Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

New York Times: Când creşti în România eşti înconjurat de corupţie. Când devii adult percepi corupţia ca pe o parte a societăţii

New York Times: Când creşti în România eşti înconjurat de corupţie. Când devii adult percepi corupţia ca pe o parte a societăţii

Celebrul ziar american a publicat în limba română un editorial dedicat corupției din România și a prezentat mărturiile primite de la români din întreaga lume despre cum viața lor a fost afectată de corupție.

Intitulat ”În România, tentaculele corupţiei cuprind viaţa de zi cu zi”, editorialul este semnat de Palko Karasz şi aduce în prim plan mărturiile românilor despre propriile experienţe cu corupţia.

Palko Karasz notează că ”România a atras atenţia întregii lumi în ultima săptămână de când sute de mii de oameni au ieşit în stradă, protestând împotriva unei ordonanţe de urgenţă a guvernului percepută ca o frână în lupta împotriva corupţiei”.

”Corupţia este o problemă endemică în toată Europa de Est. Însă lupta României împotriva ei a plasat-o în centrul dezbaterii politice. Ordonanţa de urgenţă ar fi decriminalizat unele fapte de corupţie, ceea ce a alarmat judecătorii şi procurorii români. La Bruxelles, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea şi numeroşi oameni din interiorul şi din afara României se temeau că această ordonanţă ar putea submina statul de drept dintr-una din cele mai tinere democraţii europene. Deşi guvernul a abrogat ordonanţa şi a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în parlament miercuri, oponenţii se angajează în continuarea luptei”, notează jurnalistul New York Times, citat de Mediafax.
În continuare, autorul aduce în discuţie campania lansată de cotidianul american New York Times, săptămâna trecută, numită  "Ai experimentat corupţia din România? Spune-ne povestea", scopul declarat al acestei acţiuni fiind acela de a colecta mărturii din partea românilor despre efectele corupţiei.

Mărturiile românilor, trimise şi în engleză şi în română:

Dintre poveştile românilor despre corupţie, se remarca cea a unui doctor, intitulată sugestiv ”Nu iau bani de la pacienţii mei”:

”Corupţia este atât de împământenită în sistemul medical încât orice schimbare este aproape imposibilă fără sprijinul sistemului juridic. Mulţi dintre colegii mei iau mită de la pacienţi. Unii refuză să-şi trateze pacienţii dacă nu li se oferă bani, în timp ce sistemul medical din România garantează accesul gratuit la serviciile medicale. Eu nu iau bani de la pacienţii mei, iar când le refuz banii, unii se sperie crezând că-i refuz pentru că au vreo boală în stadiu terminal. Alţii cred că nu eşti un medic bun dacă îi tratezi fără să te plătească”.
Medicul a mai mărturisit că a fost prezent la fiecare protest desfăşurat în Capitală.

”Ca mulţi alţii am simţit că recenta ordonanţă de urgenţă, care a fost adoptată la ora 22.30, a fost primul semn că România întoarce spatele democraţiei şi justiţiei”.

O româncă a povestit cum a oferit mită pentru ca soţul ei să primească un tratament mai bun în spital. ”Am dat bani mulţi — echivalentul a 5000 euro în lei, — în spital de la portar la infirmiere, asistente, rezidenţi, doctori şi pe medicamente pentru soţul meu pentru care nu mai era speranţă de viaţă! În general, trebuie să dai mită ca să rezolvi orice problemă. Aşa era pe vremea lui Ceauşescu, aşa a rămas până azi”.

O gălăţeancă a evocat tragedia din Colectiv, în urma căreia şi-a pierdut 3 prieteni:

”În 2015, incendiul fatal din clubul Colectiv din Bucureşti a fost pus pe seama corupţiei. Protestele care au urmat au dus la demiterea guvernului. Am participat la toate protestele din Galaţi începând cu noaptea în care guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă 13/2017. Nu sunt genul revoluţionar, dar indignarea pe care am simţit-o în acea noapte m-a făcut să mă alătur sutelor de mii de oameni din stradă”.
O profesoară a mărturisit cum a fost obligată să dea note de trecere unor studenţi care nu aveau nici măcar o prezenţă la cursuri: ”S-au făcut presiuni asupra mea ca să trec studenţi care nu veniseră niciodată la curs. Mi s-a oferit mită pentru a face asta şi am fost sancţionată pentru integritatea mea. Am fost forţată să părăsesc ţara de multe ori din cauza corupţiei teribile şi din cauza salariului insuficient pentru supravieţuire. Colegii mei au luat sume de bani enorme pentru diplome de absolvire sau note de trecere, dar şi alimente făcute în casă, cum ar fi brânză, băuturi alcoolice, chiar şi ouă!”.

Câţiva tineri au evocat, de asemenea, amintiri din copilărie înconjurate de corupţie.

”Într-o comună mică, ca cea în care am crescut, nepotismul e la fel de obişnuit ca o moştenire de la părinţi, ca mersul la biserică duminica sau ca trecerea anotimpurilor : e ceva în tradiţia noastră, ceva acceptat pur şi simplu”, a mărturisit un student din Cluj, în vârstă de 25 de ani.
”Când creşti în România eşti înconjurat de <<corupţie>>. Îţi auzi părinţii vorbind despre cutare politician care a făcut avere folosindu-şi puterea. La televizor se discută numai despre asta. Când devii adult percepi corupţia ca pe o parte activă a societăţii”, a spus şi un student român care învaţă la Paris.
”Am crescut în anii ‘90 într-o ţară în care întotdeauna se păstra un pachet de Kent şi o sticlă de whiskey în sertar. Le păstrai pentru o vizită la medic, ca să intri într-o şcoală mai bună; le păstrai în caz că aveai un proces şi chiar pentru mers în concediu. România a făcut progrese mari în ultimii ani. A apărut o nouă generaţie care nu mai păstrează în sertar cadouri pentru dat mită. Totul se poate spulbera în următoarele 10 zile”, a povestit un expert în comunicare din Bruxelles.
Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2017/02/10/interviu-cu-dr-monica-vlad-profesoara-din-sibiu-care-scris-new-york-times-despre-coruptia-din-invatamant-chiar-nu-mai-pot-sa-suport/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Carmen novac

Acum 7 ani

S-au facut comenarii, aprecieri si dezaprecieri la adresa articolului cu interviul dnei Monica Vlad, unele sustinute ...sesizari facute impotriva lipsei eticii jn comportamentul unor academice stafuri...de ce ati sters articolul? Asta nu e coruptie? Ati verificat sesizarea depusa la Comisia de etica a ULBS si nu are o baza reala? Sesizarea e pe rol! Vb despre un comportament umilitor, denigrator, mizer al unei administratoare si al celor care au gestionar fondul de rulment "donat" de studenti! Sesizarea nu e solutionata de un an de zile...Stergeti si acest articol? Sau doar acest comentariu?
Raspunde

Marcu Mircea

Acum 7 ani

Si eu am urmarit subiectul, am remarcat ca lucrurile au luat o directie gresita din partea celor de la Turnul Sfatului. Nu vreau sa fiu rautacios dar daca stergem o informatie care are la baza coruptia in sistemul de invatamant e rusinos si pagubos pentru noi ca societate. Noi care dorim o viata mai buna ...care e stict legata de EDUCATIE stimati domni ziaristi. Rusine!
Raspunde

Nemilosu

Acum 7 ani

Palko Karasz scrie articolul...E clar America de paie...
Raspunde

Silvia Iosifescu-Manson

Acum 7 ani

Exista in Sibiu un individ complet lipsit de maniere, incult si dornic de afirmare. Este atat de plin de el, ca si crede ca isi merita tilurile asa zis stiintifice si cele asa zis academice. Ba mai face si pe membrul unor asociatii elitiste, compromitand in mare parte aceste asociatii. Pe fond este un impostor si un infractor. Are o halena de impute si sala in care sta mai mult de cinci minute. Isi spune dR HC... este un ofiter de armata comunistoida.... si se numeste bichicean cu jeep......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus