Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

O firmă din Sibiu a creat un sistem de purificare a apei cu 20 de bani pe lună | Video

O firmă din Sibiu a creat un sistem de purificare a apei cu 20 de bani pe lună | Video

Compania unui ardeleano-sirian a conceput la Sibiu un sistem de purificare a apei care ”poate să transforme orice sursă de apă dulce în apă bună de băut”. Cântărind doar 250 de kg, sistemul Sowat are o tehnologie care nu folosește niciun adaos de chimicale, filtrarea utilizând doar procedee mecanice. Până la 5.000 de oameni pot bea zilnic apă potabilă utilizând un sistem Sowat.

În martie anul trecut, Khaled Al Mezayen și colaboratorii săi utilizau primul prototip al sistemului Sowat, folosind apa din Cibin pentru a o transforma în apă potabilă. ”Am făcut-o potabilă. Iar cei de la DSP au fost surprinși cum de avem aceste rezultate fără a folosi clorinare”, amintește Khaled Al Mezayen. Acum, compania condusă de Khaled Al Mezayen livrează și instalează astfel de sisteme nu doar în străinătate (zone pentru care a fost inițial gândit), ci și în România, trei fiind funcționale deja în județul Sibiu. De curând, proiectul Sowat a câștigat etapa pe România a concursului la nivel mondial pentru ”antreprenoriat cu impact social”, fiind premiat cu 5.000 de euro. Astfel, proiectul creat la Sibiu va participa alături de alte 29 la finala din iulie a competiției al cărui premiu cel mare este o finanțare de un milion de dolari.

Nimic chimic, nimic consumabil

”Nu folosim nicio substanță chimică și blocăm totul, cu excepția mineralelor, care sunt foarte importante pentru viață. Cu un singur sistem Sowat putem produce 100 de metri cubi, care reprezintă apă potabilă, curată, pentru până la 5.000 de oameni pe zi”, se arată în descrierea sistemului. Al cărui principal atu este acela că nu are nevoie de consumabile: filtrele de înaltă tehnologie care curăță apa sunt garantate pentru utilizarea pe o perioadă de zece ani.

sowat Sursa foto: www.sowat.eu

”Ideea noastră a fost să dezvoltăm un sistem care nu folosește niciun fel de consumabile. Eu sunt pe jumătate sirian, pe jumătate român. Am trăit șapte ani în Siria, când eram mai tânăr și sunt sensibil când vine vorba de subiectul zonelor de conflict. Am văzut care sunt problemele majore ale oamenilor de acolo: cei din taberele de refugiați sunt dependenți de cisterna de apă. Dacă propuneam un sistem care avea și acesta consumabile, treceam de la dependența de cisternă, la cea de un consumabil. Deci nu rezolvam nimic, deoarece dacă se întârzie o zi sau două cresc riscurile unor epidemii. Prin urmare, era foarte important să avem un sistem care nu are nevoie de schimbări: ce este esențial nu se mișcă”, explică Khaled resorturile acestui proiect. Care, inițial, pentru zonele de conflict a fost gândit.

Cum funcționează

”Deoarece au fost gândite pentru zone de conflict cu altă climă, în România aceste sisteme trebuie instalate în spații închise, pentru a nu îngheța filtrele. În mod normal, sistemul nu este complicat de instalat, fiind de tip plug&play. Adică îl bagi în priză, îl conectezi un furtun la apa murdară pe care apoi o filtrează: când deschizi robinetul pornește, când îl închizi, se oprește. Sursa de apă trebuie să fie la maxim zece metri de sistem. Dacă e mai departe, putem suplimenta cu o pompă-anexă, nu e niciun fel de problemă”, descrie Khaled. Ușor de transportat (are 250 de kg), sistemul include patru etape de filtrare.

Inițial, apa este prefiltrată fiind îndepărtate particule precum cele de nisip. Cu ajutorul unei pompe, apa ajunge, mai departe, într-un filtru cu sticlă reciclată, care ”blochează o mare parte din bacterii prin polaritate, precum doi magneți care se resping”. Următorul filtru este unul cu carbon activ care ”îndepărtează metalele grele, nitrații, nitriții și fosforul”. Ultimul pas este ”ultrafiltrarea”, proces în cadrul căruia sunt ”oprite toate bacteriile și virușii de până la zece nanometri”. Pentru a înțelege cât de eficientă este această ultimă procedură, cei de la Sowat arată că cel mai mic virus alre 20 de nanometri. Acest ultim filtru este dezvoltat în parteneriat cu o firmă din Franța: este vorba de o nouă generație de filtre cu nano-pori. Sistemul are o funcție automată de ”backwash” care curăță filtrele și elimină impuritățile.

”Sowat (System Open Water Advanced Technology) oprește particule, polen, paraziții, bacteriile și chiar virușii. De asemenea, sunt eliminați poluanții organici și coloizii minerali”, concluzionează cei de la Sowat. Producția propriu-zisă a sistemului conceput la Sibiu este realizată la Cluj-Napoca, pe platforma companiei Energom.

Costuri

20 de bani de persoană pe lună costă producerea apei potabile cu Sowat, spune Khaled. Consumul de energie este echivalent cu cel al unui bec de 60 de W. ”Un astfel de sistem costă între 17.000 și 25.000 de euro, în funcție de capacitatea de filtrare. Sunt patru capacități de filtrare, de la 20 la 100 de mc pe zi”, explică co-fondatorul companiei care a creat Sowat. Sistemul are toate certificările internaționale necesare.

sowat 1 Sursa foto: www.sowat.eu

Reacții

Primul sistem de acest fel a fost instalat în județul Sibiu la Cornățel, în luna noiembrie a anului trecut, în urma unei campanii de strângere de fonduri a Fundației Polisano. ”Apa este captată din izvoare de suprafață. Iar analizele apei purificate corespund tuturor normelor. Oamenii sunt mulțumiți. Este un sistem revoluționar, foarte bun”, spune Ioan David, primarul comunei Roșia (de care aparține Cornățel).

”În zonă au fost instalate astfel de pompe la Cornățel, Brădeni și lângă Sighișoara. Chiar nu ne așteptam să instalăm atât de multe sisteme în România, căci acestea au fost concepute pentru zonele de conflict. Dar văd că și în România are folos, deoarece aici sunt aproximativ 2.000 de comunități mici care nu au acces la apă potabilă. La Brădeni vin oameni și de la 20 de km să ia apă potabilă”. Astfel de sisteme, însă, urmează (ori deja au fost) a fi instalate și în țări precum Madagascar, Maroc sau Iordania.

31 de ani. De poveste

Khaled Al Mezayen împlinește 31 de ani pe 14 ianuarie 2017, viața lui fiind, deja, una de poveste. Născut în București din tată sirian și mamă româncă (absolvenți de Medicină, amândoi), Khaled a copilărit o vreme în Făgăraș. Imediat după Revoluția din 1989, împreună cu familia s-a mutat în Franța. În 1996 s-au mutat în Siria, de unde se reîntorc în Franța în 2003. După ce s-a licențiat în marketing și management în industria sănătății a obținut și doctoratul în farmacie industrială.

khaled Khaled Al Mezayen. Sursa foto: www.theventurevote.ro

Tot în Franța, Khaled Al Mezayen a devenit antreprenor, deschizându-și o firmă de consultanță. În 2013 revine în România, se mută la Sibiu unde deschide Khar & Partners, un start-up în domeniul Cercetării și Dezvoltării. Compania ajunge să activeze tot mai mult și în zona agriculturii ecologice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Ovidiu Lotrean

Acum 7 ani

FELICITARI !!! Totusi iti dau un sfat: trebuie sa foarte atent la laboratorul DSV-Sibiu. Cei care au lucrat cu el stiu ca analizele se fac aiurea, dupa ureche, de fapt nu se fac deloc, fac Buletinul de Analiza dupa cum vor clientii. ATENTIE POLITIA SI DNA.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ra

Acum 7 ani

o stire frumoasa....in sfarsit ceva bun
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

xxxx

Acum 7 ani

Foarte frumos.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

aici m-am incurcat "20 de bani de persoană pe lună costă producerea apei potabile cu Sowat, spune Khaled. Consumul de energie este echivalent cu cel al unui bec de 60 de W. ”Un astfel de sistem costă între 17.000 și 25.000 de euro, în funcție de capacitatea de filtrare. "
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cititescu

Acum 7 ani

Asemenea oameni trebuie cunoscuti. Ar fi de dorit ca toate ziarele si posturile de televiziune sa acorde atentie oamenilor de valoare si firmelor de succes si NU curvelor de trotuar sau de fotoliu! Regulile idioate ale CNA privind reclama fac total necunoscute firmele si realizarile industriei romanesti.
Raspunde

mexx

Acum 7 ani

Asemenea oameni ar trebui cunoscuti de organe de control si de certificare serioasa, mai intai!
Raspunde

Jacques B.

Acum 7 ani

Gargara cu apa! Pentru neavizati este o stire frumoasa, pentru specialisti este apa de ploaie acida. Sa-i explicam domnului sirian ca osmoza inversa produce demineralizare, iar consumul de apa rezultat prin osmozare conduce la degradarea sistemului osos intr-un ritm accelerat. Am dori si noi sa ne postati aici domnule KH o copie dupa diploma dvs. de doctor, nu de alta, dar la institutia unde pretindeti ca ati absolvit, noi nu am gasit-o. Daca faceti remineralizare, dorim sa va spunem ca acest lucru il veti realiza cu produse sintetice. In Romania beneficiem de apa de calitate ridicata fata de media UE, mai mult fata de Orientul Mijlociu. De ce nu mergeti sa implementati solutiile dvs. subtiri, garnisite cu povesti agramate in Franta? Nu va baga nimeni in seama acolo sau legea e stricta si la prima greseala ajungeti la puscarie? Am urmarit cu atentie ultimele dvs. interventii din media si concluzia este simpla, nu stiti ce vorbiti si vreti sa faceti bani de naivitatea unor oameni fara cunostinte stiintifice. Cu siguranta cineva va finanteaza aceste demersuri de ceva vreme prin Romania, dar sa stiti ca impostorii si minciuna au picioare scurte. Vedeti si mesajele de mai sus, probabil cineva care va cunoaste si-a permis sa va transmita un mesaj mai personal. Odata cu o mare putere, vine o mare responsabilitate - Dumnezeu sa va fereasca sa puneti in joc sanatatea oamenilor necajiti din Nochrich, sau mai bine zis, Allah sa va pazeasca... Ati intrat pe langa actori locali ca sa faceti asociere de brand pentru a fi credibil, ok, o strategie buna. Dupa cum spunea domnule "doctor", prezentati diploma!!!
Raspunde

mexx

Acum 7 ani

Articolul pare a fi mai degraba o reclama mascata. Care e shpagga?
Raspunde

delia

Acum 7 ani

Mda, clar. Filtre nano... nimic nou. Aparatul meu de aer conditionat Hunday are filtre nano si e di 2009, 8 anisori taica, o treime din viata lui Haled. Pe Hartibaciu merg si galuscari dinastia. Cum ai luat premiul ala, cu spam online de la rude de pe doo continente??
Raspunde

Armina

Acum 7 ani

cam cat mai costa o stire dinasta? vreau si io!!!
Raspunde

becu

Acum 7 ani

Dacă n-ai diplomă, pleci la tata?
Raspunde

Fraier Jaq

Acum 7 ani

De la ingineru': cumperi piese de 300 usd, mai pui innca atat la manopera, faci un brand de 500 lei, si uite asa vinzi un fltru de 600 euro la prostii satului cu 25 000. Bravo bai baiatule! Bijnitz de bijnitz...
Raspunde

Jimmy

Acum 7 ani

Am vazut un sistem similar in Germania, undeva langa Frankfurt. Langa pompa aia de apa si instalatia de osmozare, sunt adaugate un sterilizator UV si doua medii de filtrare cu o sticla galvanizata. Acolo o instalatie de genul asta e vanduta la aprox. 1500 euro de o companie germana si nu se foloseste nicidecum pentru apa potabila, ci la filtrarea apei din piscina. Solutia asta este supraestimata ca si pret, cam de, probabil la 2000% si intradevar aduce riscuri. Demineralizarea e foarte periculoasa pentru consum uman, subscriu unui comentariu de mai sus. Mai bine ar face apa pentru masina de calcat. Pacat ca in Romania "tehnologii" cu apropape nimic inovatoare, insotite de o poveste gingasa, pacaleste comunitati intregi si consuma banii oamenilor naivi.
Raspunde

zer00

Acum 7 ani

so wat if... prostimea si-o fura de la smecheri? el poate, deci o face. la mai mare!
Raspunde

Clau

Acum 7 ani

De unde-i pinguinu' asta, Madagascar 1,2 sau 3?
Raspunde

Val

Acum 7 ani

Nu stiu daca ati citit articolul, dar nu este vorba de osmosa, ba din potriva, explica ca este un produs care nu foloseste nici osmosa inversa, nici UV, si un sistem de filtrare care nu demineralizeaza apa. Si nu cred ca au nevoie de un asemenea sistem in Franta, poate de asta nu l-a implementat acolo.... In fine, iarasi comentarii de oameni care au vazut un nume strain si au zis, auleu, ne invadeaza arabii! Nici nu ati vazut ca este nascut in Romania, a copilarit in Fagaras si initial nu a dezvoltat sistemul pentru Romania. Dar sunteti prea mandri sa va dati seama ca problema exista la noi.
Raspunde

shefa in CTRL

Acum 7 ani

Salam Val, te roaga shefu' meu sa "nu mai articula" ca in Orient, nu se spune "auleu" si nici "osmosa", ca doar nu esti galez... iar la "mandri" mai pune un "i" tipule.. E pe undeva un patent sa facem si noi o evaluare a riscurilor de sanatate si a costurilor de implementare? Pute-a tzeapa, adik asha pe limba ta, a escrocherie d'aia eftina, de bazar halgerian ... Haida bre, pune link-ul aici cu tot cu celebra fraza "toate avizele"... detalii va rugam. Salam
Raspunde

musat marian

Acum 7 ani

numai la noi se poate,sa nu fie verificre pe bune ne prosteste oricine cadoar sunt bani comunitati si de acolo ia si cei ce verifica si cei ce dau acordul de finantare punem botul la orice pacat..........
Raspunde

Jan

Acum 4 ani

Succes, in ROmania, ca prin alta parte nu cred ca merge genul asta de reclama mincinoasa. Cu toata dorinta de a ii dori binele se vede ca a exagerat mult prea mult. Toate stadiile de filtrare contin CONSUMABILE sau au nevoie de chimicale si automatizare pentru a putea realiza spalarea automata regulata a acestor stadii ! E o intreaga poveste. Altfel e doar un sistem ca foarte multe altele ... dar grav mi se par promisiunile referitoare la calitate, durabilitate si eficienta. Sint oameni care nu au cunostinte tehnice, cred sa se trezesc ca cumpara si folosesc sistemul cine stie pe unde si dau ortul popii fara sa stie de ce ! Nu e de joaca cu astfel de declaratii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus