Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cu ce suveniruri pleacă turiștii de la Sibiu. “Prima dată întreabă de Dracula”

Cu ce suveniruri pleacă turiștii de la Sibiu. “Prima dată întreabă de Dracula”

Astăzi, pietonala Nicolae Bălcescu a fost mai liniștită ca în alte zile, poate și din cauza frigului, dar și a zilei libere. Asta s-a simțit și în magazinele comercianților de suveniruri, care spun că până la orele prânzului nu au vândut nimic. Nu doar pentru că e frig, ci pentru că în perioada asta se luptă se supraviețuiască până la reînceperea sezonului, și anume în martie. Magneții de frigider, ia, cănile și obiectele cu Dracula sunt cele mai căutate suveniruri de turiștii care vin în Sibiu.

Când vine vorba să plece cu un obiect dintr-un loc pe care l-au vizitat, turiștii optează în continuare pentru deja cunoscutele căni, pentru magneții de frigider sau tricourile cu Dracula. Unii pun încă preț pe tradiție și cumpără și obiecte mai scumpe, știind că sunt lucrate cu migală, dar cei mai mulți se zgârcesc.  Doamna Diana lucrează la magazinul de suveniruri de pe Bălcescu de 14 ani, iar în domeniu din 1989. Astăzi, ca și zilele trecute, a stat și a înghețat pentru că nu a vândut mai nimic. Sezonul a trecut, dar nu închid pentru că poate, poate, mai cumpără cineva.

“Astăzi, de exemplu, nu am vândut nimic și sunt înghețată aici. Poate și pentru că este zi liberă și pentru că este foarte frig. Cumpără și românii și străinii, dar din ceea ce am observat eu românul este mai darnic, nu se uită la bani, chiar dacă mâine nu mai are ce să pună pe masă. Străinii când aud că doi euro, trei, spun că este scump. Ne-am mers mai bine în 2007 când Sibiul a fost Capitală Culturală și pe lângă turiștii străini, de atunci au venit și foarte mulți români. Cei mai mulți clienți îi avem în perioada cu festivalurile.”, spune doamna Diana, vânzătoare.
16231501_1355754137808169_2045370423_o

Primul lucru pe care îl întreabă străinii atunci când intră într-un magazin de suveniruri este dacă obiectele sunt făcute în China, iar ochii le fug spre cele inscripționate cu Dracula.

“Avem clienți și din Sibiu, care fiind plecați de mai mulți ani din țară vin și cumpără ii pe care le îmbracă acolo, cu care merg la biserică. Însă cei mai mulți vin și cumpără un mic suvenir, un magnet, o cană și pleacă. Foarte mulți întreabă de Dracula și îi interesează ca obiectele să nu fie aduse din China.  Avem și colecționari din diferite părți ale lumii care cumpără degetare sau lingurițe de la noi ca să își completeze colecțiile.  Avem țesături de casă, trăistuțe, fețe de masă. Iar ii-le sunt la mare căutare. Mai sunt și bunici care vin să cumpere pentru nepoții care sunt plecați în străinătate.  Avem căni cu imagini din Sibiu care sunt făcute aici, în zona noastră. Însă, americanii cel mai mult sunt înnebuniți cu Dracula. Ouăle încondeiate iarăși sunt la mare căutare, noi le primim din zona Bucovinei”, povestește doamna Diana.
16325830_1355754187808164_1300446018_o

Cel mai ieftin suvenir este magnetul de frigider, care costă 10 lei, iar cel mai scump suvenir este un tablou pictat manual la 950 de lei. Casetele de bijuterii din lemn, pictate manual au un preț de pornire de 24 de lei. O păpușă îmbrăcată în costul popular costă 25 de lei, suport din lemn pentru sticlele de băutură, 95 de lei, iar tablourile pictate de artiști din Sibiu depășesc suma de 100 de lei.

Tot pe pietonala Bălcescu se află un alt magazin de suveniruri,  mai micuț. Și de aici oamenii pleacă cel mai des cu magneți de frigider, cu tricouri cu Dracula și cu ii.  Cel mai ieftin suvenir costă 7 lei, fiind o cană în miniatură, sau un magnet, iar cea mai scumpă este ia, cu un preț ce poate ajunge la 350 de lei.

16325866_1355754351141481_2127348794_o

“În primul rând întreabă dacă sunt confecționate în România. Avem foarte puțini furnizori din Sibiu, doar la ii. În schimb avem furnizori de la Târgu Secuiesc, Baia Mare.  Cumpără mai mult turiștii străini, dar sunt și românii interesați. Străinii întreabă imediat de Dracula, și se vând foarte bine cănile și tricourile inscripționate. Acum nu prea avem vânzări, din martie o să înceapă să crească, cam până în septembrie. Și ceramica se vinde, cine știe de ea cumpără mult. Am dat și foarte multe ouă încondeiate.  Am avut o clientă care a plecat cu suveniruri de 1100 de lei, cel mai mult. Era româncă și a cumpărat ii”, spune Cristina, vânzătoare.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Bahama Mamas

Acum 7 ani

Tarisoara sahariana a lu' Suckula ! :)
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 7 ani

Am eu un slogan de tara, la fel de kinki dar mult mai eficient ca frunza sexoasei Udrea, ''Get sucked in Transylvania''
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' de "putu' gandirii" nu-ntreaba?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus