Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ultima centrală termică de cartier din Sibiu și-a găsit ”gestionarul”

Ultima centrală termică de cartier din Sibiu și-a găsit ”gestionarul”

Între Elsaco Electronic SRL, o firmă din Botoșani, și Urbana SA, firma deținută de Consiliul local Sibiu, Primăria Sibiu a ales Urbana pentru încredințarea gestiunii serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în regim centralizat în cartierul Hipodrom II. Motivul: Urbana a cerut cel mai mic preț din țară pentru o gigacalorie.

De nu mai puțin de trei proceduri de atribuire a avut nevoie Primăria pentru a încredința gestiunea ultimei centrale termice de cartier din Sibiu – este vorba de CT6, ulterior fosta centrală Nuonsib, la care mai sunt racordate aproximativ 800 de familii. La prima procedură, din mai anul trecut, nu a depus ofertă decât Urbana, iar la a doua procedură (din iulie) au fost depuse două oferte, cu una mai puțin decât minimul necesar. Prin urmare, Primăria a apelat la prevederile legale ce îi permit să negocieze direct. Astfel că la cea de-a treia procedură, din noiembrie anul trecut, negocierile Primăriei au fost purtate cu reprezentanții Urbana și cu cei ai Elsaco Electronic. Diferențierea între cele două societăți a făcut-o prețul solicitat pe căldură: firma din Botoșani a propus 289,94 de lei pentru o gigacalorie, în timp ce Urbana SA a avut o ofertă în care prețul unei gigacalorii era 136,5 lei.

Spre comparație, în Constanța prețul gigacaloriei este de 411 lei, în Arad - 266 de lei, iar în Ploiești - 224 de lei.

90% pentru sistarea furnizării pe o scară

Redevența care trebuie plătită Primăriei în următorii zece ani este de aproape 900.000 de lei, valoare ce poate fi actualizată și în funcție de investițiile pe care Urbana – eventual – le va realiza asupra sistemului de distribuție a agentului termic. Potrivit contractului încheiat, cei de la Urbana vor putea să sisteze furnizarea căldurii și a apei calde pe o scară numai în condițiile în care mai bine de 90% din locuințele respective scări sunt debranșate. Debranșarea definitivă a respectivei scări va putea fi făcută doar cu acordul tuturor celor care locuiesc acolo.

Potrivit documentației de licitație propusă de reprezentanții Primăriei, furnizorul desemnat va trebui – printre altele – să asigure o temperatură de minim 12 grade Celsius și în acele spații cu destinația de locuință unde furnizarea căldurii a fost limitată pe motive de neplată.

O istorie cu pierderi

De la RAGCL, la Energie Termică. De la Energie Termică, la Nunonsib. Apoi, la Energosib. Iar acum, la Urbana. Acesta este traseul centralei termice de cartier de pe strada Mirăslău, de la numărul 41, ultima rămasă funcțională în Sibiu, după debranșările masive de după 2000, debranșări încurajate de administrația locală. În 2014, ultimul an întreg în care Energosib-ul a mai gestionat respectiva centrală termică, pierderile societății au fost de peste 500.000 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus