19 ani”

Interviu cu dr. Alexandru Voican, cardiolog: “Am avut cazuri de infarct și la 19 ani”

Boala coronariană amenință tot mai mulți tineri, iar infarctul miocardic nu mai este o excepție la persoanele cu vârste între 25-35 de ani, provocând o moarte subită. Despre ce reprezintă această boală coronariană, care sunt semnalele de alarmă care trebuie să ne facă să mergem la medic, dar și de ce din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați a explicat, pentru Turnul Sfatului, dr. Alexandru Voican, medic  primar cardiologie intervențională la Spitalul European Polisano, Sibiu.

Reporter: Ce este boala coronariană și ce ar trebui să știe pacientul atunci când i se pune acest diagnostic?

Alexandru Voican: Boala coronariană reprezintă exprimarea clinică a aterosclerozei coronariene, adică a depunerii în exces de lipide (grăsimi) pe pereții arterelor coronare, cele care irigă cu sânge mușchiul cardiac. Prin depunerea acestor grăsimi, se produce treptat îngustarea lumenului circulant, care se traduce clinic prin apariția anginei pectorale, adică a durerilor retrosternale, inițial la efort, dar și în repaus, atunci când îngustarea arterelor coronare este foarte severă. Forma cea mai gravă a bolii coronariene este reprezentată de infarctul miocardic acut, adică de ocluzia trombotică acută a unei artere coronare, adică peste această îngustare care era preexistentă se pune un tromp care produce închiderea completă a vasului. Când povestim de infarctul miocardic acut fiecare minut contează, trebuie să ajungă pacientul cât mai repede într-un centru de cardiologie intervențională, că medicul să îi desfunde vasul, să îi aspire cheagul acela de sânge.  Și să pună un stent ca să îi reasigure permeabilitatea vasului. Din păcate, la Sibiu, pacienții cu infarct miocardic acut ajung la Spitalul Județean, iar de aici sunt trimiși direct la Mureș.

Rep.: Care sunt cauzele apariției acestei boli și în ce mod putem evita unele dintre acestea?

A.V. : Boala coronariană apare de obicei la pacienții cu multiplii factori de risc cardiovasculari. Aceștia sunt reprezentați de fumat, diabet zaharat (niveluri crescute ale glicemiei serice), hipertensiune arterială, dislipidemie ( valori mari ale colesterolului și ale trigligeridelor), obezitatea, vârstă înaintată și sexul masculin. Este foarte important să fie identificați acești factori de risc, în condițiile în care mulți dintre aceștia se pot corecta atât prin schimbarea stilului de viață (renunțarea la fumat, regim hipocaloric și hiposodat), cât și prin medicație (tratament corect al hipertensiunii arteriale, dislipidemiei, diabetului zaharat).

Rep.: Care sunt semnele apariției unei boli coronariene care ne trag un semnal de alarmă că trebuie să mergem la medic?

A.V. : Un pacient care știe deja că are niște factori de risc, știe că fumează, că e diabetic, că are grăsime mare în sânge, e supraponderal, ceea ce trebuie să îl îngrijoreze este apariția unor dureri în zona pieptului care durează de obicei trei-cinci minute, apar inițial la efort și cedează la oprirea efortului. La pacienții diabetici poate să nu apară direct durerea această în piept pentru că diabetul maschează boală asta, dar apare respirația grea la efort. Cele spuse anterior ar trebui să alarmeze pacientul și să ajungă cât mai repede la un cardiolog.

Rep.: De ce tot mai mulți tineri sunt victime ale bolii coronariene?

A.V. : Ce se întâmplă cu tinerii este faptul că a apărut generația fast-food, care mănâncă mâncare foarte nesănătoasă. Din păcate, a scăzut vârstă medie de apariție a bolii coronariene, cu multe cazuri de infarct miocardic la tineri de 25-35 ani. Această situație se poate explică prin consumul de țigări sau chiar de substanțe narcotice la vârste mici, cât și prin obiceiurile alimentare nesănătoase, prin consumul în exces a preparatelor de tip fast-food, care conduce rapid atât la creșterea grăsimilor sanguine cât și la apariția obezității juvenile. Am avut cazuri de infarct și la 19 ani.

Rep.: Cât de importantă este alimentația când vrem să prevenim bolile coronariene, dar și când urmăm un tratament?

A.V. : Este foarte importantă, în sensul că grăsimile acestea sunt unele bune și unele rele. Grăsimile săturate trebuie evitate, dar sunt și grăsimi polinesaturate care sunt bune. Adică pacienții trebuie să știe că este necesar să evite prăjelile, carnea de porc, carnea grasă în general. Este de preferat, în general, peștele, peștele oceanic care este bogat în acizi grași. Este foarte bună din punctul acesta de vedere dietă mediteraneană. În concluzie este important să fie urmat un regim de viață sănătos.

Rep.: Care sunt cele mai noi metode de diagnostic în domeniu și avantajele lor?

A.V. : Singura investigație care pune diagnosticul cu certitudine al bolii coronariene este reprezentată de explorarea coronariană invazivă (coronarografia). Cu ajutorul acestei tehnici, se injectează direct în arterele coronare substanța de contrast, care obiectivează clar zonele de îngustare ale arterelor coronare. În plus, la pacienții care se pretează, se poate efectua și angioplastia coronariană cu balon sau cu implantare de stent, pentru rezolvarea intervențională a acestor stenoze coronariene. Această investigație se realizează de urgență la pacienții cu infarct miocardic sau sindroame coronariene acute, dar și la pacienții cu angină pectorală și teste de efort (electrice sau imagistice) pozitive.

Rep.: Există tot felul de mituri care circulă pe internet. Este adevărat că un pahar de vin ajută la accelerarea circulației sângelui?

A.V. : Da, este adevărat. Sunt și spitale în lume unde se dă un pahar de vin pacienților internați. Ideea este în felul următor, omul ca să fie în regulă, să nu exagereze, poate să bea maxim, dar să nu depășească, 50 de ml de vin, pe zi. Nu bere, nu tărie, nu alte băuturi alcoolice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

SACELEAN

Acum 7 ani

LA MULTI ANI DOMNUL DOCTOR AM FOST SI EU LA DINSUL UN PROFESIONIST ADEVARAT.
Raspunde

Fieraru Mariana

Acum 2 ani

Doresc o programare medic Alexandru Voican
Raspunde

Trifan Aurelia

Acum 2 ani

Vreau o programare , vă rog . La sp, Militar mi ați făcut o coronoragrafia și trebuia să vin la consult ,am fost programata, dar am făcut febră și nu am putut veni , acum nu mi răspunde nimeni la tel. Nu știu dacă este în concediu.????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus