Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Camera de conturi a descoperit prejudicii de peste șapte milioane de lei la primăriile din Sibiu

Camera de conturi a descoperit prejudicii de peste șapte milioane de lei la primăriile din Sibiu

Primarii, șefii din subordinea acestora și societățile comerciale aflate în subordinea primăriilor din județul Sibiu au adus bugetelor publice prejudicii de puțin peste șapte milioane de lei.

Suma apare în raportul dat publicității de Camera de conturi Sibiu pentru activitatea de anul trecut, an în care a fost verificat modul de cheltuire a banilor publici în exercițiul bugetar aferent lui 2015. ”Din verificările efectuate la cele 79 de entități s-au constatat abateri și nereguli financiar-contabile care au condus la stabilirea de venituri suplimentare în sumă totală de 9,86 mil. lei și prejudicii în sumă totală de 7,01 mil. de lei”, se arată în raportul Camerei. Prejudiciile au fost create prin plata unor lucrări neefectuate, de exemplu, sau chiar prin efectuarea unor plăți care nu erau conforme contractelor încheiate de către primari.

Mediaș: iluminat festiv inexistent. Dar plătit

Cele mai mari prejudicii contabilizate într-un singur loc au fost descoperite la Primăria Mediaș – peste 2,83 de milioane de lei. Din această sumă, o ”gaură” de aproape două milioane de lei a fost creată dintr-un singur contract, încheiat de Primăria Mediaș cu asocierea de firme Tehnic Asist SRL - Kiat Group Construct SRL și SC Proiect București SRL, pentru contractul de management și întreținere ”bazat pe performanță” în localitatea Ighișu Nou (sat aparținător de Mediaș). ”Executantul nu a respectat termenele prevăzute în acordul contractual și actele adiționale, ceea ce a generat stabilirea de daune”, arată inspectorii Camerei. În afara unor astfel de prejudicii mari, la Primăria din Mediaș inspectorii Camerei de conturi au descoperit că au fost plătiți 29.000 de lei către firma SC Luxten Lighting Company SA pentru lucrări de montare a unor sisteme de iluminat festiv care, de fapt, nu au fost montate niciodată. Aceeași firmă a mai încasat alți 75.000 de lei pentru servicii pentru care, de fapt, nu a încheiat contracte cu Primăria din Mediaș.

Vurpăr: probleme cu investițiile

Al doilea prejudiciu în ordinea valorii acestuia este cel descoperit la Primăria din Vurpăr – 1,22 de milioane de lei, în total. Din această sumă, peste un milion de lei este prejudiciul constatat în legătură cu contractul de construire a unei noi grădinițe și a unei noi școli. În cadrul căruia, susțin inspectorii, au fost plătite lucrări neefectuate și materiale nepuse în operă în valoare de 892.000 de lei. ”Pentru investiția «Construire grădiniță 80 de locuri», Școală gimnazială I – VII a achitat nejustificat materiale (țiglă, gresie, burlane, cărămidă glafuri) care nu au fost încorporate în lucrare, nu au fost recepționate și nu se regăsesc în gestiunea școlii în valoare de 195.000 de lei”, se arată în raportul Camerei de conturi Sibiu.

În fine, al treilea prejudiciu ca valoare a fost descoperit, anul trecut, la Ocolul Silvic Valea Frumoasei din Săliște. Aici, din cauză că nu a fost constituit fondul de accesibilizare al pădurilor (bani pentru drumurile forestiere), 414.000 de lei ar fi ajuns în mod nelegal în alte bugete. Iar de 39.000 de lei s-au cumpărat bunuri care ”nu au legătură cu obiectul de activitate al regiei, care nu au fost înregistrate în evidența contabilă și pentru care nu s-a putut face dovada intrării lor în gestiune”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Oras Cisnadie

Acum 7 ani

In Cisnadie ajunge cineva???? Cum sa faci centru SPA din bani publici!!!!!! Cisnadioara nu are apa si canalizare!!!!!( impozitele sunt pentru zona rezidentiala)
Raspunde

Pachiarutz

Acum 7 ani

Ar fi bine sa ajunga curtea de conturi si dna-ul si la primaria Cisnadie unde escrocul camatar huja isi bate joc de banul public de ani de zile ,ala e nebun...vrea centru SPA de lux pe cand strazile si canalizarea orasului sunt praf.
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

În video-ul din link-ul de mai jos îl puteţi vedea pe senatorul PSD şi fost primal al comunei Şura Mare,Nicolae Ivan cum părăseşte sala Parlamentului pe timpul adresării preşedintelui Johannis: http://www.digisport.ro/Sport/SPECIAL/EXTRA+SPORT/Gest+obscen+facut+la+discursul+lui+Iohannis+de+un+parlamentar+Iu
Raspunde

IOAN

Acum 7 ani

SA MAI VADA DOMNUL PRIMAR HUJA SI DE CARTIERUL ARHITECTILOR CISNADIE CA IAU NUMAI BANI DE LA OAMENI SI NU FAC NIMIC PENTRU ACEST CARTIER RUSINE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus