X
andrei andronic 3

Interviu cu dr. Andrei Andronic, ortodont: “Simpla consultație poate să prevină multe complicații”

Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare a dinților, de îmbunătățire a înfățișării danturii și a modului în care aceasta funcționează. Cât de importantă este tratarea diferitelor afecțiuni ortodontice, până la ce vârstă pot fi corectate aceste probleme, la ce vârstă trebuie făcut primul control în cazul copiilor sau cât de dureros este aparatul dentar explică, pentru Turnul Sfatului, dr. Andrei Andronic, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

Reporter. De ce este important ca părinții să acorde mai multă atenție dinților copiilor, mai ales atunci când aceștia “cad”?

Dr. Andrei Andronic.: “Căderea” (înlocuirea) dinților temporari nu ridică probleme atunci când survine în mod natural. Pierderea prematură a dinților de lapte ca urmare a proceselor carioase complicate poate să producă probleme prin pierderea spațiului necesar erupției dinților permanenți.

 

Rep.:  Când este cel mai recomandat să fie pus un aparat dentar?

Dr. Andrei Andronic.:În funcție de anomalia dento-maxilară, tratamentul ortodontic poate să înceapă în jurul vârstei de 6-7 ani (terapie interceptivă), continuând apoi până la vârste adulte. Uneori sunt necesare mai multe etape de tratament, un singur aparat nefiind suficient pentru rezolvarea tuturor problemelor.

 

Rep.:  La ce vârstă trebuie făcut primul control ortodontic?

Dr. Andrei Andronic.: Primul control stomatologic ar trebui făcut în jurul vârstei de trei, patru ani deoarece este vârsta la care copilul are deja toți dinții temporari erupți. Dacă medicul stomatolog consideră că sunt anumite semne de afecțiuni ortodontice trimite pacientul la medicul specialist. În jurul vârstei de șapte ani este recomandat controlul ortodontic deoarece molarul de șase ani a erupt și încep permutările dentare în zona frontală.

 

Rep.:  Care sunt cele mai întâlnite malformații și ce efecte pot avea asupra organismului?

Dr. Andrei Andronic.: Paleta anomaliilor dento-maxilare este destul de largă și necesită o discuție mai amplă. Am să vă dau totuși exemplul pacienților cu respirație orală și maxilar îngust, a căror dezvoltare generală este întârziată, aspect facial modificat, frecvente afecțiuni respiratorii și chiar rezultate mai slabe la învățătură, deoarece cantitatea și calitatea aerului inspirat pe gură este mai slabă comparativ cu a unui pacient care respiră normal, pe nas.

andrei andronic 2

Rep.:  Ce presupune un astfel de tratament ortodontic?

Dr. Andrei Andronic.: Un tratament ortodontic reușit începe întotdeauna printr-o consultație minuțioasă în timpul căreia medicul culege informații importante privind istoricul pacientului și al anomaliei, cauzele care au dus la apariția acesteia. În urmă acestei consultații medicul ortodont stabilește un diagnostic  prezumtiv și indică o serie de investigații suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine. Se elaborează un plan de tratament care este prezentat pacientului și aparținătorilor, după care începe tratamentul propriu-zis.

 

Rep.:  Ce înseamnă mai exact un tratament ortodontic și care este durata lui medie?

Dr. Andrei Andronic.: Înseamnă aplicarea unui aparat fix sau mobilizabil în funcție de anomalia și vârsta pacientului. Durata, de asemenea, este greu de estimat, dar în medie un tratament durează un an și jumătate, doi ani, uneori chiar mai mult.

 

Rep.:  Există reguli speciale de alimentație și igienă dentară pentru cei ce poartă aparat dentar?

Dr. Andrei Andronic.: Igiena dentară riguroasă este condiția esențială pentru a avea dinți sănătoși. Bineînțeles că pacientul cu aparat ortodontic trebuie să acorde mai mult timp pentru igienizare, deoarece aparatul dentar retenționează mai ușor resturi alimentare. Aparatul dentar nu produce carii, ci lipsa igienei duce la apariția acestora. În privința alimentației, pacienții ar trebui să evite alimentele lipicioase de tipul caramelelor, chipsurilor, gumă de mestecat .

Rep.:  Cât de dureros este, cu adevărat, aparatul dentar?

Dr. Andrei Andronic.: În prima săptămână după aplicarea aparatului apare o anumită sensibilitate dentară percepută de pacient sub formă unei tensiuni dureroase care se estompează în câteva zile și care necesită rareori folosirea antiinflamatoarelor.

 

Rep.:  Gutierele transparente pot lua locul aparatului dentar fix?

Dr. Andrei Andronic.: Sunt o bună alternativă a tratamentului cu aparate fixe în cazul anumitor anomalii. În funcție de necesitățile clinice anumiți pacienți pot beneficia de acest tip de tratament, care până la urmă are și el anumite limite de aplicare.

 

Rep.:  Cât de costisitoarea este îndreptarea dinților?

Dr. Andrei Andronic.: Prețurile variază în funcție de tipul aparatului, de severitate afecțiunilor și de complexitatea tratamentului. Începe de la câteva sute de lei și poate ajunge la câteva mii.

 

Rep.:  Vârsta la care se pune aparatul este decisivă? Dacă un pacient își pune, de exemplu, aparatul la 30 de ani, procesul este mult mai greu? Sau nu se mai poate corectă deloc?

Dr. Andrei Andronic.: Am avut paciente de 40 de ani la care rezultatele au fost spectaculoase. Bineînțeles că tratamentul este bine să înceapă cât mai repede . Zilele trecute am consultat o pacienta trecută de 20 de ani care avea o mandibulă  crescută excesiv. Pentru ea tratamentul combinat chirurgical-ortodontic  este cea mai bună variantă. Dacă ar fi beneficiat de un tratament ortodontic în perioada copilăriei cel mai probabil tratamentul chirurgical nu ar mai fi fost necesar. Așadar, simpla consultație de specialitate poate să prevină multe complicații dacă este făcută la timp.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Interviu
  • Contact