Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Iohannis s-a adresat Parlamentului. PSD a părăsit sala. ”Ați obosit deja? Ghinion!” | Video

Iohannis s-a adresat Parlamentului. PSD a părăsit sala. ”Ați obosit deja? Ghinion!” | Video

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat marți la prânz plenului reunit al Parlamentului României, pe tema controversatei de urgență 13, a protestelor legate de aceasta și a deciziilor care au urmat.

Președintele Iohannis nu a fost așteptat – conform uzanțelor la intrarea în sediul Parlamentului de către Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, cei doi președinți ai camerelor. Cu toate acestea, Iohannis a mulțumit pentru primire – asigurată de Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului.

La zece minute de la începerea discursului, parlamentarii PSD au părăsit sala, nemulțumiți – probabil – de reproșurile pe care Iohannis le-a adus principalului partid de guvernământ. Parlamentarii social-democrați au ieșit după ce Klaus Iohannis a spus că PSD este cel care trebuie să rezolve actuala criză. În al cărei context, este de părere Iohannis, retragerea ordonanței 13 și demiterea unui ministru este prea puțin, iar alegeri anticipate – prea mult.

Demiterea unui ministru – prea puțin. Anticipate – prea mult

În prima parte a discursului său, Iohannis a declarat că ”o importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile” indică faptul că aproape 80% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită. ”Cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie (aplauze din toată sala – n.r.). Dar după aceea, doamnelor și domnilor (din nou aplauze – n.r.), cu o ciudată strategie de tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în ultimele zile s-a ocupat de altceva. Pofta ce-ați poftit, grija ce-ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima grijă, ci prima grijă a fost să (prima casă, se strigă din sală – n.r.) vă ocupați de dosarele penalilor. Și românii sunt indignați și revoltați (aplauze din sală – n.r.). Asta-i situația”, a spus Iohannis. El a cerut PSD să rezolve actuala criză, deoarece principalul partid de guvernământ a creat-o. ”Retragerea ordonanței 13, eventual demiterea unui ministru este cu certitudine prea puțin (aplauze, în timp ce în sală se strigă ”manipulare”). Alegeri anticipate, însă, sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi, în mod natural, cel care a creat problema: PSD-ul (aplauze – n.r.)”.

Nu mai guvernați noaptea!

Iohannis a declarat că el nu dorește răsturnarea guvernului, căruia i-a cerut să realizeze promisiunile din campanie. ”România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiș. Dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceți, cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabili”. Iohannis a mai anunțat că își menține inițiativa referendumului, ”pentru a afla voința suverană a poporului român”. În cursul acestei zile, Parlamentul a emis aviz favorabil organizării acestui referendum.

Redăm, mai jos, transcrierea discursului susținut de președintele Klaus Iohannis:

”Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor musafiri.

M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Da’ nu-i bai. La ei am fost deja.

Sunteți un nou parlament și mă bucur, chiar mă bucur mult că ați avut răbdare să mă așteptați și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Vă doresc un mandat plin de realizări.

Aș fi vrut astăzi, în condiții normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi putut să vă vorbesc despre centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut să vorbesc, poate, despre proiectul de țară. Cu toții ne dorim, în definitiv, o Românie puternică și prosperă, ca în definitiv României să îi meargă mai bine. Dar nu suntem în vremuri obișnuite, ci suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă. E vie, e atentă și e foarte nemulțumită.

O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români crede că România merge într-o direcție greșită.

Cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie (aplauze din toată sala – n.r.). Dar după aceea, doamnelor și domnilor (din nou aplauze – n.r.), cu o ciudată strategie de tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în ultimele zile s-a ocupat de altceva. Pofta ce-ați poftit, grija ce-ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima grijă, ci prima grijă a fost să (prima casă, se strigă din sală – n.r.) vă ocupați de dosarele penalilor. Și românii sunt indignați și revoltați (aplauze din sală – n.r.). Asta-i situația. Unii mulțumiți, alții nemulțumiți. Ce facem? Care sunt soluțiile, care este marja de manevră pentru a ieși din acest impas.

Retragerea ordonanței 13, eventual demiterea unui ministru este cu certitudine prea puțin (aplauze, în timp ce în sală se strigă ”manipulare”). Alegeri anticipate, însă, sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi, în mod natural, cel care a creat problema: PSD-ul (aplauze – n.r.)!

(În acest moment, parlamentarii puterii părăsesc sala) Ați obosit deja? Ghinion!

Președinții celor două camere încearcă să acrediteze ideea că eu nu aș digera rezultatul votului și că eu aș încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Și afirmă în spațiul public că aș dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Ați câștigat, acum guvernați și legiferați. Dar nu oricum! (aplauze – n.r.)

România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiș. Dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceți, cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabili. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce-ați promis, faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic. E nevoie de o legiferare predictibilă, transparentă, sustenabilă. Nu vă bateți joc de România.

Păstrați trendul ascendent, nu puneți România în dificultate, păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. Am luptat, legiferat și guvernat mulți ani astfel încât România să devină parte puternică din NATO, din UE, lumea are mari așteptări de la noi, să nu îi dezamăgim.

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca în virtutea atribuțiilor de președinte, consultări la Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile. Doamnelor și domnilor, ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, care își construiește un stat de drept și îl respect, o națiune care se poate mândri cu o justiție independentă, unde autoritățile colaborează loial, o națiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva din situații dificile. Pe câțiva politicieni cu situații dificile. Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta este întrebarea, scopul referendumului. O națiune puternică se construiește cu politicieni credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România și asta, cred, își doresc românii. Asta este întrebarea: ce fel de națiune vrem să fim?

Pentru a afla realmente voința suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Probabil ați urmărit imaginile de la demonstrațiile care au avut loc în ultimele zile. Multele demonstrații care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în București, dar și în multe localități din România și străinătate. Au fost demonstrații în localități unde nu a ieșit nimeni nici la Revoluție. Incredibil.

Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele, cred că o știți cu toții… iată, când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate. Românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie apărată zi de zi, revigorată. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Și este nevoie de multă educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație.

Doamnelor și domnilor, să păstrăm democrația vie și țara curată la propriu, și la figurat. Pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

corect

Acum 7 ani

Corect discurs, au castigat, sa guverneze dar pentru toti nu pentru o clica de penali- fie ei din orice partid ar fi! Sa puna oameni competenti, demni si corecti, fara penali la conducere, oameni care sa reprezinte toate zonele tarii! Sa inteleg ca votantul cinstit al psd, nu doreste acestea??? Ca nu-i informeaza nimeni despre faptul ca si daca schimba guvernul puterea este tot la ei, pot aplica maretull program! De ce au iesit parlamentariii psd din sala?... ptr. ca sunt klaustrofobi!
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

Da, are dreptate. Si sa nu spuna cineva ca as avea personal ceva cu Klaus. Cind trebuie criticat il critic. Sa cerem din nou alegeri ar fi prea mult si prea costisitor, insa doar retragerea ordonantei si demisia unui ministru ca tap ispasitor-prea putin. Au cistigat alegerile, ne convine sau nu, acum sa-si faca treaba si stam cuochii pe ei.
Raspunde

Talida Runcu

Acum 7 ani

KLAUS, BAGA-I LA ZUHAUS! Iata un discurs echilibrat cum rar am auzit dupa deranjul din decembrie 1989!
Raspunde

Teo

Acum 7 ani

Nici un cuvant despre protestele de la Cotroceni,despre ruptura din societate.Referendumul este inutil , banii putand fi folositi in alte scopuri.
Raspunde

vox populi

Acum 7 ani

Banii pot sa fie dati pomana, de ex. ...inteleg ca urmatoarele perle de intelepciune vor indemna romanii sa nu iasa la vot la referendum ca oricum nu conteaza...
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Protestele de la C ... doar niste batranei prostiti de politicienii care profita de naivitatea lor. Si probabil, alti cativa amarati, fortati de cine stie ce sefut indoctrinat sau penal sa iasa in strada. Ce ar fi de spus mai mult?
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

banii am putea sa ii facem felii de cate 199,999 RON si sa ii dam la romanii adevarati!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mama mare

Acum 7 ani

Am auzit si eu discursul presedintelui . Ori este dus cu capul saracul de se crede actor intr-un film de vb asa urat sau i s-a suit la cap puterea . Mi se pare ca face ce vrea el daca ai bani sa ii platesti pe toti care stau in strada de partea lui in seamna ca sunt la fel ca el . De rusinea lui Klaus , au plecat sau nu ai auzit cat de urat a vb la Malta despre Romania ? Oricum Klaus face ce vrea el din voi .Am vazut cum ati iesit ca niste catelusi si in strada ati ramas . Chiar daca dansul nu are dreptate voi tot nu ati citit . Rusine .
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

esti cam senila, iti asiguram un loc la azil?
Raspunde

cosmos

Acum 7 ani

hahahaha casele profesore :)
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

dunte-n cosmos.. doar acolo nu exista informare! Si aas tu esti aerian... Doar s-a scris ALB pe NEGRU despre casele lui Johannis dar se pare ca degeaba ptr cei ca tine care nu stiu sa citeasca si asculta doar comenzi... SEZI (poate asta o sti deja) Si dara ar fi furate tot nu s-ar compara cu domeniile celor din PSD. Sunt de cel putin 3 ori mai ieftine si pe langa asta Johannis nu are CONDAMNARE cum au cei din parlament! Asta asa sa te aduc la zi... Dar banuiesc ca tot in cosmos ai sa ramai ca doar nu ai de unde cere .....
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

În video-ul din link-ul următor îl puteţi vedea pe senatorul PSD şi fost primal al comunei Şura Mare,Nicolae Ivan cum părăseşte sala Parlamentului pe timpul adresării preşedintelui Johannis: http://www.digisport.ro/Sport/SPECIAL/EXTRA+SPORT/Gest+obscen+facut+la+discursul+lui+Iohannis+de+un+parlamentar+Iu
Raspunde

Magna Horreum

Acum 7 ani

Senatorul PSD de Sibiu se numeste Nicolae Avram. Imi amintesc cum, in urma cu cativa ani, a chemat oamenii in sala de sport din Sura Mare pentru a-i convinge sa il voteze pe Iohannis (nu mai retin in ce context) Atunci erau asociati. Gestul lui (de turma) de a parasi sala este unul total nepotrivit, nediplomatic si profund nepoliticos. Putea sa ramana in sala macar din respect pentru cel pe care il cunoaste personal, a colaborat cu el de-a lungul timpului sau, pur si simplu, strict pentru apartenenta comuna la aceleasi meleaguri. Sper ca imunitatea dobandita pe baza mandatului de senator sa nu impiedice autoritatile competente sa il traga de maneca pentru magariile comise in timpul mandatului de primar.
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

Coruptii la -nchisoare, nu la guvernare !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus